Bakan Güler’den Suriye açıklaması: Bakanlar düzeyinde bir araya gelinebilir

Güler, ABD’den alınacak F-16’lar için ise, “"Son jet teslim edilene kadar projenin sorunsuz bir şekilde tamamlanacağını umuyoruz"” dedi

Fotoğraf: AA

Savunma Bakanı Yaşar Güler Reuters'a verdiği mülakatta, uygun koşulların oluşması halinde Türkiye ve Suriye'nin ilişkileri normalleştirme çabaları kapsamında bakanlar düzeyinde bir araya gelebileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan geçen ay yaptığı açıklamada Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı, Ankara'nın 2011 Suriye savaşından sonra kopardığı ilişkileri normalleştirmeyi görüşmek üzere davet edeceğini söylemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak Esad, bu tür görüşmelerin Türk güçlerinin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesi de dahil olmak üzere temel konulara odaklanması halinde gerçekleşebileceğini söyledi.

Savunma Bakanı Yaşar Güler, Türkiye'nin Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ile ilişkilerini geliştirmek istediğini ancak önceliğinin önemli bir müttefik olarak NATO'ya karşı sorumluluklarını yerine getirmek olduğunu söyledi.

"Önceliğimiz önemli bir müttefik olarak NATO'ya karşı sorumluluklarımızı yerine getirmek ve müttefiklerimizle dayanışmayı güçlendirmektir. Odak noktamız NATO'nun hazırlıklı, kararlı ve güçlü olması olmalıdır" dedi.

Güler, Türkiye'nin Blok-70 F-16 savaş uçakları ve modernizasyon kitlerinin tedariki konusunda ABD'yle yaptığı anlaşmadan memnun olduğunu ve sürecin planlandığı gibi devam ettiğini söyledi.

Reuters'ın sorularını yazılı olarak yanıtlayan Güler, "Son jet teslim edilene kadar projenin sorunsuz bir şekilde tamamlanacağını umuyoruz" dedi ve iki NATO müttefikinden yetkililerin anlaşmanın ayrıntılarını görüşmeye devam ettiğini sözlerine ekledi.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU