Teknoloji sektörü yapay zekayla yeniden yapılanırken binlerce kişiyi işten çıkarıyor

Canan Duman Independent Türkçe için yazdı

Fotoğraf: AA

Teknoloji sektöründe, ekonomik belirsizlik ve yapay zekanın hızla yükselişi büyük değişikliklere yol açarken işten çıkarmalarla karşı karşıya kalmaya devam ediyor. Yapay zekaya artan vurgu ile şirketler yeni teknolojik önceliklere uyumlu hale gelmek için yeniden yapılanıyor ve işten çıkarmalar yapıyor. Dell ve Intel gibi endüstri devleri, yapay zekaya yönelik stratejik değişimlerinin bir parçası olarak büyük ölçekli işten çıkarmalar duyurdu. Bu kapsamlı değişiklikler iş gücünü yeniden şekillendiriyor ve daha geniş teknoloji ekosistemini derin şekillerde etkiliyor.

İşten çıkarmaların en güncel hali şu şekilde karşımıza çıkıyor: 

Dell

Dell, küresel işgücünün yaklaşık %10'unu etkileyen 12.500 işi keseceğini duyurdu. Bu hamle, şirketi yeniden yapılandırmayı amaçlıyor. Teknoloji devi Dell, yaklaşık 12.500 işi ortadan kaldırarak yeniden yapılanmaya geçiriyor. Bu, şirketin yapay zekaya (AI) geçişini hızlandırdığı için 15 aydan kısa bir sürede gerçekleşen ikinci işten çıkarma dalgası.

Intel

Dell'den önce, ABD merkezli çip üreticisi Intel Corporation, 2025'e kadar 10 milyar dolarlık maliyet tasarrufu elde etme yönündeki daha geniş bir girişimin parçası olarak küresel işgücünün %15'ine denk gelen yaklaşık 15.000 çalışanı işten çıkarmayı hedefleyerek önemli bir işgücü azaltma planlarını açıkladı. Duyuru, 1 Ağustos 2024'te şirketin 2024 ikinci çeyrek kazançlarının yayınlanmasının ardından geldi.

CEO Pat Gelsinger, personel toplantısında ve bir açıklamasında yeniden yapılanmayı özetlerken, işgücündeki azalmanın nedenleri olarak finansal zorlukları ve rekabetçi piyasa ortamını gösterdi.

Microsoft

1 Temmuz'dan itibaren Microsoft'un çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılığı (DEI) yönetmekten sorumlu ekibini işten çıkardığı bildirildi. Bildirilen işten çıkarmanın nedeni "değişen iş ihtiyaçları" olarak belirtildi. Business Insider'ın raporuna göre, 1 Temmuz'da yürürlüğe giren işten çıkarmalar şirket içinde tartışmalara yol açtı.

Salesforce

Salesforce Inc., bu yılın başlarında 700 kişiyi işten çıkardıktan sonra Temmuz ayında bir başka işten çıkarma dalgası duyurdu. Şirket 300 kişiyi işten çıkardı. Şirket bir açıklamada, ayrıntı vermeden bazı işleri azalttığını doğruladı. San Francisco merkezli Salesforce, 2023'ün başında toplam işgücünün yaklaşık %10'unu azalttı. Ayrıca bazı ofisleri kapattı. Şirket pandemi sırasında işgücünü %50'nin üzerinde artırmıştı. 

Cohere 

Cisco, AMD, Fujitsu, Salesforce, Oracle ve Nvidia dahil olmak üzere yatırımcılardan 500 milyon dolar yeni nakit topladıktan kısa bir süre sonra, AI start-up'ı Cohere, şirkette işten çıkarma duyurdu. Start-up, iş gücünü %5 oranında azalttı. Ancak, şirkette yaklaşan işten çıkarma nedeniyle kimin etkileneceği henüz belli değil. Şirket şu anda 400 çalışanı görevlendiriyor.

İşten çıkarmaların güncel durumu

Layoffs.fyi'ye göre, 387 teknoloji şirketi 2024'te şu ana kadar 126.032 çalışanı işten çıkardı.  İşten çıkarmaların son dalgası, çok sayıda firmanın ekonomik baskılar ve değişen piyasa koşullarına yanıt olarak işgücünü azalttığını ortaya koyuyor.

Yapay zeka iş piyasasını yeniden şekillendiriyor

Boston Consulting Group'un (BCG) yakın tarihli "AI at Work: Friend and Foe" adlı raporu, yapay zekâ ile işgücü arasındaki karmaşık ilişkiyi vurguluyor. Yapay zekanın üretkenliği artırma potansiyeline ilişkin iyimserlik artarken, iş güvenliğine ilişkin endişeler de yükseliyor. 13.000'den fazla çalışanın katıldığı küresel bir ankete dayanan çalışma, duygularda çarpıcı bir değişim olduğunu ortaya koyuyor. Sadece bir yıl içinde, çalışanların yapay zekaya ve üretken yapay zekanın işe olumlu etkisine güvenen yüzdesi %26'dan %42'ye yükseldi. Ancak, bu artan coşku, bu teknolojilerin neden olduğu iş kaybıyla ilgili %5'lik bir endişe artışıyla dengeleniyor. AI'nın inovasyon potansiyeline ilişkin artan iyimserliğin yanı sıra iş kaybı korkuları artıyor.

BCG raporu, üretken AI'nın erken benimseyenleri ile geride kalanları arasında iş güvenliği algılarında bir farklılık olduğunu gösteriyor. Düzenli GenAI kullanıcılarının %49'u önümüzdeki on yıl içinde iş kaybı korkusunu dile getiriyor; bu rakam, kullanıcı olmayanların %24'ünün bu endişeyi paylaşmasıyla çelişiyor. Bu, kuruluşların çalışan endişelerini gidermek ve riskleri azaltırken AI'nın potansiyelinden yararlanmak için stratejiler uygulaması gerektiğinin altını çiziyor.

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU