Ukraynalı yorumcu: Kaç uçak vermeyi planlamışlarsa o sayıda da pilot yetiştirmişler

Mayis Alizade Independent Türkçe için yazdı

Fotoğraf: Independent Türkçe

ABD Kongresi'nin Ukrayna'ya yardım paketini neredeyse yarım sene gecikmeyle onaylamasından sonra sevkedilecek silah ve mühimmat konusu savaş gündeminin ilk sırasına yerleşti. Kuzey Kore gezisi sırasında yaptığı açıklamada Batının, Ukrayna'ya F-16 uçakları verecek olmasından duyduğu tepkiyi saklamayan Rusya Devlet Başkanı bu plana  yanıt olarak “nükleer sillah kullanma” ihtimalini da gündeme tuttuklarını açıklamıştı.

Yani Ukrayna'ya verilecek F-16 uçaklarının Moskova'yı bu kadar rahatsız ettiği açıktı. Birkaç gün önce 10 adet F-16 uçağı Ukrayna'ya teslim edilirken Rusya Devlet Başkanı bizzat kendisi açıklama yaparken basın sözcüsü Peskov da “O uçaklara sonuna kadar ümit beslenemez. Vurulanları olacak, yıpranacak, eskiyecek” diye görüş belirtmişti.

Hatta basına yansıyan bilgilerde “Rusya'nın, F-16 uçağını kaçıracak Ukraynalı pilot ayarlama niyetinde olduğu” iddia edilmişti.

10 adet F-16 uçağının Ukrayna'ya teslim edilmesinden üç gün sonra Ukrayna silahlı kuvvetleri Rusya topraklarındaki “Kursk Kavsi”ne saldırdığı ve 32 Rus askerinin rehin alındığı resmen açıklamıştı...

Ukrayna'ya 10 adet savaş uçağının verilmesi savaşın seyrini ne ölçüde etkileyebilir?

Independent Türkçe bu konuyu Ukraynalı savaş muhabiri ve askeri konular yorumcusu Anvar Derkach'a sordu.

İşte Derkach'ın yorumu:

Tam bir ay önce Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski havada durumu değiştirmek için ülkemize kaç sayıda F-16 uçağının gerekli olduğunu açıklamıştı. Savaşın başından bu yana Ukrayna bu alanda Rusya'dan geride kalıyor. Sayın Cumhurbaşkanının sözlerine göre, Rusya hergün Ukrayna'ya karşı yaklaşık 300 askeri uçak kullanıyor. Genelkurmayda görev yapan analistler Ukrayna'ya en az 120 adet  F-16 uçağının gerekli olduğunu söylüyor. Sadece bu durumda havada Rusya ile  eşitlik yaranabilir. Aynı zamanda bugün Ukrayna topraklarında Rusya askeri güçlerinin ilerlemesinin önlenmesi için bu kadar uçağa ihtiyaç var. Birkaç gün önce Ukrayna'ya 10 adet F-16 uçağı geldi. Sayının az olmasını uçakları kullanabilecek yeterli sayıda Ukraynalı pilotun olmamasıyla ilintilendiriyorlar. Eğitim ve talim görmelerine rağmen sadece 10 Ukraynalı pilot F-16  uçağı kullanma hakkı elde etmiştir. Bu açıklamanın Ukraynalıları ne kadar tatmin ettiğini söylemek zor. Çünkü bu dönem içersinde daha fazla pilot yetiştirilebilirdi. Ancak Ukrayna'ya kaç adet uçak vermeyi planlamışlarsa o kadar da pilot yetiştirmişler. Ancak biz Batılı ülkelerin Ukrayna'ya F-16 vermeleri için ciddi bir çizgide ilerlediklerini görüyoruz. Bu destek Ukrayna'nın ayakta kalmasını sağlayacaktır. Daha önce füze ve mühimmat sevkiyatında rötarların olduğu konuşuluyordu. İlkbaharda durum düzelmeye başladı. Ancak 2024 yaz döneminde teslim edilen uçak sayısının sınırlı olduğunu gördük. Uzmanların değerlendirmesine göre Ukrayna'ya teslim edilen 10 adet F-16 uçağı ateş çizgisindeki durumu değiştirmeye yetmeyecektir.

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU