Şengal Katliamı 10 yaşında: Binden fazla Ezidi Almanya'da tedavi altında

IŞİD'in Şengal'de yaptığı katliamın 10'uncu yıldönümünde, IŞİD vahşetinden kurtulan binden fazla Ezidi'nin Almanya'da tedavi gördüğü açıklandı

Fotoğraf: X

Rudaw'da yer alan habere göre  Kaçırılan Ezidileri Kurtarma Ofisi Başkanı Hüseyin Kaide, resmi olmayan rakamlara göre katliamdan bu yana 120-130 bin Ezidi'nin Şengal’i ve Kürdistan Bölgesi’ni terk ettiğini söyledi.

Kaçırılan Ezidileri Kurtarma Ofisi Başkanı Hüseyin Kaide "Çoğunluğu kadın ve çocuk bini aşkın IŞİD’den kurtarılan Ezidi Baden-Württemberg Özel Kontenjan İnsani Kabul Programı aracılığıyla Almanya'ya ulaştı. Diğer ülkeler de o zamandan beri benzer girişimler uyguladı" dedi.

Kaidi, IŞİD tarafından 6bin 417 Ezidi'nin kaçırıldığını ve şu ana kadar 3 bin 579'unun kurtarıldığını söyledi ve bu sayının bin 210’unun kadın olduğunu kaydetti.

Hala akıbetleri bilinmeyen Ezidilerin bulunucuya kadar çalışmalarını sürdüreceklerini dile getiren Kaçırılan Ezidileri Kurtarma Ofisi Başkanı sözlerini şöyle sürdürdü:

Tüm Ezidi kardeşlerimize, ofis ekiplerinin kaçırılan Ezidileri kurtarma çalışmalarının, hepsi kurtarılıncaya kadar devam edeceğini temin ediyoruz. Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Ezidi Soykırımı'nın onuncu yıl dönümünü anmak için Erbil'de düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, ‘Binlerce kurbanın uzun vadeli psikolojik tedaviye ve özel bakıma ihtiyacı var, bu sağlanmalı’ dedi.

Yaklaşık 400 bin kişinin  Şengal'den  Kürdistan Bölgesi'ne geldiğini belirten Kaidi  Ezidi Kürtlerin  21 kampta hayatlarını idame ettiklerini belirtti.

Hüseyin Kaidi, “Bunlardan yaklaşık 250 bini hala kavurucu yaz ve dondurucu kış koşullarında kamplarda kalıyor. Koşulları nasıl? Elbette kötü. Bu nedenle, mümkün olan en kısa sürede evlerine geri gönderilmeleri gerekiyor" dedi.  Ezidilerin yüzde 25-30'unun şu ana kadar Şengal'e döndüğünü belirten Kaçırılan Ezidileri Kurtarma Ofisi Başkanı, insanların evlerine dönmek istememesini birkaç silahlı grubun varlığına ve bölgede temel hizmetlerin eksikliğine bağladı" diye konuştu.

Rudaw, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU