Sokak hayvanları yasası yürürlükte

Hayvanları koruma kanununda yapılan değişiklileri içeren yasa yayımlanarak yürürlüğe girdi

Fotoğraf: AA

Kamuoyunda "sokak hayvanların uyutulmasını" içeren hükümler nedeniyle protestolara neden olan hayvanları koruma kanununda değişiklik yapan yasa yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan yasayla, yasaya "sahipli" ve sahipsiz hayvan" tanımları eklendi. "Evcil hayvanların, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahip olduğuna ve sahipsiz hayvanların da, sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmeleri" yönündeki fıkra kaldırıldı.

Yasaya göre, bakımevlerine alınan hayvanlar Bakanlık veri sistemine kaydedilecek ve rehabilite edilen köpekler, sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevlerinde barındırılacak.

Bakımevine alınan köpeklerden; insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlara ötenazi yapılabilecek.

Yasaya eklenen geçici maddeye göre, belediyeler 2028 yılı sonuna kadar hayvan bakımevlerini kurmak ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmekle yükümlü olacak. Sahipsiz hayvanlara sahiplendirilinceye kadar bakmak için kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde beşi oranında kaynak ayıracak.

Belediyelerce, belirlenen oranların üzerinde yapılan harcamaların %40'ı, belgelenmesi kaydıyla ilgili belediyeye Hazine ve Maliye Bakanlığınca aktarılacak.

Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025 tarihine kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmak zorunda olacak.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU