Haniye'nin öldürülmesine dünyadan tepkiler… Türkiye: Bu saldırı Gazze’deki savaşı bölgesel boyuta yayma hedefi taşıyor

Türkiye, Haniye'ye yönelik suikastı lanetledi

Fotoğraf: Reuters

Hamas lideri İsmail Haniye, İran'ın başkenti Tahran'da kaldığı konutunda uğradığı saldırıda öldürüldü.

Haniye'nin öldürülmesine dünyadan tepkiler geldi.

Dışişleri Bakanlığı, suikaste ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin Tahran’da gerçekleştirilen alçakça bir suikast sonucu katledilmesini lanetliyoruz. Kendi vatanlarında, kendi devletlerinin çatısı altında huzur içinde yaşayabilmek için Haniye gibi yüz binlerce şehit veren Filistin halkına başsağlığı diliyoruz" denildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetinin barışa erişme niyetinde olmadığının bir kez daha gözler önüne serildiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

Bu saldırı, aynı zamanda Gazze’deki savaşı bölgesel boyuta yayma hedefi taşımaktadır. Uluslararası toplum İsrail'i durdurmak için harekete geçmediği takdirde, bölgemiz çok daha büyük çatışmalarla karşı karşıya kalacaktır. Türkiye, Filistin halkının haklı davasını desteklemeyi sürdürecektir.

Bakan Fidan'dan açıklama

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, X sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, Hamas Siyasi Büro Başkanı Haniye'ye İran'da suikast düzenlendiğini derin bir üzüntüyle öğrendiğini belirtti.

Haniye'nin, yaşamını Filistin davasına, Filistin'e barış ve huzur gelmesine adadığını kaydeden Fidan, ateşkes sağlanması için son dönemde harcadığı çabanın şahidi olduklarını vurguladı.

Fidan, Haniye'nin, aile fertleri İsrail tarafından katledildiğinde dahi barışa olan inancını bir an olsun yitirmediğini belirterek, "İsmail Haniye, şanlı Filistin direnişinin sembolü haline dönüşmüş bir şahsiyetti. Aziz hatırası, Filistin halkının haklı davasında yaşayacaktır. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun." ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş'tan baş sağlığı mesajı

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Hamas lideri İsmail Haniye'nin öldürülmesi dolayısıyla baş sağlığı mesajı yayımladı.

Kurtulmuş, sosyal medya hesabından yayımladığı mesajında, "Onlar, başlarına bir musibet geldiğinde, 'Doğrusu biz Allah’a aidiz ve kuşkusuz O’na döneceğiz' derler." ayetini paylaşarak, şu ifadeleri kullandı:

Gazze’nin şehitler kervanına bir büyük mücahit daha katıldı. Filistin davasının siyasi lideri, ailesinden onlarca şehit vermiş İsmail Haniye kardeşimiz, insanlık düşmanı, katliamcı Siyonist İsrail yönetiminin alçakça saldırısıyla şehit edildi. Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum, makamı ali, mekanı cennet olsun. İnandığı gibi yaşadı, yaşadığı gibi öldü. Filistin davasına adadığı ömür, verdiği mücadele nesillere örnek oldu. Çocuklarının ve torunlarının şehadetinin ardından gösterdiği vakur duruşu ve sarsılmaz inancı karşısında Rabbim onu da şehitlikle mükafatlandırdı. Merhum Aliya İzzetbegoviç'in dediği gibi, 'Bizi toprağa gömdüler fakat tohum olduğumuzu bilmiyorlardı.' Tüm Filistin halkına ve özgür Filistin davasına gönül vermiş insanlara sabır ve başsağlığı diliyorum.

Rusya: Haniye'ye suikast kabul edilemez ve gerilimin tırmanmasına yol açacak

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ortadoğu ve Afrika Ülkeleri Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov, RİA haber ajansına yaptığı açıklamada, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin Tahran'da gerçekleştirilen suikast sonucu öldürülmesine tepki gösterdi.

Sözkonusu durumun çok kötü olduğunu vurgulayan Bogdanov, "Bu kesinlikle kabul edilemez bir siyasi suikasttır ve gerilimin daha da tırmanmasına yol açacaktır" ifadelerini kullandı.

Abbas, Haniye'nin öldürülmesini kınadı ve birlik çağrısı yaptı

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Haniye'ye yönelik suikastı şiddetle kınadı.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'da yer alan haberlere göre, Haniye'nin öldürülmesini korkakça bir eylem ve tehlikeli bir gelişme olarak nitelendiren Abbas, Filistin halkını da İsrail işgaline karşı direnme ve birlik olmaya davet etti.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Konseyi Genel Sekreteri Hüseyin eş-Şeyh de Haniye'nin öldürülmesini şiddetle kınadı.

Hamas liderine yönelik suikastı tehlikeli gerilim olarak değerlendiren Şeyh, İsrail'in Filistin halkına karşı saldırılarını topyekün artırdığı bu dönemde birlik ve direniş çağrısı yaptı.

haniye
Fotoğraf: AA


Beyaz Saray: Haniye'nin İran'da öldürüldüğüne dair haberleri gördük

CNN'de yer alan ismi belirtilmeyen Beyaz Saray yetkilisinin açıklamasında, " İsmail Haniye'nin İran'da öldürüldüğüne ilişkin haberleri gördük." ifadesi kullanıldı.

Yetkilinin konuyla ilgili detaylı bilgi vermediği aktarıldı.

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: İşgalci teröristleri alçakça eylemlerinden dolayı pişman edeceğiz

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ülkesinin, Haniye'ye suikast düzenleyen "işgalci teröristleri alçakça eylemlerinden dolayı pişman edeceğini" söyledi.

Pezeşkiyan, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İran, Kudüs Şehidi İsmail Haniye'nin yasını tutuyor." ifadesini kullandı.

Meclis'te kendisi için düzenlenen yemin töreninde bir araya geldiği Haniye'yi "Filistin direnişinin cesur yoldaşı" olarak adlandıran Pezeşkiyan, "İki onurlu millet olan İran ve Filistin arasındaki bağ eskisinden güçlü olacak. Mazlumların direnişi her zamankinden daha kuvvetli şekilde savunulacaktır." değerlendirmesinde bulundu. Saldırının İran'ın toprak bütünlüğünü de hedef aldığını belirten İran Cumhurbaşkanı, "İran, toprak bütünlüğünü, izzetini ve şerefini savunacak ve işgalci teröristleri alçakça eylemlerinden dolayı pişman edecektir." ifadelerini kullandı. Pezeşkiyan, açıklamasının sonunda Kur'an- Kerim'den "Şüphesiz Allah, aziz ve intikam sahibidir." ayetini paylaştı.

İran, suikasta uğrayan Hamas lideri Haniye için başsağlığı diledi

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Haniye için Filistin halkı ve Hamas'a başsağlığı dileğinde bulundu.

İran dışişleri bakanlığına ait internet sitesi, Kenani'nin konuya ilişkin yazılı açıklamasını yayımladı. Kenani, Haniye'ye düzenlenen suikast nedeniyle Filistin halkı ve Hamas'a başsağlığı diledi.

Haniye'nin Filistin'in kurtuluşu için verdiği mücadeleden övgüyle söz eden Kenani şu ifadeleri kullandı:

Haniye'nin Tahran'da şehadeti münasebetiyle, büyük Filistin halkı, Hamas, tüm Filistin direniş grupları ve Filistin değerlerini savunan ülkelere tebrik ve başsağlığı diliyorum. Heniyye'nin Tahran'da şehadeti İran ile Filistin ve direniş (güçleri) arasındaki derin ve kopmaz bağı güçlendirecektir.

Hizbullah'tan başsağlığı mesajı

Hizbullah Hareketi, Haniye için Hamas'a ve Filistin halkına başsağlığı dileğinde bulundu.

Hizbullah, resmi Telegram hesabı üzerinden Haniye’nin Tahran’da suikasta uğramasına ilişkin açıklama yaptı.

"Büyük ve samimi lider Haniye’nin ölümü nedeniyle büyük üzüntü duyulduğu" ifadesine yer verilen açıklamada, başta Hamas olmak üzere tüm Filistinlilere başsağlığı dileklerinde bulunuldu. Açıklamada, "tüm direniş alanlarındaki mücadelenin kararlılık ve inatla sürdürüleceği" vurgulandı.

Bölge liderlerinden tepkiler

Yemen’deki Husilerin lideri Muhammed Ali el Husi yaptığı açıklamadai “İsmail Haniye’yi hedef almak iğrenç bir terör suçudur. Bu, kanunların açık bir ihlalidir" dedi.

Lübnan geçici Başbakanı Najib Mikati ise, "Hamas Siyasi Bürosu başkanı İsmail Haniye’nin suikastını şiddetle kınıyoruz ve bu eylemi, bölgedeki küresel endişe ve tehlikenin kapsamını genişleten ciddi bir tehdit olarak görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı el-Karadaği, "Kayıp ve acı çilesine rağmen Heniyye’nin şehadeti her zaman paha biçilmez direniş ve fedakarlığın sembolü olarak kalacaktır" dedi.

Katar ve Afganistan'dan açıklama

Katar, Hamas lideri İsmail Haniye'ye yönelik Tahran'daki suikastı kınayarak, bu saldırının ve İsrail'in Gazze'de sivilleri hedef almaya devam etmesinin bölgede kaosa yol açabileceği uyarısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Katar'ın Tahran'da Haniye'ye düzenlenen suikastı "en güçlü" ifadelerle kınadığı ve bunu "iğrenç bir suç, tehlikeli bir şekilde gerginliğin tırmandırılması ve uluslararası hukukun, insancıl hukukun açıkça ihlali" olarak gördüğü belirtildi.

Açıklamada,"Bu suikast ve İsrail'in Gazze'deki sivilleri hedef almaya devam eden pervasız davranışı, bölgenin bir kaos döngüsüne sürüklenmesine yol açacak ve barış şansını baltalayacaktır." ifadelerine yer verildi.

Afganistan yönetimi, İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğrayan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye için başsağlığı diledi.

Afganistan geçici hükümeti Sözcüsü Zabihullah Mücahid, konuyla ilgili basına yaptığı açıklamada, "Dün gece Tahran'da düzenlenen bir saldırıda öldürülen Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) siyasi lideri Dr. İsmail Haniye'nin şehadet haberini derin üzüntüyle öğrendik." ifadesini kullandı.

Haniye'nin, hayatı boyunca Filistin direnişi için büyük fedakarlıkta bulunduğu belirten Mücahid, "Bu büyük şahsiyetin şehadetini İslam ümmeti ve cihat davası açısından büyük bir kayıp olarak görüyoruz." dedi.

Siyasi parti liderlerinden taziye mesajları

 Bazı siyasi parti genel başkanları, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin suikasta uğramasına ilişkin kınama ve taziye mesajları yayımladı.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

"Hamas lideri İsmail Haniye'nin alçak bir saldırı sonucunda şehit olduğunu büyük bir üzüntüyle öğrendim. Haniye, yalnızca Filistin mücadelesinin değil tüm İslam ümmetinin onur simgesi, vakarın cisimleşmiş haliydi. Ailesini bu uğurda kaybetmesine rağmen duruşundan ve cesaretinden hiçbir şey eksilmeyen Haniye'nin mücadelesine şahidiz. Şehadeti mübarek, mekanı cennet olsun! Kardeş Filistin halkının ve İslam aleminin başı sağ olsun."

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da sosyal medya hesabından, "İran'da gerçekleştirilen saldırı sonucu hayatını kaybeden İsmail Haniye'ye Allah'tan rahmet, Filistin halkına sabır ve başsağlığı diliyorum." paylaşımında bulundu.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

2006 yılında ABD yönetimi dahil bütün dünyanın açık ve objektif seçim olarak ilan ettiği son Filistin seçimlerinde parlamentoda çoğunluğu kazanarak Başbakan olarak atanan, İsrail'in 2009, 2012 ve 2014 saldırılarında işgale karşı direnişe liderlik eden, son soykırımda üç çocuğu ve dört torunu başta olmak üzere yakın aile fertlerini kaybeden değerli dostum ve kardeşim İsmail Haniye'nin şehadeti kendisinin uğruna hayatını verdiği Filistin halkıyla olan kader ortaklığının işaretidir.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ise "Gazze mücadelesinde dört oğlu, dört torunu ve kız kardeşini şehit veren Hamas lideri İsmail Haniye'nin siyonist İsrail tarafından Tahran'da şehit edildiğini büyük bir üzüntüyle öğrendim. Mücahit İsmail Haniye'ye Cenabıallah'tan rahmet, kahraman Filistin halkına başsağlığı dilerim." açıklamasında bulundu.

Öte yandan Fatih Erbakan, Heniyye'nin oğlu Abdüsselam Heniyye’yi arayarak taziye dileklerini iletti.

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu taziye mesajında, siyonist rejimin gerçekleştirdiği saldırı ile yalnızca Filistin'i değil, başta bölge ülkeleri olmak üzere bütün İslam ülkelerini tehdit ettiğini ve barışın önündeki en büyük engel olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.

"Siyonist rejimin gerçekleştirdiği soykırım ve katliamlara karşı harekete geçmeyen, birlik içerisinde somut adım atmayan Müslümanlar, artık nasıl bir terör örgütüyle karşı karşıya olduklarını görmeli değiller mi? Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaktan geri durmayacağız." ifadelerini kullanan Yapıcıoğlu, Haniye ve diğer bütün şehitlere Allah'tan rahmet, Filistinlilere sabır diledi.

DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, yazılı açıklamasında, Haniye suikastının Türkiye'nin de yer aldığı Orta Doğu coğrafyasında artık hiç kimsenin hayatının güvende olmadığını ispatlayan bir gelişme olduğunu belirtti.

Heniyye suikastını nefretle kınayan, Filistin halkına başsağlığı dileyen Aksakal, "Türk milleti, bugünden tezi yok, aynı hedef tahtasında görülen Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan'ın etrafında ve öncülüğünde topyekün kol kola girmeli, İsrail başta olmak üzere bu saldırılara destek veren tüm yapılara karşı kararlı bir duruş göstermelidir." değerlendirmesini yaptı.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şu ifadeleri kullandı:

Öncelikle başka bir ülke topraklarına tecavüz edilerek yapılan bu kahpe saldırıyı şiddetle lanetliyor, saldırıda şehit olan İsmail Haniye'ye Yüce Allah'tan rahmet, aile efradı başta olmak üzere tüm Gazze, Filistin halkı ve İslam dünyasına başsağlığı ve sabır diliyorum. Mekanı cennet, makamı ali olsun. Artık, sadece Filistin halkı değil, bütün İslam alemi, hatta barıştan yana olan tüm insanlık intifadaya başlamalıdır.

 

Hamas'tan ilk açıklama

Hamas'tan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

Rahman ve Rahim Allah’ın adıyla

“Allah yolunda öldürülenleri ölü sanmayın, bilakis onlar Rableri katında diridirler ve rızıklandırılmaktadırlar.”

Hamas İslamî Direniş Hareketi yüce Filistin halkına, İslam alemine, Arap halklarına ve vicdanlı tüm özgür insanlara başsağlığı diler. Hareketimizin Lideri Mücahid İsmail Haniye, İran’ın yeni seçilen Cumhurbaşkanının yemin törenine katıldıktan sonra Tahran’daki ikametinde Siyonistler tarafından gerçekleştirilen hain bir saldırı sonucunda şehid oldu. Biz Allah’a aidiz ve O’na döneceğiz. Bu bir cihaddır, ya zafer ya şehadet.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU