Suriyeli göçmenler kendilerine Ukraynalı voleybol takımı süsü verip Yunanistan’a girmeye kalkıştı

Sıra dışı girişim, Yunanistan’a ulaşan göçmen ve mülteci sayısında göze çarpan bir artışın yaşandığı bir dönemde gerçekleşti

Atina Havalimanı'ndaki kontroller sırasında göçmenlerin üzerinden çalıntı ya da kayıp pasaportlar çıktı (Polis teşkilatı)

Kendilerine Ukraynalı voleybol takımı süsü veren Suriyeli 10 göçmen, yeni bir sığınmacı akımıyla mücadele eden Yunanistan’a girmeye çalışırken gözaltına alındı.

Yunan polisi Atina Havalimanı’nda pazar günü yaşanan olayda taşıdıkları pasaportların çalıntı ya da kayıp olduğu ortaya çıkan erkek göçmenlerin tutuklandığını belirtti.

Polisin yaptığı açıklamada göçmenlerin İsviçre’nin Zürih kentine gitmeye çalıştığı kaydedildi. Emniyet birimleri daha sonra, göçmenleri spor takımları içinde ve voleybol toplarını taşırken gösteren bir fotoğraf paylaştı.

Bu kişilerin bir voleybol takımının parçası olmadığına karar veren polis, gözaltına aldığı göçmenleri çalıntı ya da kayıp seyahat evrak kullanarak ülkeden yasa dışı yollardan çıkmaya çalışma suçlamasıyla soruşturma hakimine sevk etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sıra dışı girişim, son aylarda Yunanistan’a ulaşan göçmen ve mülteci sayısında göze çarpan bir artışın yaşandığı bir sırada yaşandı. Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre bu yıl ocak-ağustos döneminde 25 binden fazla kişi deniz yoluyla Yunan adalarına ulaşırken, bu rakamın 2018’in aynı dönemine kıyasla yüzde 32 daha fazla olduğu belirtildi.

Yunan adalarındaki göçmen kampları aşırı kalabalık bir nüfusu ağırlıyor. Midilli Adası’nda yer alan ve 3 bin kişiyi barındıracak şekilde hazırlanan bir tesiste şu an 10 binden fazla kişi kalıyor. Diğer kamplar da mücadeleye sahne oluyor.

Söz konusu artışta kısmen Türkiye’deki Suriyeli göçmenlere yönelik baskının ve Suriye’nin İdlib vilayetindeki şiddetteki ani yükselişin etkisi bulunuyor ancak göçmenler ve sığınmacıların büyük çoğunluğunu Afganistan’dan gelenler oluşturuyor.

Suriyeli göçmenleri ağırlayan devletler, Suriye’nin geri dönmek için güvenli olmadığına dair kesin kanıtlar olmasına rağmen bu kişilerin evlerine gitmesi için baskıyı artırıyor.

 

 

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) bu ay paylaştığı bir rapor, Lübnan’dan sınır dışı edilen bazı Suriyelilerin ülkelerine döndüklerinde tutuklandığını belirtmişti. Kuruluş ayrıca, “Suriye hükümetinin geri aldığı bölgelerde keyfi gözaltılar, ortadan kaybolmalar ve tacizler yaşandığını” belgelediklerini kaydetmişti.

Bu sırada Rusya’nın ve Suriye hükümetinin İdlib’de düzenlediği yıkıcı saldırılar, son aylarda on binlerce kişinin yer değiştirmesine yol açmıştı.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU