Husi silahları İran'dan Yemen'e yeni bir rota izliyor

Lübnan, Husiler’in Çin'den gelen İHA parçalarını satın aldığı bir merkez haline geldi

Husiler geçtiğimiz Kasım ayından bu yana Kızıldeniz'deki gemilere onlarca füze ve insansız hava aracı saldırısı düzenledi / Fotoğraf: AFP

Husiler, Yemen'e gitmeden önce Cibuti'ye uğrayan gemiler aracılığıyla İran limanlarından silah transfer etmek için yeni yollar geliştirdi.

ABD ve müttefiklerinin ocak ayından itibaren Husiler’in cephaneliğine yönelik saldırıları ve İran'dan gelen sevkiyatların birçok kez durdurulması, Husiler’in askeri kabiliyetlerinin bir kısmını sekteye uğrattı.

ABD, Husilere gönderilen ve aralarında bu haftaki saldırılarda kullanılan deniz araçlarının parçalarının da bulunduğu büyük bir İran silahı sevkiyatını ele geçirdi.

Ancak bu saldırılara rağmen Yemen'deki Husi örgütü, eski geleneksel yollara alternatif olarak İran'dan Yemen'deki kontrol bölgelerine ekipman ve silah getirmek için yeni yollar ve güzergahlar bulmayı başardı.

Wall Street Journal, Batılı ve Husi yetkililere dayandırdığı haberinde, örgütün aylardır Kızıldeniz'deki gemileri hedef aldığı askeri kapasitesini ve cephaneliğini nasıl koruyabildiğini ortaya koyuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cibuti üzerinden yeni rotalar

Şarku'l Avsat'ın Wall Street Journal'den aktardığı hbaere göre  örgüt yeni rotalar geliştirmeyi başardı ve silahlar artık İran limanlarından Yemen'e gitmeden önce Cibuti'ye giden gemilere aktarılıyor. Rapor ayrıca, Lübnan'ın Çin'den gelen insansız hava araçları (İHA) için yedek parça satın alma merkezine nasıl dönüştüğünü de ortaya koyuyor.

Husiler, Kızıldeniz ve Arap (Umman) Denizi'nde defalarca saldırı düzenleyerek İsrail'e giden ya da İsrail'le bağlantılı gemileri hedef aldıklarını söylerken, ABD ve Birleşik Krallık, İran bağlantılı Yemenli örgütün saldırılarını durdurmak amacıyla aylardır Husiler’i vuruyor.

Kızıldeniz'de tekrarlanan saldırılar

Saatler önce ABD Deniz Kuvvetler Komutanlığı, çarşamba günü Kızıldeniz'de Husiler tarafından hedef alınan Yunanistan'a ait Liberya bandıralı kargo tankeri Tutor'un mürettebatını kurtardığını açıkladı.

USS Dwight D. Eisenhower gemisinden denizcilerin cumartesi günü mürettebatı havadan kurtardığını doğrulayan ABD donanması, bir sivil denizcinin halen kayıp olduğunu bildirdi.

Yemen'in Hudeyde Limanı yakınlarındaki saldırı, büyük bir sızıntıya ve makine dairesinde hasara yol açarak Tutor tankerinin denize açılamamasına neden oldu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU