“Hayvan küpesi” ile vurgun iddiası

Ardahan'da yapılan operasyonda Van ilinde kullanılmak üzere hazırlanan 2 bin 183 adet kulak küpesi ele geçirildi

Van'ın kulak küpesi Ardahan'da yakalandı

2018 Ekim ayında Ardahan Göle Jandarma Komutanlığı, hayvan tedarik eden Ankara merkezli bir firmaya ait kamyonda arama yaptı. Operasyon sonunda 2 bin 183 adet kulak küpesi yakaladı. Yakalanan hayvan küpeleri Van’da kullanılmak üzere hazırlanmıştı. Ama Ardahan’da yakalandı. Bu da akıllara “hayvanların sağlık ve etlerde güvenli tüketime referans olan küpeler usulsüz mü kullanılıyor?” sorusunu getirdi. Söz konusu operasyona yönelik tutanak Milli Gazete’den Sadettin İnan’ın haberinde yayınlandı. 
 


Van’ın küpesi Ardahan’da yakalandı

Millî Gazete’nin haberine göre hükümetin üç yıl önce başlattığı genç çiftçi projesi bazı firmaların vurgun alanına dönmüş durumda. Zira, kulak küpelerinin, hayvanlara tarım il ilçe müdürlüklerinin görevlendirdiği veteriner hekimler tarafından takılması gerekiyor. Bir ile ait kulak küpeleri, şahıslar tarafından başka bir ile götürülemiyor. Eğer götürülebilirse, bu kulak küpeleri ile hayvan kaçakçılığı yapılabiliyor. Kulak küpelerine hayvanların her aşısının yapıldığına dair kayıtlar girildiği için, söz konusu kulak küpesini hastalıklı bir hayvana bile taktığınızda o hayvanı sağlıklı ve aşıları yapılmış olarak istediğiniz yere götürüp satılabiliyor. Böylelikle yurtdışından kaçak olarak getirilen hayvanlar bile resmileştirilmiş oluyor. 
 


Ürküten iddia: Çiftçiye dağıtılan hayvanlara test yapılmadı

Kulak küpesi yakalanan firma, genç çiftçi projesinin önemli tedarikçi firmalarından olması, 30 bin lira hibe karşılığında çiftçilere dağıtılan hayvanların güvenirliliğini akıllara getirdi. Gazete haberinde çiftçilere dağıtılan hayvanların kulak küpesine güvenilerek kan testlerinin de yapılmamış olduğu iddia ediliyor.

Firma hakkında soruşturma başlatıldı

Ardahan-Göle Jandarma Komutanlığı’nın operasyonunun ardından konu savcılığa intikal etti. Geniş çaplı soruşturma başlatılırken, bakanlık müfettişleri firmanın bütün işlemlerini incelemeye aldı. 
 

 

Bakanlık küpe bedelini karşılıyor

Sözkonusu haberde kulak küpesi operasyonunda gündeme gelen söz konusu firmaya hayvan tedarik işleminin TİGEM tarafından ihalesiz şekilde doğrudan alım yöntemiyle verildiği yazıyor. 

DAHA FAZLA HABER OKU