Rus gazeteci Solovyov: Moldova merkezi iktidar ile Gagauz Özerkliği arasındaki kriz derinleşecek

"Guțul, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. İşte bu sert dönüş olayı Kişinyov ile Komrat arasındaki ilişkilerin gerilmesine neden oldu"

Gagauz Özerk Yönetimi Başkanı Evghenia Guțul, Mart 2024'te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmüştü / Fotoğraf: Sputnik-AP

Kommersant gazetesi yazarı Vladimir Solovyov, Avrupa Birliği (AB) ile tam üyelik müzakereleri yapan ülkede cereyan eden gelişmeleri Independent Türkçe'ye değerlendirdi.


"Gagauz Özerkliği Başkanı, merkezi hükümetin AB politikalarının aleyhinde çalışıyor"

Moldova'nın merkezi yönetimiyle Gagauz Özerk Yönetimi arasındaki ilişkilerin, özerkliğin kurulduğu 1994 yılından bu yana en kötü durumda olduğu söyleyen Vladimir Solovyov, "Bu, geçen sene yapılan seçimlerde özerkliğin başkanlığına hiç kimsenin tanımadığı genç bir kadının aday gösterilerek seçilmesidir" dedi.

Gagauz Özerk Bölgesi'nin (ATUG) yeni seçilen başkanı Evghenia Gutul EPA_EFE.jpg
Gagauz Özerk Bölgesi Başkanı Evghenia Gutul / Fotoğraf: EPA/EFE

 

Solovyov, "Kendisini aday gösterip yardım eden kişi Moldova'dan kaçmış ve halihazırda Rusya'da ikamet eden iş adamı İlan Şor'dur. Evghenia Guțul isimli bu genç kadın, seçimlerden zaferle çıkar çıkmaz başkent Kişinyov yasanın talep etmesine rağmen, kendisini hükümet listesine almayı reddetti" ifadelerini kullandı.

Vladimir Solovyov-.jpg
Vladimir Solovyov

Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu'nun, Guțul'u hükümete almamasının nedeni olarak Guțul'un, İlan Şor'un kurduğu organize çetenin üyesi olduğunun gösterildiğini belirten Solovyov, "Halihazırda Moskova'da yaşayan İlan Şor kendi kontrol ettiği partilerin oluşturduğu Zafer Bloku'nu destekliyor ve Moldova'nın yüzünü Avrupa Birliği'nden geri çevirerek Avrasya İttifakı'na yönelmesi gerektiğinin propagandasını yaptırıyor" şeklinde konuştu.

"O ittifaktaki baş kemancı rolünde Moskova var" diyen Vladimir Solovyov, sözlerine şunları ekledi:

Evghenia Guțul bunu destekliyor ve bu yüz çevirme olayı Moskova'da sürekli işleniyor. Hatta Guțul, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. İşte bu sert dönüş olayı Kişinyov ile Komrat arasındaki ilişkilerin gerilmesine neden oldu.
 

"Durum yalnızca kötüleşebilir ve kötüleşeceği de açık"

İlişkilerin yakın gelecekte onarılmasının imkânsız göründüğünü vurgulayan Solovyov, "Durum yalnızca kötüleşebilir ve kötüleşeceği de açık. Çünkü Moldova'da bu sene seçim yılı. Ekim ayında Moldova'da hem cumhurbaşkanlığı seçimi hem de Avrupa Birliği'ne üyelik referandumu yapılacak. İlon Şor ve ekibi referandumun yapılmaması için çalışıyor ve bundan dolayı Maia Sandu'yu en sert şekilde eleştiriyorlar" dedi.
 

Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu Reuters.jpg
Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu / Fotoğraf: Reuters

 

Vladimir Solovyov, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu sebeplerle seçim öncesi siyasi tansiyon da yükselecek ve Kişinyov ile Komrat arasındaki çelişkiler daha da güçlenecek. Bu gerilim Kişinyov'da veya Komrat'ta yönetimin değişmesine kadar sürüp gidecek. Seçimde Kişinyov'da iktidarın değişme olasılığı yüksek  olmayıp, bana göre Maia Sandu ikinci kez cumhurbaşkanı seçilmesi için tüm olanaklara sahip.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU