Birleşik Krallık, sivilleri korumak için ‘net bir plan’ olmadan Refah'ta askeri operasyona karşı çıkıyor

Cameron, “Refah'a yönelik geniş çaplı bir saldırı için, insanların zarar görmeden nasıl kurtarılacağı konusunda çok net bir plan olmalı. Ancak böyle bir plan görmedik. Bu yüzden İsrail saldırısından yana değiliz” dedi

Eşyalarından geriye kalanlarla birlikte Refah’tan ayrılan Filistinliler / Fotoğraf: Reuters

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Cameron bugün (Pazar), şehirde yaşayan bir milyondan fazla insanı korumak için ‘net bir plan’ olmaması nedeniyle İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'a yönelik kara saldırısına karşı olduğunu ifade etti.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığı habere göre Cameron, Sky News'e verdiği demeçte, “Refah'a yönelik geniş çaplı bir saldırı için, insanların zarar görmeden nasıl kurtarılacağı konusunda çok net bir plan olmalı. Ancak böyle bir plan görmedik. Bu yüzden İsrail saldırısından yana değiliz. Böyle bir planın yokluğunda, büyük çaplı bir saldırı gerçekleştirmeye çalışmak son derece tehlikeli olur” ifadelerini kullandı.

İsrail, Salı gününden bu yana hava ve topçu bombardımanını yoğunlaştırdı. Birleşmiş Milletler'e (BM) göre çoğu İsrail ile Hamas arasındaki savaş nedeniyle başka bölgelerden göç etmek zorunda kalan yaklaşık 1,4 milyon kişinin yaşadığı Mısır sınırındaki Refah kentine kara saldırılarına başladı.

İsrail, Refah'ın doğu mahallelerinde yaşayanlara el-Mevasi'deki ‘insani bölgeye’ gitmeleri çağrısında bulundu. İsrail ordusu dün (Cumartesi), Refah'ın doğusunda yerinden edilenlerin sayısının 300 bini aştığını doğruladı.

İsrail'in Refah'a saldırı planları, başta ABD olmak üzere İsrail’in müttefiklerini, bu saldırının siviller üzerindeki sonuçları ve kıtlık tehdidi altındaki Gazze Şeridi'nde halihazırda felaket boyutunda olan insani koşullarla ilgili uyarılar nedeniyle, geniş çaplı bir uluslararası endişeye yol açtı.

Cameron bugün yaptığı açıklamada, İsrail'in kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ne yardım girmesine izin verme konusunda ‘daha fazlasını yapabileceğini’ söyledi. “İsrail'in insani yardım alanında attığı adımlardan memnun olmadığımı defalarca söyledim” diyen Cameron, iyileşme işaretlerinden söz etti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU