Kuveyt: Daha genç bir parlamento ve seçim deneyimine bağlılık

Kuveyt’te seçmenlerin yüzde 62'si Ulusal Parlamento Seçimleri’ne katılım sağladı

2024 Ulusal Parlamento Seçimleri’nde oyunu kullanan bir Kuveytli / Fotoğraf: KUNA

Kuveyt’te 2024 Ulusal Parlamento Seçimleri perdesi dün sabah açıklanan sonuçların ardından genç bir nefes ve yüzde 22'lik bir değişimle kapandı. Kadınlar tek sandalyelerini korurken, İhvan iki sandalye kaybetti ve Selefi hareket altı sandalye kazandı. Muhalefet pozisyonunu korurken, yeni parlamentoda aşiretlerin, Şiilerin ve gençlerin varlığı güçlendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eski parlamenterlerin geri dönmesi ve bağımsız ya da ulusal muhalefet eğilimlerine meyilli 11 yeni parlamenterin parlamentoya girmesiyle gençler 2024 parlamentosunun genel görüntüsü haline geldi. Gözlemciler, yüzde 62'yi aşan geniş halk katılımının, seçim deneyiminin akıbetine ilişkin kaygıları ve buna bağlılığı teyit etme arzusunu vurguladığını belirtti.

Başbakan Şeyh Muhammed Sabah es-Salim hükümetinin yeni bir hükümetin kurulmasına hazırlık olarak Kuveyt Emiri'ne istifasını sunması bekleniyor. Şarku’l Avsat'a konuşan Kuveytli siyasi analist Ayed Muna şunları söyledi:

Yeni parlamentonun gençlerden oluştuğunu söyleyebiliriz. Bu durum, hükümetle çatışma anlamında siyasi hesap verebilirliği sağlama eğilimini güçlendiriyor. Ancak önümüzdeki dönemde, özellikle çözülme ve kaldırılma deneyimlerinden sonra sakinleşmeye yöneleceğini de göz ardı etmiyorum. Dolayısıyla bir daha sandıklara dönmek isteyen yok. Zira kaybetme olasılığı, kazanma olasılığından daha yüksek.

Kuveytli siyasi analist Nasır el-Abdali, bir sonraki aşamanın öncelikleriyle ilgili olarak Şarku’l Avsat'a yaptığı değerlendirede,‘özellikle orta sınıfın erozyona uğramasına yol açan mevcut enflasyon atmosferi ortamında’ vatandaşların yaşamlarının iyileştirilmesi konusuna değindi. El-Abdali ikinci önceliğin ekonomik reformun yanı sıra siyasi reform yönünde olacağına inandığını belirtti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU