Gazze’de ramazanın ilk gecesinde bombardıman sesleri ezan sesini bastırdı

Gazze halkı, gıda ve su kıtlığı nedeniyle ramazan ayı boyunca daha fazla açlık çekmekten korkuyor

Ramazanın ilk günü şafak vaktinde Refah’ta yerinden edilmişlerin bulunduğu çadırlar / Fotoğraf: AWP

Filistinli Aber Abu Şama, ramazanın ilk sahur yemeği için üzerinde bir somun ekmek ve bir parça peynir bulunan masaya dört yaşındaki kızıyla birlikte oturdu.

Aber’in eşi, iki oğlu ve en büyük kızı, İsrail’in beş hafta önce düzenlediği bir saldırıda hayatlarını kaybetti.

Şarku’l Avsat’ın Alemu’l Arabi haber ajansından (AWP) aktardığına göre Gazze Şeridi’nin kuzeyinden güneyine doğru kaçmak zorunda kalan Aber (34), bu yıl ilk kez ailesi olmadan ramazana girdiğini söyledi.

Eşi, iki oğlu ve en büyük kızı, Gazze Şeridi’nin en güvenli yeri olduğunu düşündükleri Refah’ın batısına vardıklarında, sığındıkları kampı hedef alan saldırıda kaçınılmaz kaderleriyle karşılaştılar.

Filistinli kadın, AWP’ye şafak vakti ezandan kısa bir süre önce telefon aracılığıyla yaptığı açıklamada yaşadıklarını şu ifadelerle anlattı:

Artık her şey gittikten sonra günlerin bana neler getireceğini bilmiyorum. Vallahi bu yıl ramazan üzücü. Ne diyeceğimi bilmiyorum. Pek çok savaş yaşadık, buna benzer pek çok şey gördük. Ama hayatımın geri kalanını eşim ve çocuklarım olmadan geçireceğimi hiç aklıma getirmezdim.

Aber’in merhum eşi ve çocukları, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana sürdürdüğü saldırılarda ölen 31 bin kişi arasında yer alıyor.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında ayrıca 70 binden fazla kişi de yaralandı.

Bugün, altıncı ayına giren savaş devam ederken, Gazze halkı, gıda ve su kıtlığı nedeniyle ramazan ayı boyunca daha fazla açlık çekmekten korkuyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini Şubat ayından yaptığı bir açıklamada, yardımın ulaştırılması konusunda gerçek bir siyasi iradenin olması durumunda, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki kıtlık riskini önlemenin mümkün olduğunu, ancak bu konudaki çağrı ve uyarılara yanıt verilmediğini bildirdi.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths ise Cuma günü sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Gazze’de yarım milyondan fazla insanın kıtlığın eşiğinde olduğunu belirterek, açlık nedeniyle ölümlerin yaşandığını belirtti.

Gazze Sağlık Bakanlığı, kuzeydeki Kemal Advan ve Şifa hastanelerinde çoğu çocuk olmak üzere yaklaşık 20 kişinin yetersiz beslenme ve su kaybından öldüğünü duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bombardıman sesleri ezan sesini bastırıyor

İsrail güçlerinin dün Gazze’ye yönelik bombardımanının sesi, ezan sesini bastırdı.

Filistin TV, ramazanın ilk günü şafak vakti ezan okunmadan hemen önce, İsrail’e ait savaş uçaklarının, Gazze Şeridi’nin güneyinde Refah’ın doğusundaki bir eve hava saldırısı düzenlediğini bildirdi.

Kanal, söz konusu saldırı sonucu ölü ve yaralılar olduğunu belirtti.

Aksa TV kanalı ise, savaş uçaklarının ayrıca Gazze Şeridi’nin merkezindeki Nuseyrat kampını vurduğunu bildirdi.

Filistin Enformasyon Merkezi, Han Yunus’taki sesin bombardıman olmadığını, Bani Suheyla’da Filistinli militanlarla İsrail güçleri arasında şiddetli çatışmaların çıktığını belirtti.

Merkez, söz konusu çatışmaların Şarkiye karakolunun batısında gerçekleştiğini de ifade etti.

Filistin Şehab Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre, şafaktan kısa bir süre sonra, Han Yunus’un güneyinde bilinmeyen sebeplerden kaynaklı patlama sesleri duyuldu.

Ancak bölge halkı korku hissetmeden, ramazanın ilk gecesinde teravih namazı kılmak için Refah’taki saldırılarda enkaz haline gelen camilerine gitti.

Filistinliler, teravih namazlarını meydanlarda, ev ve cami yıkıntıları arasında kılmaya kararlı olduklarını söylüyor.

Refah’taki Şabura Kampı’nda bulunan El Faruk Camisi imamı Ömer Fethi El Hamayda, “Allah’a hamdolsun. İşgalcilerin Şabura Mahallesi’ndeki Faruk Camisi’ni vurması nedeniyle mübarek ramazan ayının ilk gecesinde sokakta namaz kılıyoruz” dedi.

Yerinden edilenlerin bulunduğu kamplardaki bazı kişiler, çocuklara biraz olsun neşe getirme umuduyla, çadırları ramazan süslemeleriyle süsledi.

Biden’ın İsrail’e vaat tehditleri

ABD Başkanı Joe Biden, müttefiki İsrail’in beş aydır sürdürdüğü savaşta acı çeken Filistinlileri teselli etmeye özen gösterirken, İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, kara operasyonuna başlamadan önce, Refah sakinlerinin Gazze Şeridi’ndeki diğer bölgelere nakledileceğini söyledi.

Katz, İsrail’in sivillere zarar verme niyetinde olmadığını da öne sürdü.

Öte yandan, CNN’e konuşan iki ABD’li yetkili, Ramazan ayının başlamasıyla birlikte, Biden yönetiminin, İsrail güçlerinin askeri operasyonlarını Refah’a kadar genişletmesini beklemediğini söyledi.

Söz konusu haberde, “Geçen hafta Washington’u ziyaret eden İsrail savaş kabinesi üyesi Benny Gantz, ramazan ayına kadar geçici bir ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması yönünde anlaşma sağlanmadığı takdirde, İsrail ordusunun Hamas’a karşı savaşının bir sonraki aşamasını Gazze’nin güneyindeki Refah’ta başlatacağı konusunda uyardı” denildi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre Biden, ülkesinin Gazze Şeridi’nde aylardır kuşatma nedeniyle acı çeken iki milyondan fazla insana daha fazla insani yardım ulaştırılmasına yönelik uluslararası çabalara öncülük etmeye devam edeceğini söyledi.

Biden, ABD’nin Gazze Şeridi’ne kara yoluyla yapılan yardım operasyonlarını genişletmek için İsrail ile çalışmaya devam edeceğini de belirtti.

ABD’nin, en az 6 hafta süreyle acil ve sürdürülebilir bir ateşkese ulaşmak için ‘durmaksızın’ çalışmaya devam edeceğini vurgulayan Biden, “Kalıcı barışın tek yolu olan iki devletli çözümü de içeren istikrar, güvenlik ve barış dolu bir gelecek için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Ancak Mısır-Katar arabuluculuk turlarına rağmen, Hamas ile İsrail arasında şu ana kadar ateşkes konusunda herhangi bir anlaşmaya varılamadı.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, dün televizyonda yaptığı konuşmada, “Gazze’deki savaşı sona erdirmeyen bir anlaşma istemiyoruz” diyerek, İsrail’in ateşkes ve saldırıları durdurma konusunda garanti vermeyi reddettiğini vurguladı.

Heniyye, hareketin müzakerelerin sürdürülmesine veya Gazze’deki savaşı sona erdirecek herhangi bir formüle açık olduğunu, net bir yanıt alırlarsa esneklik göstermeye hazır olduklarını da sözlerine ekledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU