Çin filosu Kızıldeniz’e doğru yola çıktı

ABD, Ras İsa limanı yakınındaki Husi mevzilerini hedef aldı... Husilere ait üç İHA düşürüldü

Husiler, liderlerinin çağrısının ardından binlerce yandaşını Sana’da gösteri yapmak üzere topladı / Fotoğraf: AP

Husilerin deniz saldırılarının arttığı bir dönemde Çin bölgeye bir filo göndermeye karar verirken, Batı tarafından yapılan saldırılar Yemen’in Hudeyde şehrinin kuzeyinde Ras İsa limanı yakınındaki Husilere ait mevzileri hedef aldı.

Kızıldeniz ve Aden Körfezi’ndeki Husi saldırılarının uluslararası taşımacılıkta aksaklıklara yol açması nedeniyle büyük şirketlerin stratejik koridoru kullanmaktan kaçınıyor. Avrupa Birliği (AB) ise ABD ve İngiltere’nin adımlarını takip ederek deniz seyrüseferini korumak için Kızıldeniz’e gemi gönderme kararı aldı. Bunun ardından Çin de bölgeye 46’ncı filosunu göndereceğini duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin’in resmi haber ajansı Xinhua’nın haberine göre filo, Aden Körfezi ve Somali açıklarındaki sularda bulunan 45. Deniz Filosu’na eşlik etme görevini üstlenmek üzere Güney Çin’in Guangdong eyaletindeki kıyı kenti Zhanjiang’daki askeri limandan yola çıktı.

46. filoda güdümlü füze destroyeri Jiaozuo, füze firkateyni Xuchang ve kapsamlı ikmal gemisi Honghu yer alıyor. Şarku’l Avsat’ın ulaştığı bilgiye göre filoda iki helikopterin yanı sıra düzinelerce özel kuvvet mensubu da dahil olmak üzere 700’den fazla subay ve asker bulunuyor.

CENTCOM: Husilerin Kızıldeniz’deki saldırıları önlendi

Diğer yandan ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) dün(Cuma),  Husilerin Kızıldeniz’deki gemilere yönelik saldırılarının engellendiğini duyurdu. Kuvvetlerinin Kızıldeniz'de faaliyet gösteren çok sayıda ticari geminin yakınına Husilerin gönderdiği kamikaze üç insansız hava aracını (İHA) düşürdüğünü ve hiçbir gemide hasar meydana gelmediğini bildirdi.

Husi medyası dün Hudeyde şehrinin kuzeyinde Kızıldeniz’deki Ras İsa limanı yakınındaki Salif Bölgesi’ndeki tesislerine ABD ve İngiltere tarafından üç hava saldırısı yapıldığını bildirdi ancak başka bir ayrıntı paylaşmadı. Washington ise bu saldırıları hemen üstlenmedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU