EPDK rafinerilere yazı gönderdi: Benzin ve motorin fiyatlarına indirim geliyor

Açıklamada "Yapılacak güncelleme neticesinde benzin ve motorinde 1 ila 1.5 TL düzeyinde bir indirim olacaktır" ifadesi yer aldı

Fotoğraf: AA

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), akaryakıt satış fiyatlarını düşürmeleri için rafinerilere uyarıda bulunduğunu ve benzin ile motorin fiyatlarında litre başına 1 ila 1,5 TL düşüş gerçekleşeceğini açıkladı.

Akaryakıt fiyatları yıl başından bu yana keskin artış kaydederek iki aydan kısa bir sürede yüzde 20'ye yakın yükseldi.

EPDK verilerine göre benzin fiyatı İstanbul'da 1 Ocak'tan 15 Şubat'a kadar geçen bir buçuk aylık dönemde yüzde 19 artış kaydederek ortalama 41.58 liraya yükseldi. Motorin'in fiyatı ise yine yüzde 19 artarak 44.62 liraya çıktı.

EPDK tarafından yayımlanan bültende, bazı ülkelerden ithal edilen ham petrol ve işlenmiş petrol ürünlerinin rafinerilere fiyat avantajı sağladığına dikkat çekilerek farkın tüketicilere yansıtılması için rafinerilere yazı gönderildiği belirtildi.

Bültende EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz'ın "Yapılacak güncelleme neticesinde benzin ve motorinde 1 ila 1.5 TL düzeyinde bir indirim olacaktır" ifadesi yer aldı. Bültende EPDK'nın tavan fiyat uygulama yetkisinin olduğuna da dikkat çekildi.

Sözkonusu indirimin fiyatlara azami olarak yansıması halinde benzinin litre fiyatı son 45 gündeki yüzde 19 artışın ardından yüzde 3.6, motorinin fiyatı ise yüzde 3.4 düşüş kaydedecek.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU