Filistinli gruplar, ay sonunda Moskova’da toplantı yapacak

Gruplar arasında büyük anlaşmazlıklar var

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Moskova’da Hamas liderlerinden Musa Ebu Merzuk ve Basim Naim’i ağırlarken / Fotoğraf: Reuters

Filistinli gruplar, ‘uzmanlardan’ oluşan bir hükümet kurma ve grupların Filistin Kurtuluş Örgütü’ne (FKÖ) katılma mekanizmaları üzerinde anlaşmaya varmaya çalışıyor. Karmaşık bir görevi kapsayan bu süreç, bu ayın sonunda Rusya’nın başkenti Moskova’da görüşülecek ve 7 Ekim Gazze Şeridi savaşının başlangıcından beri ilk defa böyle bir toplantı yapılacak.

Filistinli kaynaklar, Şarku’l Avsat’a verdikleri röportajda, El-Fetih, Hamas ve İslami Cihad’ın da aralarında bulunduğu grupların Rusya’nın davetini kabul ettiklerini ve esas olarak iki konuyu tartışacaklarını söyledi. Bunlardan ilki uzmanlardan oluşan bir hükümetin kurulması, ikincisi ise Hamas ve İslami Cihad’ın FKÖ’ye katılması olacak.

Cuma günü Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, ‘Filistinliler arasındaki’ görüşmelerin 29 Şubat’ta Moskova’da başlayacağını ve mart ayının 2’sine kadar devam edeceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Yardımcılığı görevinin yanı sıra Kremlin’in Orta Doğu özel elçiliği görevini de yürüten yetkili, tüm Filistinli temsilcilerin ve Başkan Mahmud Abbas’ın temsil ettiği El-Fetih hareketinin yanı sıra Suriye ve Lübnan da dahil olmak üzere çeşitli ülkelerde temsilcileri bulunan tüm siyasi güçlerin davet edildiğini açıkladı.

Davetiyede şu ifadelere yer verildi:

Rusya Federasyonu Bilimler Akademisi Oryantalizm Enstitüsü, sizi 28 Şubat-2 Mart 2024 tarihleri ​​arasında Moskova’da düzenlenecek Dördüncü Filistin Toplantısı’na davet etmekten onur duyar.

Davette, ‘toplantının Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı’nın desteğiyle ve kapalı kapılar ardında gerçekleştirileceği’ belirtildi.

El-Fetih heyetine, hareketin FKÖ merkez ve yürütme komiteleri üyesi Azzam el-Ahmed başkanlık ederken, Hamas heyetine ise hareketin siyasi büro başkan yardımcısı Musa Ebu Merzuk’un başkanlık etmesi bekleniyor.

El-Fetih ve Hamas bundan önce pek çok diyaloğa girmişti ve bunların hepsi de hükümetin yapısına, siyasi programına ve yükümlülüklerine ilişkin anlaşmazlıklar nedeniyle başarısızlıkla sonuçlanmıştı. FKÖ meselesiyle ilgili tartışmalarda ise örgütün yükümlülükleri, grupların örgüte giriş yolları ve örgüt içindeki temsil mekanizmaları üzerinde anlaşmazlıklar yaşanmıştı.

El-Fetih toplantıya, Filistin Yönetimi’nin birleştirilmesi, güvenlik kurumları da dahil olmak üzere Gazze Şeridi’nin tamamen bu yönetime teslim edilmesi, konsensüs hükümetinden ziyade uzmanlardan oluşan bir hükümetin kurulması ve bundan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın sorumlu olmasına dayalı bir teklif taşıyacak.

Şarku’l Avsat kaynaklarına göre, El-Fetih, Hamas’ın FKÖ’ye katılımını görüşmek üzere bir komite kurmayı teklif edecek.

Hamas’ın El-Fetih’in taleplerine nasıl yanıt vereceği bilinmiyor.

Hamas içerisindeki kaynaklar, hareketin uzmanlardan oluşan bir hükümeti kabul edeceğini, ancak bunun hareketin FKÖ’nün içine girmesinden sonra konuşulacağını söyledi.

Şarku’l Avsat kaynaklarına göre, halihazırda Hamas, FKÖ’nün yükümlülüklerinin ve uluslararası meşruiyetinin kabul edilmesi ve dolayısıyla İsrail’in tanınmasıyla ilgili FKÖ’ye katılma koşullarını reddediyor.

Gazze Şeridi’ndeki savaşa rağmen El-Fetih ile Hamas arasındaki ihtilaflar hala ciddi bir şekilde devam ediyor.

Şarku’l Avsat’a konuşan güvenilir bir kaynağa göre, Rusya’daki diyalog resmi düzeyde olmayıp Rusya Federasyonu Bilimler Akademisi Oryantalizm Enstitüsü’nün daveti ile gerçekleşecek. Bu toplantının anlaşmazlık boşluğunu kapatması beklenmiyor, ancak El-Fetih ile Hamas arasındaki ilk yüz yüze toplantı olup, tarafların tavırlarını görmek açısından önemli sayılıyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU