İmamoğlu: İliç'teki madene kimin izin verdiğini biliyorsunuz, altında kimin imzası var biliyorsunuz

"Bugün kimse ama hiç kimse biz para cezası verdik, üzerimize düşeni yaptık diyemez."

Fotoğraf: AA

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu İstanbul Proje Tanıtım Toplantısı’nda açıklamalarda bulundu.

Kanal İstanbul imar planının mahkeme tarafından iptal edildiğini duyuran İmamoğlu "Size o beton kanalı yaptırmadık, yaptırmayacağız, milleti aldatmanıza da fırsat vermeyeceğiz" diye konuştu.

İmamoğlu şöyle devam etti:

Bu karar elbette kesin değil. İdare mahkeme kararı olduğu için kararın gerekleri 30 gün içinde yerine getirilmesi istendi. Bu karar Kanal İstanbul meselesinde büyük bir yanlış yapıldığının bir başka yönüyle de hüküm altına alınmasının bir belgesidir. Tabii sadece bu karar değil. Yani dün bize tarafımıza ulaşan bu karar değil. Özellikle ana davalarımız, kararın idari mahkemelerde hem de Danıştay’da sürdüğünde buradan belirtmek isterim. Bunun sıkı takipçisiyiz. Hatırlayın, daha dün gibi rahmetli Kadir Topbaş’ın senesi devriyesiydi dün. Rahmetli Topbaş’ın İBB başkanı iken. İstanbul’a zarar verecek 5 imar dosyasını imzalamadı diye metal yorgunu ilan edilip görevden almıştı. Tam da aslında süreç rahmetli Topbaş’ın görevden alınma süreciyle bugünkü süreci özenli bir biçimde tarifler durumda. 

O zihniyet beton Kanal İstanbul'da hayata geçirmek isteyen zihniyettir. Bu zihniyet nedir biliyor musunuz? Beş imar projesini imzalamadı diye metal yorgunu metal yorgunu ilan edildi. Görevden alınan Topbaş’ın yerine her talimatı imzalayan. Ama Erzincan'da ama Gümüşhane'de ama Boğaz'ın kıyısında bir kulübeye, bir gecede imar izni çıkartan ama beton kanalla ilgili önüne gelen her konuya imza atmakta asla geri durmayan anlayışı İstanbul'a Belediye Başkanı yapmak isteyen anlayışla aynı anlayıştır.

Erzincan'ın İliç ilçesinded Anagold Madencilik'e ait madende yaşanan faciaya değinen İmamoğlu şunları kaydetti:

Bu felaket öyle kolayca geçiştirilecek bir olay değil. Kamuoyunun da öğrendiği gibi bu madende oluşan gelişmeler süreci buraya taşıdı. Bu yönüyle yaşanan bu felaketin en üst seviyede sorgulanması şarttır. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bakınız kamuoyu da biliyor madene 31 Aralık 2019 günü kapasite artışı izni verilmiştir. Bu izinle beraber, bu izinin ardından madenle ilgili şikayetler çok yoğun bir biçimde artmıştır. Madene kimin izin verdiğini hepiniz biliyorsunuz, altında kimin imzası var hepiniz biliyorsunuz. 2022 yılında Elazığ Milletvekilimiz Sn. Gürsel Erol bu madenle ilgili kaygıları ve soruları dile getiren bir önerge vermiştir TBMM’ye. Önergeye yanıt veren ilgili kişi altında imzası olan kişi, kaygıların haklı olduğunu belirtmiş ve ihmaller zincirini tespit edip para cezası uygulamıştır. Cevap bu… Bugün kimse ama hiç kimse biz para cezası verdik, üzerimize düşeni yaptık diyemez. Bu kabul edilemez.    

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU