Tunus Ulusal Koruma Genel Müdürlüğü, kuruma bağlı özel kuvvetlerin yüzlerce ruhsatsız av tüfeği ve mühimmat ele geçirdiğini açıkladı. Aynı kaynaklar, ele geçirilenler arasında 18 adet 12 kalibre av tüfeği, 16 adet ruhsatsız ateşli silah ve bu silahlara ait 242 adet fişekten oluşan kaçak mühimmatın da olduğunu ifade ettiler.
Bu operasyonlar, 11 yıl önce Arap solcu avukat ve aktivist Şükrü Belaid'e yüzlerce avukatın huzurunda suikast düzenlemekle suçlananların yargılanması için Tunus’taki suikast ve terör dosyalarının yeniden açılması ile aynı zamana denk geliyor. İnsan hakları aktivistleri ve gözlemciler. Tunus Barosu Başkanı Hatem el-Mezyu, önde gelen bazı siyasetçiler ve medya mensupları, bu kritik davada karar vermenin ülkenin ulusal güvenliğinin geleceğine etkileri olacağına inanıyorlardı.
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, son 11 yılda defalarca ertelenen terör ve suikast davaları, özellikle de avukat Şükrü Belaid, milletvekili Muhammed Brahmi ve onlarca askeri güvenlik personelinin öldürülmesi davalarının sonuçlanacağını vaat etti. Aralarında Ensar eş-Şeria, Fas el-Kaidesi ve DEAŞ’ın da bulunduğu aşırı Selefi örgütler daha önce bu suikastlara katılmakla suçlanmıştı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Afrikalı göçmen kaçakçılığı
Öte yandan Ulusal Koruma Genel Müdürlüğü, özel kuvvetlerinin, Sahra altı Afrika ülkelerinden gelen aralarında bulunduğu Tunuslu ve Arapların da bulunduğu 5 binden fazla Afrikalı düzensiz göçmene yönelik yüzlerce kaçakçılık operasyonunu gerçekleştirdiğini açıkladı.
Kara ve deniz sınırlarını yasadışı yollardan geçmeye çalışan kaçakçı gruplarını ve binlerce kişiyi de gözaltına aldı.
Tunus Ulusal Koruma Genel Müdürlüğü'nün yeni bir haberine göre, özel güvenlik güçleri, bir haftalık sürede kara ve deniz yoluyla kaçakçılık faaliyetlerine katılmaya hazırlanan 5 binden fazla Tunuslu ve Afrikalıyı gözaltına aldı. Bu çerçevede, Tunus güvenlik güçleri kara sınırını gizlice geçmeye çalışan 193 kişiyi ve insan kaçakçılığı yapan çetelerin kurbanları ile kara kapılarından ülkeye giriş ve çıkışlarda yasal prosedürlere uymamakla suçlananlar arasında yer alan Sahra altı Afrika ülkelerinin 2 bin 943 vatandaşını gözaltına aldı.
Aynı zamanda Şarku’l Avsat’a açıklama yapan Ulusal Koruma Genel Müdürlüğü'ne bağlı resmi kaynaklar, kaçakçılık ve düzensiz göçle mücadele konusunda uzmanlaşmış Ulusal Deniz Muhafızları'na bağlı güvenlik güçlerinin, “ölüm tekneleri” olarak bilinen teknelerle 99 gizli kaçışı engellemeyi başardığını bildirdi. Bu bağlamda, Ulusal Koruma güçleri, 405'i Tunuslu ve 2 bin 64'ü çeşitli Sahra altı Afrika ülkelerinden olmak üzere, deniz yoluyla Avrupa'ya düzensiz yollarla göç etmeye hazırlanan 2 bin 469 kişiyi yakaladı.
170 kaçakçılık operasyonu
Öte yandan Tunus güvenlik kaynakları, Tunus Ulusal Muhafızlarına bağlı güçlerin bir hafta içinde karadan ve denizden 170 farklı uyuşturucu, mal ve para kaçakçılığı operasyonu gerçekleştirdiğini açıkladı. Ele geçirilen kaçak malların toplam mali değerinin yaklaşık 7 milyon Tunus dinarı yani iki buçuk milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.
Aynı kaynaklar, "kamu hakları davalarında" soruşturulanlar arasında, her türden uyuşturucuyu teşvik etmekle suçlanan onlarca kişi de dahil olmak üzere, çeşitli suçlardan yaklaşık 2 bin 915 sanığı tutuklandığını ifade ettiler.
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in ulusal güvenlik, yolsuzluk, kaçakçılık, terör ve organize suçlarla mücadele konularındaki emirlerini uygulayan Tunus güvenlik güçleri, yasadışı uyuşturucu kaçakçılığıyla ve bunun özellikle okul ve üniversitelerin yakınında gençler arasında yaygınlaştırılmasıyla mücadele etmek için yakın zamanda operasyonlarını yoğunlaştırdı.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.