Enflasyon verileri açıklandı

TÜİK'e göre enflasyon ocakta aylık bazda yüzde 6,7 arttı

Fotoğraf: AA

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ocakta 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 54,72, yurt içi üretici fiyatları yüzde 47,35 arttı.

Aylık bazda TÜFE yüzde 6,7, Yİ-ÜFE yüzde 4,14 artış gösterdi. Yıllık enflasyon, tüketici fiyatlarında yüzde 64,86, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 44,2 oldu.

TÜİK'in yayımladığı bülteninde yer alan detaylar şöyle: 

Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 17,68 ile sağlık oldu.

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'deki değişim, 2024 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 6,85, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,85, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 67,68 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 59,60 olarak gerçekleşti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bakan Şimşek'ten açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon verilerini değerlendirdi. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Şimşek, şunları kaydetti:

"Ocak ayında aylık enflasyon geçici etkiler kaynaklı yükselerek yüzde 6,7 gerçekleşirken, yıllık enflasyon yüzde 64,9 oldu.

Ocak ayında büyük oranda enflasyona yansıyan bu etkilerin enflasyonun ana eğilimini etkilemesini beklemiyoruz. 

Şubat’tan itibaren aylık enflasyonun kayda değer şekilde düşerek tahmin patikamızla uyumlu seyredeceğini öngörüyoruz. Yıllık enflasyonda ise yılın ikinci yarısında belirgin bir gerileme göreceğiz. 

Fiyat istikrarını sağlamak temel önceliğimizdir.

ENAG rakamları

Enflasyon Araştırmaları Grubu'nun (ENAG) açıklamalarına göre ise enflasyon Ocak ayında yüzde 9.38 arttı. ENAG yıllık enflasyonu ise yüzde 129.11 olarak ölçtü.

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU