Çin, Kızıldeniz’deki Husi saldırılarını durdurması için İran’a baskı mı yapıyor?

Çin, son on yılda İran’ın en büyük ticaret ortağı olmasına rağmen ticari ilişkileri dengesiz

6 Ağustos 2023 tarihinde Mısır’da Süveyş Kanalı’nda bir konteyner gemisi seyrediyor / Fotoğraf: Reuters

İranlı dört kaynak ve bir diplomata göre, Çinli yetkililer, İranlı mevkidaşlarından Tahran’la müttefik Husilerin Kızıldeniz’deki gemilere yönelik saldırılarının durdurulmasına yardım etmelerini, aksi takdirde Pekin ile ticari ilişkilerin zarar görebileceğini bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın Reuters’tan aktardığına göre, İranlı kaynaklar, son dönemde Pekin ve Tahran’da yapılan birkaç toplantıda, söz konusu saldırılar ve ticarete ilişkin görüşmelerin yapıldığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak kaynaklar, bu görüşmelerin ne zaman gerçekleştiği veya kimin katıldığı konusunda ayrıntı vermeyi reddetti.

Görüşmeler hakkında bilgi veren İranlı bir yetkili şunları söyledi;

Temel olarak Çin şöyle diyor: Çıkarlarımız herhangi bir şekilde zarar görürse, bu Tahran’la olan işimizi etkileyecektir. O halde Husilere itidal göstermelerini söyleyin.

Husilerin Gazze’deki Filistinlilere destek amaçlı olduğunu söylediği saldırılar, Çin’den gelen gemiler tarafından yaygın olarak kullanılan, Asya ile Avrupa arasındaki önemli ticaret yolunu bozarak, nakliye ve sigorta maliyetlerini artırdı.

Ancak İranlı dört kaynak, Çinli yetkililerin, Husi saldırıları nedeniyle çıkarlarının zarar görmesi durumunda, Pekin’in İran’la ticari ilişkilerinin nasıl etkileneceği konusunda herhangi bir spesifik yorum veya tehditte bulunmadığını söyledi.

Çin, son on yılda İran’ın en büyük ticaret ortağı olmasına rağmen ticari ilişkileri dengesiz.

Örneğin, ticari analiz firması Kpler’in tanker izleme verilerine göre, ABD yaptırımlarının diğer birçok müşteriyi uzak tutması ve Çinli firmaların büyük indirimlerden kar etmesi nedeniyle, Çinli petrol rafinerileri, geçen yıl İran’ın ham ihracatının yüzde 90’ından fazlasını satın aldı.

Ancak İran petrolü Çin’in ham ithalatının yalnızca yüzde 10’unu oluşturuyor ve Pekin’in başka yerlerdeki açıkları kapatabilecek bir dizi tedarikçisi var.

İranlı kaynaklara göre Pekin Çin’e bağlı herhangi bir geminin vurulması veya ülkenin çıkarlarının herhangi bir şekilde etkilenmesi durumunda, Tahran’a karşı büyük hayal kırıklığı yaşayacağını açıkça belirtti.

İranlı kaynaklardan biri, Çin’in İran için önemli olduğunu, ancak Tahran’ın Yemen’deki Husilerin yanı sıra Gazze, Lübnan, Suriye ve Irak’ta da vekillerinin olduğunu ve karar alma sürecinde bölgesel ittifakları ve önceliklerinin önemli bir rol oynadığını söyledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı, Kızıldeniz saldırılarını görüşmek üzere İran’la yapılan toplantılar hakkında yorum yapması istendiğinde şu açıklamayı yaptı;

“Çin, Ortadoğu ülkelerinin samimi bir dostudur ve bölgesel güvenlik ve istikrarı teşvik etmeye ve ortak kalkınma ve refah arayışına kararlıdır.”

Bakanlık Reuters’a yapılan açıklamada, “Ortadoğu ülkelerinin stratejik bağımsızlıklarını güçlendirmelerini ve bölgesel güvenlik sorunlarını çözmek için birleşip işbirliği yapmalarını sıkı bir şekilde destekliyoruz” ifadelerini de kullandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU