Davutoğlu'ndan Bahçeli'ye: Odanızda saat 17.25'e ayarlıydı, ne oldu o günden bugüne?

Davutoğlu, “Siyasi kimlikler üzerinden kaymakamları imamları karşı karşıya getirirsek olacak şey toplumsal kaostur” dedi

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Saadet Partisi ortak grup toplantısında konuştu.

Diyarbakır Kulh’ta kaymakam ve imam tartışmasına değinerek sözlerine başlayan Davutoğlu özetle şunları söyledi: :

Diyarbakır Kulp'ta ne oldu bizim tutumumuz açıktı şu anda da son derece açık bazı olaylar vardır ki olup olmaması kadar duyulması dahi toplumu sarsar hutbe okuyan bir imama kaymakamın müdahalesinde bahsediyorum. Sadece müdahale değil darp iddiaları da ve bu iddialar da reddedilmiş değil.

Şimdi hepimiz Anadolu topraklarından geldik. Bir küçük köyde eğer bir boşanma olsa iki aile ihtilaf etse, o köy de bir felaket olsa, üç kanaat önderi bir araya gelir. Muhtar imam ve öğretmen. Muhtar halkı temsil eder, imam halkın değerlerini temsil eder, öğretmen irfanı öğretmeni temsil eder.

Şehitlerimiz bizim en yüce miraslarını başımızın tacı kıldığımız yetimlerini evladımız, eşlerini bacı bildiğimiz en yüce değerlerimizdir, kimse şehitlerimiz üzerinde bir istismara asla kalkışmasın. Şehitlerin ruhu ve maneviyatı o şehitler adına konuşan yüce milletimize, meclisimize aittir. Bundan hiçbir taviz vermeyiz.

Kaymakamın yapması gereken idari soruşturma açmak

Diyelim ki imam şehitlerimizle ilgili iki paragrafı unuttu, sehven veya bilerek okumadı. Bir kaymakamın yapması gereken bunu not alması ve daha sonra idari soruşturma ile gereğini yapması. Eğer sehven olmuşsa mesele hallolur, eğer bilinçli veya bir örgüt iltisatı varsa bunun gereğini yapıp adli makamlara teslim etmesidir.

Bir kaymakam suç ne olursa olsun ceza makamı değildir. Demokratik hukuk devletinde ceza makamı mahkemelerdir. Eğer herkes kendisi adaletin yerine geçip ceza uygulamaya başlarsa toplumda huzur kalmaz.

Vesayet tablosu ortaya çıkar

Kaymakamı destekleyen diğer kaymakamlar arkası arkasında açıklama yaptılar. Memur-Sen açıklama yaptı. Bir devlette olmaması gerek şey, devletin bürokratı kaymakamı sendika değildir. Ortada suç varsa yeri ve otoritesi bellidir. Kaymakamlar tek tek devleti temsil ederler. Toplumca bir refleks vermeye başladıklarında ortak beyanatlarda bulunan askeri yetkililerin vesayeti gibi bir tablo ortaya çıkar. Hatırlarsanız 28 Şubat'ta.

Kaymakam MHP kökenliymiş, imam AK Partiliymiş

Devlet bürokratı kendi başına konuşmaz, devlet bürokratı devlet adına konuşur ve siyasi iktidar gerçekten iktidarsa önce o konuşur sonra bürokrat konuşur. Demokratik hukuk devletinde böyle şey yaşanmaz.

Kaymakam MHP kökenliymiş, imam AK Partiliymiş. MHP ile AK Parti arasında bir güç mücadelesi varmış. Çok net ifade edeyim. İmamın siyasi kimliği olmaz, imamın tek kimliği vardır; islam islam islam. Bir devlet adamı olarak ifade ediyorum; kaymakamın siyasi kimliği olmaz kaymakamın tek kimliği vardır devlet devlet devlet.

Siyasi kimlikler üzerinden kaymakamları imamları karşı karşıya getirirsek olacak şey toplumsal kaostur.

“Sersera Sev çeva”. 

Bahçeli, doğrudan benim ismimi de vererek 'münafık' suçlamasında bulundu. Özellikle dini kavramları kullanırken kalpten dile giden yolsa 50 filtre olması gerekir. Size edep sınırları içinde hitap etmek istiyorum. Sizin peşinizde koştuğunuz başbakanlık koltuğunu terk ettik.  

Soralım; koalisyon görüşmeleri için gittiğimizde, odanızda saat 17.25'e ayarlıydı. 2015 yılında önce masanıza koyduğunuz yolsuzluk meseleleri bir çözülsün ondan sonra hükümet kuralım dediniz. Ne oldu o günden bugüne Sayın Bahçeli? Olduğunuz gibi görünecekseniz yüce divanı işletin, göründüğünüz gibi olacaksanız bir daha yolsuzluk lafını ağzınıza almayın.

Serok Ahmet diyerek bana atıfta bulunmuş bu topraklardaki her dil azizdir. Bana  her Serok Ahmet dendiğinde Kürtçe olarak, burada da yabancı bir dil olarak geçmesin, Sersera Sev çeva derim, göz baş üzere derim. Ama yörük abalarında doğmuş yörük Ahmet'im ben. 

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU