Mısır: Bölgede gerilimin tırmanmasından kaçınılmalı

İsrail Sina'dan Eilat'a "insansız hava aracı" fırlatıldığı iddialarını yalanladı

Mısır Savunma Bakanı, Kahire'de İngiliz mevkidaşı ile gerçekleştirdiği görüşmede (Mısır Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü)

Mısır, bölgede tırmanışı önlemek için yapılacak çalışmaların koordinasyonunun önemini vurguladı. Aynı zamanda Perşembe günü Sina'dan Eilat'a insansız hava aracı fırlatıldığına dair İsrail medyasında çıkan haberleri reddetti. Mısır Silahlı Kuvvetleri Genel Komutanı Muhammed Zeki, İngiliz Savunma Bakanı Grant Shapps ile Kahire'de yapılan bir görüşme sırasında "mevcut tırmanışı önlemek ve bölgede güvenlik ile istikrar çabalarını desteklemek için gerçekleştirilen çabaların koordinasyonu çok önemli” dedi.

Mısır Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Garib Abdulhafız’ın açıklamasına göre,  iki bakan görüşme sırasında bölgedeki gelişmeleri ve müşterek alanlarda işbirliği konularını ele aldı. Sözcü, İngiliz Savunma Bakanının uluslararası güvenlik konularına etki eden Gazze’deki çatışmalar konusunda Mısır'ın bölgesel çevresindeki etkili rolünü övdüğünü açıkladı.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ise, "bölgede birden fazla cephe üzerindeki askeri tırmanışın tehlikeleri" konusunda uyarıda bulundu. Sisi, Çarşamba günü Kahire'de Yunanistan Dışişleri Bakanı George Gerapetritis ile yaptığı görüşmede, "Gazze Şeridi'nde derhal ateşkes ilan edilmesi ve insani yardımların sağlanması suretiyle mevcut gergin durumun yatıştırılmasının gerekliliği" üzerinde durdu.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Perşembe günü Kahire'de Yunanistan Dışişleri Bakanı ile gerçekleştirdiği görüşmede, bölgedeki çeşitli cephelerde artan gerilimlerin tehlikelerine dair ciddi endişelerini dile getirdi. Ebu Gayt, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik savaşını durdurmanın ve İsrail'in neden olduğu ağır insani krizin şiddetini azaltacak insani yardım ve yardım malzemelerinin engelsiz bir şekilde sağlanmasının zorunlu olduğunu vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yunanistan Dışişleri Bakanı ise, Ebu el-Gayt ile olan görüşmesinde, Filistin'de zorla yerinden edilme ve sivillerin hedef alınmasına ülkesinin karşı çıktığını belirtti. Ayrıca, derhal ateşkes sağlanması ve İsraillilerle Filistinlilerin yan yana barış içinde yaşayabilecekleri sürdürülebilir bir siyasi çözüm bulunması gerektiğinin altını çizdi. Bakan, ayrıca, krizin çözülmemesi durumunda bölgedeki savaşın genişlemesi riskine dikkat çekti.

Öte yandan, Mısır medyası Perşembe günü, bir güvenlik yetkilisinin Sina'dan Eilat'a bir insansız hava aracı gönderildiği yönündeki iddiaları yalanladığını bildirdi. El- Kahire el-İhbariyye televizyon kanalı, İsrail medyasında yer alan Sina'dan Eilat'a bir insansız hava aracı gönderildiği iddialarını yalanladı.

İsrail ordusu, Perşembe günü Kızıldeniz üzerinde "yanlış bir alarm" sebebiyle bir savunma füzesi fırlatıldığını bildirdi. Daha önce aynı gün, İsrail'in Kızıldeniz üzerinde topraklarına yaklaşan "şüpheli" bir hava hedefini tespit ettiği ve bu hedefe bir savunma füzesi fırlattığı duyurulmuştu. İsrail ordusu, CNN televizyonuna verdiği demeçte, "Eilat'ta savunma füzesinin fırlatılması nedeniyle sirenlerin çaldığını" belirtti.

Öte yandan, Mısır ordusu Perşembe günü yaklaşık 300 kilogramlık uyuşturucu kaçakçılığı operasyonu gerçekleştirdiğini açıkladı. Mısır Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü, aynı gün yaptığı açıklamada, bu operasyonun "üç kaçakçının ölümüyle sonuçlandığını" ve bu eylemin, "Mısır'ın kuzeydoğu sınır hattını güvenlik altına almakla sorumlu güvenlik unsurlarının çabalarının bir devamı olduğunu" ifade etti. Sözcü, "Mısır Silahlı Kuvvetlerinin tüm stratejik yönlerde devletin güvenliğini sağlama çabalarının  devam ettiğini" vurguladı.

Geçen Salı günü ise, Mısır ordusu, İsrail ile kuzeydoğu sınırında yer alan El-Avca geçidinin güneyinde, yaklaşık 174 kilogram çeşitli türde uyuşturucu maddenin kaçakçılığını engellediğini bildirdi. Ordu sözcüsü, bu operasyonun "kuzeydoğu uluslararası sınır hattını güvenlik altına almakla sorumlu güvenlik unsurlarının bir planının parçası olduğunu" ve bu operasyonda "ateş açılması sonucu bir kişinin öldüğünü, altı kaçakçının yakalandığını" açıkladı.

İsrail ordusu, geçen Pazartesi akşamı yayınladığı bir bildiride, "Silahlı olduğu düşünülen Mısır sınırı yönünden gelen kişilere ateş açıldığını" teyit etti. Açıklamada, "Söz konusu şüpheli sayısının 20 kişi olduğu, bunların arasında çok sayıda silahlı kişinin bulunduğu ve çıkan çatışmada yaralıların olduğunu belirtti. Açıklamada bir İsrailli kadın askerin de hafif şekilde yaralandığı açıklandı. Şarku’l Avsat’ın Kahire merkezli Arap Haber Ajansı’ndan aktardığı habere göre bir İsrailli yetkili "Bu kişilerin Mısır sınırından uyuşturucu kaçırmaya çalıştıkları" belirttiğini aktardı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU