Mısır, Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'in Refah sınır kapısıyla ilgili iddialarını yalanladı

Mısır Enformasyon Kurumu Başkanı Raşvan. “İşgalci devlet olası mahkeme mahkumiyetinden kurtulmak için Mısır'a suçlamalarda bulunmaya başvurdu” dedi

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Mısır ve Gazze arasında bulunan Refah sınır kapısını ziyareti sırasında / Fotoğraf: AFP

Mısır Enformasyon Kurumu Başkanı Ziya Raşvan dün yaptığı açıklamada, İsrail savunma ekibinin Uluslararası Adalet Divanı'nda ileri sürdüğü, ülkesinin Gazze Şeridi'ne insani ve yardım malzemelerinin Refah sınır kapısı üzerinden girişinin Mısır tarafından engellediği yönündeki iddiaları reddetti.

Raşvan açıklamasında, "İsrail iddialarının saçmalığı ve yalan olduğunun birkaç noktada açıkça görüldüğünü” belirtti. Buna göre tüm İsrail yetkilileri, Gazze'ye yapılan saldırıların başlangıcından bu yana, kamuoyu önünde yaptıkları onlarca kez açıklamalarda, özellikle yakıt olmak üzere Gazze Şeridi'ne yardım girişine izin vermeyeceklerini, "zira bu durumun, Gazze’ye karşı yürüttükleri savaşın bir parçası" olduğunu vurguladılar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Alman Haber Ajansı'nın bildirdiğine göre Raşvan, "İşgalci devlet belgelenmiş delilli suçlarla Uluslararası Adalet Divanı önünde karşı karşıya kaldığında, olası mahkeme mahkumiyetinden kurtulmak için Mısır'a suçlamalarda bulunmaya başvurdu" ifadelerini kullandı.

Ayrıca, "Mısır'ın egemenliği Refah kapısının yalnızca Mısır tarafına kadar uzanıyor, Gazze'deki diğer tarafı ise fiili işgal gücünün kontrolüne tabi" olduğunu belirtti.

Raşvan, Mısır'ın defalarca resmî açıklamalarda bulunarak, Refah sınır kapısının Mısır tarafının kesintisiz olarak açık olduğunu duyurduğunu ve İsrail tarafını Gazze Şeridi'ne insani yardımların akışını engellememeye ve bu yardımların girişini inceleme bahanesiyle kasıtlı olarak geciktirmeyi veya engellemeyi durdurmaya çağırdığını ifade etti.

Enformasyon Kurumu Başkanı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri de dahil olmak üzere dünyanın önde gelen birçok yetkilisinin Refah kapısının Mısır tarafını ziyaret ettiğini, ancak İsrail ordusunun engellemesi ya da sürekli İsrail bombardımanı nedeniyle hiçbirinin Gazze Şeridi'ne geçemediğini belirtti.

Raşvan, Gazze Şeridi'nde bir hafta süren insani ateşkes görüşmeleri hakkından da bilgi vererek, Mısır'ın yanı sıra Katar ve Amerika Birleşik Devletleri'nin de bu görüşmelere katıldığını belirtti. Bu müzakerelerde, "İsrail tarafının, bölgeye girecek yardım miktarını belirleme konusunda ciddi bir direnç gösterdiğini zira bölge üzerinde askeri kontrol sahibi olduklarını" ifade etti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU