Husilere ait iki füze Kızıldeniz'deki kargo gemilerinin yakınına düştü

CENTCOM açıklamasında gemilerde herhangi bir hasar oluşmadığı belirtildi

Husi askeri helikopteri Kızıldeniz'deki bir kargo gemisinin üzerinde uçuyor / Fotoğraf: Reuters

ABD Ordusu, dün akşam Yemen'deki Husi isyancılarının Kızıldeniz'de seyreden kargo gemilerine iki balistik füze ateşlediğini ve iki füzenin herhangi bir yaralanma veya hasara yol açmadan denize düştüğünü duyurdu.

ABD Ordusu’nun açıklaması, İngiltere Deniz Ticareti Operasyonları Kurumu’nun (UKMTO), Kızıldeniz'in güneyinde, Yemen ile Eritre kıyıları arasındaki bir kargo gemisinin yakınında herhangi bir yaralanma veya hasara yol açmadan patlamalar meydana geldiğini açıklamasından kısa bir süre sonra geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Yemen'deki İran destekli Husilerin, Kızıldeniz'e doğru iki gemisavar füzesi fırlattığını duyurdu.

CENTCOM'un bölgedeki ticari gemilerin füzelerin etkilerine dair bildirimde bulunduğu aktarılan açıklamaya göre, söz konusu gemilerde herhangi bir hasar oluşmadı.

CENTCOM’a göre bu, 19 Kasım'dan bu yana Kızıldeniz'in güneyindeki ticari gemilere yönelik 24. Saldırı oldu.

Fransa Dışişleri Bakanlığı'na göre bu saldırı, Husilerin Kızıldeniz'de başlattığı saldırıların dosyasını görüşmek üzere BM Güvenlik Konseyi'nin çarşamba günü New York'ta yaptığı toplantının arifesinde gerçekleşti.

Husiler, son haftalarda Yemen açıklarında seyreden gemilere insansız hava araçları ve füzelerle İsrail ile Hamas arasında devam eden savaşa tepki olarak saldırılar düzenliyor.

Yemen sahili, Kızıldeniz'in en güney ucunda, Yemen ile Cibuti arasında yer alan ve Arap Yarımadası'nı Afrika'dan ayıran dar bir geçit olan Babu’l Mendeb Boğazı'na bakıyor.

Uluslararası Deniz Ticaret Odası'na göre, deniz taşımacılığı açısından stratejik bir öneme sahip olan Babu’l Mendeb Boğazı’ndan küresel ticaretin yüzde 12'si gerçekleştiriliyor.

Bu saldırılar, ABD'yi Kızıldeniz'deki seyrüseferi korumak için 20'den fazla ülkeyi kapsayan uluslararası bir koalisyon kurmaya sevk etti.

Husiler, İran'ın önderlik ettiği ‘direniş ekseninin’ bir parçası ve Tahran tarafından desteklenen Hamas ve Lübnan Hizbullahı gibi diğer grupların bir parçası.

Geçtiğimiz Pazar günü ABD Ordusu, Yemen açıklarında bir kargo gemisine düzenlenen saldırının ardında Husilere ait 3 teknenin batırıldığını duyurdu. Husi sözcüsüne göre, ABD helikopterlerinin bu teknelere düzenlediği bombardıman 10 Husi milisinin ölümüyle sonuçlandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU