Sarkaç 2024'te nereye doğru sallanacak?

Görsel: Boomers Daily

Dünya olaylarını düzenleyen bir sarkaç varsa, başlamak üzere olan yılda bunun hangi yönde olabileceğini bilmek önemli.

Bir açıdan bakıldığında sarkaç belirsizliğe doğru sallanıyor gibi görünüyor.

2024 yılında uluslararası ilişkilerde kilit rol oynayan birçok ülke zorlu seçimlerle karşı karşıya kalacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD, tarihinin en zor sayılabilecek seçim dönemini sabırsızlıkla bekliyor.

Kimileri tarafından fiziksel sağlığı ve zihinsel yeteneği sorgulanan Başkan Joe Biden, partisinin adaylığına doğru son adımı atabilecek mi?

Yoksa Demokrat Partisi çaresizliğinden son dakikada Kamala Harris'in etrafında toplanmak zorunda mı kalacak?

Cumhuriyetçiler daha az öngörülebilir bir beklentiyle karşı karşıya.

Her ne kadar Donald Trump tüm süreç boyunca hâlâ ön planda olsa da gölge, nihayetinde yine gölgedir.

Alternatif kurtarıcı Ron DeSantis'in gücü azalıyor gibi görünürken, daha birkaç hafta önce siyah bir at gibi görünen Nikki Haley ciddi bir taklitçi olarak ortaya çıkıyor.

O zaman bile ve önümüzdeki Kasım ayında Beyaz Saray'ın anahtarlarını kimin kazanacağından bağımsız olarak, ABD 2024'ün büyük bölümünde pilot modda olacak ve bu nedenle yalnızca iyi oturmuş bir yönetimin alabileceği zor kararları alamayacak.


Birleşik Krallık da en azından 1956 Süveyş Krizi'nden bu yana gördüğü en zorlu genel seçimle karşı karşıya.

Muhafazakâr Parti zayıf bir konumda görünürken, İşçi Partisi büyük bir geri dönüş yapma fırsatını yakalayamıyor gibi görünüyor.

İşçi Partisi'nin hükümeti kurmak için İskoç Ulusal Partisi'ne (SNP) bağlı kalmak zorunda kalacağı ve parlamentonun askıya alınması ihtimali, stratejik kararlar söz konusu olduğunda bir belirsizlik dönemine işaret ediyor.


Avrupa Birliği'nde (AB) Hollanda'nın halihazırda istikrarlı bir hükümeti yok ve koalisyon kurma süreci devam ederken muhtemelen aylarca da böyle kalması bekleniyor.

AB'nin ekonomik açıdan büyük canavarı olan Almanya'da, Olaf Scholz liderliğindeki sallantılı koalisyon her an dağılabilir, radikal sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) bölünmüş siyasi sahnenin hakemi olarak ortaya çıkmayı bekliyor.


Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un liderliğindeki kırılgan koalisyon çökmeye başlarken ve hükümeti Parlamento'da çoğunluğu sağlayamadığı Fransa bile artık bir istikrarsızlık dönemine giriyor gibi görünüyor.

Parlamentonun feshedilmesi ve erken seçim yapılması ihtimali, siyaset sahnesinde efsanevi 'Demokles'in Kılıcı' gibi yükseliyor.


Rusya'da Vladimir Putin yaklaşan başkanlık seçimlerini kolayca kazanmaya hazır görünüyor.

Ancak bu durumda bile seçimlerin, üst düzey devlet adamları ve ultra zengin elitin yakın çevresi de dahil olmak üzere yönetici seçkinlerde büyük bir değişikliğe yol açması muhtemel.

Sonuçta, Ukrayna'daki incelikli bir şekilde gizlenmiş başarısızlığın suçu, eski güzel Volodia'dan başka birine ait olmalı.


Şu anda istikrarlı görünen tek büyük güç Çin Halk Cumhuriyeti'dir.

Ancak orada da Başkan Şi Cinping, yalnızca sorun getiren uluslararası sorunların içine çekilmek yerine, ekonomik yavaşlamayı yönetmeye ve partiyi temizlemeye odaklanmış görünüyor.


Sarkaç aynı zamanda çatışmaya, istikrarsızlığa ve devletin başarısızlığına doğru daha keskin bir şekilde sallanıyor.

Kimilerine göre 2023 yılında 'yönetilemeyen' ülkeler listesi Afganistan'ın yanı sıra Suriye, Libya, Somali ve Güney Sudan'la sınırlıydı.

2024 yılında, rakip askeri gruplar arasındaki bir savaşın ortasında sıkışıp kalan Sudan'ın bu listeye katılacağı kesin; Karen isyancıları tarafından kontrol edilen bölgelerin genişlemesiyle Myanmar da aynı yönde ilerliyor.

Sarkacın barışa doğru sallanacağını umuyorsanız tekrar düşünün.

Ukrayna'da Rusya ve NATO, onları öngörülebilir gelecekte sürekli çatışma halinde tutacak bir kargaşa içinde görünüyor.


Gazze savaşının 2024 yılına kadar sürmesi bekleniyor.

İsrail, Hamas'ın askeri makinesini parçalamak yönündeki askeri hedefine ulaştıktan sonra bile, yeni bir statükoyu inşa etmeye yönelik büyük görevin çok daha uzun süreceği kesindir.


Öte yandan Gazze savaşı halihazırda Husi kontrolü altındaki Kuzey Yemen'e ve Hizbullah'ın tamamen kontrolü altındaki Lübnan'ın bazı bölgelerine sıçradı.

Suriye ve Irak'ta İran kontrolündeki milislerle ABD destekli unsurlar arasında devam eden çatışmanın da genişlemesi muhtemel.

Rusya ve Türkiye'nin de Suriye'de kendi kontrolleri altındaki bölgelerin güvenliğini sağlamak için geniş çaplı askerî harekât başlatmaya hazırlandığına dair birtakım göstergeler var.


İran Cumhuriyeti'nin ise hem iç hem de dış politika alanlarında belirsizliğe doğru keskin bir değişimle karşı karşıya kalması muhtemel.

Ters yöndeki bir başka gidişat ise Birleşmiş Milletler ve genel olarak diplomasiyi ilgilendiriyor.

Genel Sekreter, Gazze savaşındaki bariz bocalamasının ardından uluslararası çatışmalarda hakem olma yetkisinin kaybederken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) öngörülebilir gelecekte işlevini yerine getiremeyecek durumda kalması muhtemel.

Bu ayın başlarında Dubai'de düzenlenen COP28 konferansının sonunda, çok taraflılığa güçlü bir dönüşe dair pek çok konuşma yapıldı.

Ancak bu, temenniden başka bir şey olmayabilir. Önümüzdeki yıl, çok taraflılığın daha da azalması ve ekonomik ve güvenlik sorunlarının çözümüne yönelik ikili çabaların artması muhtemel.
 


Bazı durumlarda, yalnız korucu politika oluşturma daha fazla savunucu buluyor.

Örneğin Viktor Orban yönetimindeki Macaristan, AB üreticileriyle rekabet edebilmek için Çinli bir elektrikli otomobil üreticisine ev sahipliği yaparak Avrupa Birliği'ne meydan okuyor.

AB üyeleri, göç politikasını koordine etmeyi kabul etmelerine rağmen, 2024'te diplomatik çatışmalara yol açması muhtemel farklı stratejiler geliştiriyorlar.

Gerçek şu ki, sarkacın 2024'te küreselleşmenin altın günlerinde oluşan gevşek konsensüsten çok daha geniş ve belki de daha belirgin biçimde salınacağı görülüyor.

Hemen hemen her yerde daha dar bir ulusal çıkar anlayışına dönüşe tanık oluyoruz.

Düşman veya istikrarsız güçlere bağımlılık korkusu, başta Avrupa Birliği olmak üzere birçok ülkeyi ekonomik milliyetçiliğe yönelmeye ve 'karşılaştırmalı üstünlük' argümanını göz ardı etmeye zorladı.

Örneğin Fransa, başta ilaç, mikroçip ve elektrikli araba aküleri olmak üzere birçok alanda kendi kendine yeterliliğe yönelik bir plan açıkladı.

Küreselleşmeden uzaklaşan daha folklorik bir hareketle Fransa, tekstil endüstrisinde kullanılan bir dizi bitkinin yetiştirilmesini yeniden canlandırdı.

Son olarak, sarkacın kendi halkları adına ideolojik olmayan ve etkili politikalar benimseyebilen küçük ve orta ölçekli ülkeler lehine dönmesi muhtemel görünüyor.

Sonuçta hiçbir ülke küçük ya da orta ölçekli değildir; bir ülkeyi küçük ya da büyük yapan liderliktir.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren:Büşra Kavaklıoğlu

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU