Olimpiyat şampiyonu Caster Semenya futbolcu olma yolunda

İki olimpiyat ve üç dünya şampiyonluğu sahibi atlet Caster Semenya, 800 metrede yarışamaz kararı sonrası yeşil sahalara giriş yapmaya hazırlanıyor

Caster Semenya (solda) / Fotoğraf: jvw5.co.za 

800 metrede iki kez olimpiyat şampiyonu olan Güney Afrikalı atlet Caster Semenya, yeşil sahalara giriş yapmaya hazırlanıyor. 

Testosteron seviyesinin yüksekliği gerekçesiyle Katar'da düzenlenecek Dünya Atletizm Şampiyonası'nda kadınlar 800 metrede yarışma şansını kaybeden Güney Afrikalı atlet, ülkesinin kadın futbol takımlarından JVW kulübüyle anlaşma imzaladı.

Olimpiyat şampiyonu atlet, kulübün resmi internet sitesine yaptığı açıklamada, "Takımın bana sağladığı sevgi ve desteğe minnettarım. Yeni çıktığım bu yolculuğu merakla bekliyorum. Takıma elimden gelen katkıyı yapmaya çalışacağım" açıklamasında bulundu.

 

 

Semenya, 800 metre kategorisinde iki olimpiyat (2012 Londra, 2016 Rio) ve üç dünya (2009 Berlin, 2011 Daegu, 2017 Londra) şampiyonluğu elde etmişti.

Ne olmuştu?

Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF), geçen yıl yaptığı kural değişikliği ile testosteron hormonu yüksek kadın sporcuların 400 ile 1600 metre arası yarışlara ancak hormon seviyesini düşüren ilaçlar kullanması halinde izin verileceğini duyurmuştu.

Cinsel ayrımcılığa yol açtığı gerekçesiyle uzun süre tartışılan bu kural değişikliğinin ardından, testosteron hormonu yüksek sporcular arasında yer alan ve ilaç kullanmayı reddeden 28 yaşındaki Semenya'nın Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'ne (CAS) itirazı, kabul edilmemişti. 

Olimpiyat şampiyonu sporcu CAS'ın bu kararını İsviçre Federal Mahkemesi'ne taşıyarak, "Ben bir kadınım ve dünya seviyesinde bir atletim. IAAF, bana zorla ilaç veremez ve kim olduğumu değiştiremez" açıklamasında bulunmuştu. 

Güney Afrikalı atletin İsviçre Federal Mahkemesi'ne yaptığı itiraz kabul edilerek söz konusu kural değişikliği askıya alınmış, ancak daha sonra tekrar yürürlüğe koymuştu.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU