İYİ Partililerden, TBMM'de Süryanice Noel kutlayan Süryani vekil Aslan'a: Burası Türkiye, Türkçe konuşmak zorundasınız

Aslan'ın, Noel kutlamasıyla ilgili sözlerini Süryanice tekrar etmesine bazı İYİ Parti milletvekilleri tepki gösterdi.

Fotoğraf: AA

DEM Parti Mardin Milletvekili George Aslan, TBMM kürsüsünde söz alarak  Türkiye'de yaşayan Rum, Ermeni ve Asuri Süryaniler başta olmak üzere Hristiyanların Noel Bayramı'nı, milletvekillerinin de yeni yılını kutladı.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aslan'ın, Süryanice konuşmasına tepki gösteren İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, "Başkan ne oluyor? Evinde gidip konuşsun, sokakta tamam ama burası Türkiye Büyük Millet Meclisi. Türkiye'nin resmi dili Türkçe, burada Türkçe konuşmak zorundasınız. Biz nereden bilelim Noel kutlaması mı yapıyor, başka bir şey mi söylüyor? Böyle bir şey olmaz." diye konuştu.

İYİ Parti Adana Milletvekili Ayyüce Türkeş Taş ile İYİ Parti Aksaray Milletvekili Turan Yaldır da Aslan'ın Türkçe konuşması gerektiğini ifade ederek, duruma tepki gösterdi.

"Bunun Türkçesi ne?"

TBMM Başkanvekili Sırrı Sürayya Önder, kendisinin de vefat eden Saadet Partisi Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez için taziye dilediğini anımsatarak, "Ben burada rahmetli için istirca yaptım, biriniz 'Bunun Türkçesi ne?' dediniz mi? Burada Bakara'dan ayet okunuyor, biriniz 'Türkçesi ne?' dediniz mi? O da kendi diliyle halkını selamlamış." dedi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta ve AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu da yerlerinden söz alarak, TBMM kürsüsünden sadece Türkçe konuşulması gerektiğini dile getirdi.

DEM Parti Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, yaşanan tartışmanın insanları incittiğini belirterek, "Mecliste İçtüzük değişmediği müddetçe Türkçe konuşacağız zaten ama Meclisin tek Süryani vekilinin konuşmasına da saygı duyalım." ifadesini kullandı.

"Sen Meclis'i kendi başına yönet"

Tartışmalar üzerine Meclis Başkanvekili Önder, oturuma ara verdi. Aranın ardından milletvekillerine hitap eden Önder, yaşanan tartışmanın bitirilmesi gerektiğini dile getirerek, "Boynumu vursanız, bir insanın rüyasını gördüğü, ninnisini dinlediği ana diline burada müdahale etmem, haya ederim. 'Ne diyor? Bize sövüyor mu acaba?' diyorsunuz. İşte Kürt'ün evladı birinci sınıfa başladığında öğretmeni konuştuğunda, siz Sayın George Aslan'ın konuşmasından ne anladıysanız, Kürtçe konuşan vekillerin konuşmasından ne anladıysanız, sizin anladığınız kadarını anlıyor." diye konuştu.

Önder'in sözlerine bazı İYİ Parti milletvekilleri tepki gösterdi. Bu sırada Başkanlık Divanında bulunan katip üye İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, "Sen Meclis'i kendi başına yönet." diyerek, Divandan ayrıldı.

TBMM Başkanvekili Önder de Başkanlık Divanı eksildiği için oturumuna ara verdi. Ara sırasında İYİ Parti ile DEM Parti milletvekilleri arasında laf atmalar yaşandı.

Önder, aranın ardından Başkanlık Divanı'nda Öztürk'ün yerine katip üye AK Parti Mersin Milletvekili Sibel Söylemez'in yerini almasıyla birleşimi yeniden açtı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU