Rus basınında Gazze savaşı: "Amerikalı Müslümanlar, Biden'a kızgınlıkları nedeniyle seçime gitmeyi reddedebilir"

Gazze savaşının 70. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Fotoğraf: AP

Gazze savaşının 70. gününe girdi. Peki, Rus basını, yorumcular ve Batı medyasının Rusça yayınlar servisleri yaşananları nasıl görüyor?      

Independent Türkçe için 15 Aralık Cuma günü Rus basınında yer alan haber ve analizlderi derledik:
 

Kommersant:

Kommersant muhabiri Yekaterina Mur'un Washington'dan geçtiği haber özetle şu şekilde:
 

 

Joe Biden'ın seçilmeme durumu artıyor

ABD Başkanı İsrail politikası üzerinde parti üyelerinin desteğini kaybetti

Joe Biden'ın parti üyeleri, Amerikan liderinin İsrail'in Gazze'deki operasyonuna ilişkin politikasına ilişkin değerlendirmelerinde ikiye bölündü. Demokrat Parti'nin bazı etkili üyeleri, başkanın eylemlerinden duydukları memnuniyetsizliği dile getirerek "ya İsrail'e askeri yardımın askıya alınmasını ya da daha fazla şeffaflık" talep etti. Yönetimin soruna yaklaşımı Joe Biden'ın yeniden seçim kampanyasına zarar verebilir.

Ukrayna'ya yapılan yardım Cumhuriyetçileri bölüyorsa, Demokratlar da ABD'nin İsrail'e yaptığı yardımın devam etmesiyle ciddi bir şekilde çelişiyor. Son günlerde önde gelen Amerikan medyası buna dikkat ediyor.

Özellikle Politico, Demokrat yasa koyucuların Başkan Joe Biden'ın son kararından ciddi şekilde hayal kırıklığına uğradığını yazıyor: Biden, Kongre'yi atlayarak doğrudan talimat verdi İsrail'e tank mermisi tedariki. Demokratlar, yönetimin Orta Doğu'daki müttefike silah sevkiyatı konusunda daha şeffaf olması gerektiği konusunda ısrar ediyor.

Eleştiriler, Dışişleri Bakanlığı'nın geçen cuma günü ABD Ordusu stoklarından yaklaşık 106 dolar değerindeki yaklaşık 14 bin tank mermisinin İsrail'e transferini onaylamasının ardından geldi.

Bunu başarmak için hükümetin ilan ettiği acil durum kapsamında ve Silah İhracatı Kontrol Yasası uyarınca özel bir manevra gerçekleştirildi. Bu, yetkililerin, Amerikan silahlarının transferine ilişkin rutin kongre inceleme kanallarını atlamalarına olanak sağladı.

Teslimatlar, planlanan yarım milyar dolarlık daha büyük bir paketin parçasıydı. Bu aynı zamanda İsrail ordusunun Hamas'a karşı operasyonda kullanmayı planladığı Merkava tankları için İsrail'e 45 bin mermi gönderilmesini de içeriyor.

ABD yönetiminin kararını Politico'ya yorumlayan Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi üyesi Demokrat Gregory Meeks, Joe Biden'ın yaklaşımına ilişkin "endişelerini" dile getirdi.

Meeks'a göre onay prosedürlerinin bir nedeni var: "İsrail ya da başkası olduğu için değil, bu tür finansmanın bizden (yasa koyucular - Kommersant) geçmesi gerektiği için. Kongrenin gözetim yetkisine sahip olmasının bir nedeni var. Denetim yetkilerinin korunduğundan emin olmak istiyorum" diye vurguladı.

Bazı Demokratlar daha da ileri giderek Joe Biden'ın eylemleri ile önceki Başkan Donald Trump'ın yaptıkları arasında paralellikler kurdu. Benzer şekilde Suudi Arabistan, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne silah satışlarını Kongre'yi atlayarak hızlandırdı ve yasa koyucuları çileden çıkardı.

(…)

Gazze'deki çatışma yalnızca Demokratlar arasında bölünmeler yaratmakla kalmıyor, aynı zamanda Joe Biden'ın imajına da zarar veriyor. Ateşkesi desteklemesi için İsrail'e baskı yapmak amacıyla daha fazlasını yapmadığı için defalarca eleştirildi. Yakın zamanda yapılan bir CBS News anketine göre Demokratların yüzde yüzde 38'i Joe Biden'ın İsrail'i fazlasıyla desteklediğine inanıyor; bu oran bir önceki aya göre yüzde 10 puanlık bir artış.

Bu durum Joe Biden'ın yeniden seçilme şansını olumsuz etkileyebilir.

Demokrat stratejistler, Demokrat Parti'nin geleneksel seçmen kitlesi olan Müslüman ve etnik Arap Amerikalı seçmenlerin başkana kızgınlıkları nedeniyle gelecek yıl yapılacak seçimleri atlayabilecekleri yönünde alarm veriyor. Diğer şeylerin yanı sıra, bu seçmenler Michigan gibi değişken eyaletlerdeki oyların sonuçları üzerinde belirleyici bir etkiye sahip olabilir.

Bu arka plana karşı, parti üyelerinin baskısı altında Joe Biden söylemini değiştirmeye başlıyor gibi görünüyor. Politico, kaynaklarına dayanarak Salı günü düzenlenen bir kampanya bağış toplama etkinliğinde ABD başkanının, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya yönelik, Gazze'nin bombalanmasının "ayrım gözetmeyen" olduğunu söyleyerek normalden daha sert bir eleştiride bulunduğunu ve bunun ABD tarafının desteğini zayıflattığını bildirdi.


BBC Rusça yayınlar servisi:
 

 

BM, Gazze Şeridi'ni "yaşanmaz" olarak nitelendirdi

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Ortadoğu Temsilcisi Juliet Thomas, Gazze Şeridi'ni "yaşanmaz bir bölge" olarak nitelendirdi

Thomas'a göre, UNRWA'nın mültecileri barındıracak 150 yeri var ancak daha fazlasına ihtiyaç var çünkü bunlar Barınaklar "aşırı kalabalık ve daha fazla insanı barındıramıyor."

Filistinliler inşaat yapıyor gecekondularda ya da arabalarda yaşayan Gazze Şeridi'ndeki durumu anlattı. 

BM temsilcisinin de belirttiği gibi, UNRWA'nın faaliyetleri, esasen İsrail ordusunun Refah'a "ağır bombardımanı" nedeniyle oldukça sınırlı.

Thomas, BM Filistinlilere Yardım ve Çalışmaların Organizasyonu Orta Doğu Ajansı'nın 150 barınma yeri olmasına rağmen mülteci sayısının fazlalığından dolayı "artık insan alamadıklarını söyledi.

 

Gazze Şeridi'ne gece saldırıları sırasında hayatını kaybedenlerin arasında çocukların da olduğu bildiriliyor

BBC'nin Kudüs'te bulunan muhabiri İolanda Nell'in verdiği haberde Perşembeyi Cumaya bağlayan gece İsrail, Gazze Şeridi'ne hava saldırısı düzenledi.

Alınan bilgiye göre güneydeki Han Yunus'a ve Refah'a yapılan saldırılarda çocuklar da bulunuyor.


TASS:
 

 

ABD, İsrail'in Gazze'deki bundan sonraki operasyonlarının gördüklerinden çok farklı olacağını söyledi

 ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili, ülkesinin ve İsrail'in Gazze'deki rehineleri serbest bırakmaya yönelik girişimleri değerlendirdiğini belirtti

İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki bundan sonraki operasyonları görülenden çok farklı olacak; ABD bunun ne zaman olacağını belirtmiyor. Bu durum, ABD Ulusal Güvenlik Yardımcısı Jake Sullivan'ın İsrail gezisine ilişkin üst düzey bir ABD yönetimi temsilcisi tarafından düzenlenen özel bir telefon brifinginde gazetecilere belirtildi. 

Onun görüşüne göre İsrail tarafı, "şu anda devam eden büyük ölçekli yer temizleme operasyonundan", "yüksek değerli hedeflere, özel askeri altyapıya ve benzerlerine karşı istihbarat verilerine dayanan daha hedefli uzun vadeli eylemlere geçiş" yapmayı planlıyor." Bu geçiş ne zaman gerçekleşecek?

"Geniş çaplı kara temizlik operasyonunun süresiz devam edeceğine ilişkin hiçbir beklenti yoktu" diye açıklamasını sürdüren yetkili, "Anahtar bölgelerdeki geniş çaplı kara temizlemek operasyonlarının yerini daha düşük yoğunluklu hareketler alacaktır" diye ekledi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU