İran'da Beluç öğrencilerin yüzde 60'ı okulu bırakıyor

Çabahar şehrinin bir temsilcisi, İran hükümetini, Belucistan eyaletindeki öğretmen ve okul hizmetleri sıkıntıları hakkında uyardı

Belucistan'da bir okul

İran Meclisi'nde konuşan Çabahar Milletvekili Muin ed-Din Saidi, Sistan ve Belucistan Eyaletindeki her 100 öğrenciden yalnızca 40'ının ortaokul diploması almayı başardığını açıkladı.

Bu istatistiklere göre İran'da okulu bırakanların yaklaşık yüzde 10'u Sistan ve Belucistan Eyaleti'nde bulunuyor ve bu öğrencilerin çoğunluğunu kız öğrenciler oluşturuyor.

Öğrencilerin yüzde 60'ının okulu bıraktığına ilişkin istatistik, eğitim-öğretim yılının başlamasından üç ay sonra ortaya çıkıyor, ancak Milli Eğitim Bakanlığı şu ana kadar ülkedeki okulların durumunu iyileştirmek için gerekenleri yapmadı.

Kentin parlamentodaki temsilcisi, ILNA haber ajansına verdiği röportajda, Sistan ve Belucistan eyaletindeki okulların temel sorunlarından birinin okul hizmetleri olduğunu söyledi.

Belucistan eyaletinde eğitim alanında köylere öncelik verilmesiyle ilgili fonların çoğu zaman sağlanmadığını da sözlerine ekledi.

Muin ed-Din Saidi, Sistan ve Belucistan Eyaleti'nin Kasrqand şehrinde öğrencilerin kötü hizmetlerden dolayı zaman zaman kazalara maruz kaldıklarını ve bunun da üzüntü verici olduğunu belirtti.

Köy planlarının ve kaynaklarının yüzde 30'u Milli Eğitim Bakanlığının denetimindedir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İstatistik

İran Parlamentosu Eğitim Komitesi'nin istatistiklerine göre 23 bin sınıfın öğretmensiz olduğunu, ayrıca Sistan ve Belucistan Eyaleti'nde yaklaşık 14 bin 500 öğretmen açığı olduğunu belirten raporların bulunduğunu belirtti.

Geçen kasım ayında İran Parlamentosu Eğitim Komisyonu üyesi Muhammed Vahidi, "Roydad 24" internet sitesine verdiği röportajda İran'da öğretmeni olmayan 100.000 derslik bulunduğunu duyurdu.

İlam şehrinin Meclis temsilcisi daha önce eyaletteki 506 okulda öğretmen sıkıntısı yaşandığını bildirmişti.

Bir yandan öğretmen eksikliği, diğer yandan öğretmenlerin iş görüşmelerinde ihraç ve dışlanması, İbrahim Raisi hükümetinde eğitim sürecinin en kötü dönemini yaşamasına neden oldu.

Bütün bu sorunlara rağmen Milli Eğitim Bakanlığı bu durumdan habersiz olduğunu ortaya koydu.

Aynı zamanda İran'daki Öğrenci Günü'nde Milli Eğitim Bakanlığı Bilgi ve Halkla İlişkiler Merkezi, öğretmen açığına ilişkin raporlarla ilgili bir açıklama yaptı.

Okullarda "Vatandaşların sorularına net ve hızlı bir şekilde cevap verebilmek için geçen hafta Milli Eğitim Bakanı'nın da katılımıyla bir televizyon programında okullarda öğretmen açığı olması durumunda buralara öğretmenlerin görevlendirileceğini" duyurulmuştu.
 


Gelen soruların takip edilmesi ve cevaplanması için doğrudan Medya ve Halkla İlişkiler Merkezi'ne gönderilmesi gerektiği duyurdu.

Tüm bu sorunlara rağmen, son haftalarda Eğitim Bakanlığı ile koordineli olarak bazı Devrim Muhafızları yetkililerinin liderlerinin okullarda bulunduğu ve onların varlığının çocukların ve gençlerin beyinlerini yıkama amaçladığı yönünde çeşitli haberler yayıldı.

Hal-Wash Haber Ajansı tarafından hazırlanan bir raporda, Devrim Muhafızları liderlerinin Zahedan'ın Beluç kentinin Kurin bölgesindeki bir dizi okulda hazır bulunduğu bildirildi.

Başkent Tahran'dan gelen bir Devrim Muhafızları lşderleri, beraberinde çok sayıda Devrim Muhafızları komutanıyla birlikte Belucistan'da rejimin hedeflerini desteklemek amacıyla Zahedan şehrine giderek Rukayye Kız ve el-Tevhid Erkek Okullarını ziyaret etti.

Liderler, bölgede dikkat çekici gelişmeler yaşandığını, araba, su ve elektriğin varlığının da bölgenin yaşadığı bu gelişmenin en iyi kanıtı olduğunu iddia etti.

Liderler ve Devrim Muhafızları yetkilileri, öğrencilerle yaptıkları sohbette, Mevlevi Abdülhamid'in önderliğindeki protestocuları Amerika ve İsrail'in ajanları olarak tanımladılar.

 

DAHA FAZLA HABER OKU