Rus basınında Gazze savaşı: "İsrail zaten kaybetti"

Gazze savaşının 51. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Görsel: RIA Novosti

Gazze savaşının 51. gününde Rus basını ve yorumcular gelişmeleri nasıl görüyor?

Independent Türkçe için 26 Kasım Pazar günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:
 

RIA Novosti:
 

 

Hamas ve İsrail ikinci rehine ve mahkûm değişimini gerçekleştirdi

Hamas ve İsrail pazar günü ikinci bir rehine ve tutuklu değişimi gerçekleştirdi

Filistin Direniş Hareketi'nin cumartesi günü İsrail'i, Gazze Şeridi'nin kuzey kısmına insani yardım götürme işini bloke etmekle suçlamasından sonra takas muamelesi sekteye uğramanın eşiğindeydi.

Arabulucuların girişimleriyle kriz ortadan kaldırılırken Katar 13 İsrailli esirin ve 39 Filistinli tutuklunun yanı sıra, Hamas'ın anlaşma dışında salıvermeyi taahhüt ettiği 7 esirin salıverileceğini açıklamıştı.

Moskova saatiyle gece yarısından sonra Hamas'ın askeri kanadı Al Kassam Tugayları yaptığı açıklamada Kızılay'a 13 İsrailli esiri ve 7 yabancıyı teslim ettiklerini açıkladı. Onları Mısır sınırındaki Refah geçiş kapısına göndermişler. Yaklaşık 1 saat sonra İsrail savunma ordusu esirlerin Yahudi devletine vardığını açıkladı: 13 İsraillinin yedisi çocuk, yerde kalanı ise genç.

Bunun yanı sıra Gazze Şeridi'nden dört Tayland vatandaşı da tahliye edildi. Hamas'tan yapılan açıklamada bu ülkenin vatandaşlarının "Türkiye Cumhurbaşkanlarının girişimleri sonucu salıverildikleri" ifade edildi.

Kalan üç yabancının kaderiyle ilgili sahih bilgi daha bulunmuyor. Bundan sonra İsrail'in kendi cezaevlerinde tutuklu bulunan Filistinlilerin ikinci grubunu salıverdiği belli oldu. Onları taşıyan otobüs gece saat 2.30 sularında Batı Şeria'nın Betuniya şehrine vardı... İsrail cezaevlerinden tahliye edilmiş ikinci grubun kimliklerine ilişkin iki taraftan da herhangi bilgi verilmedi.

RIA Novosti'de Kirill Strelnikov'un yazısı özetle şu şekilde:
 

 

Gazze'deki savaşın nasıl bittiği önemli değil: İsrail zaten kaybetti

Evet, İsrail Gazze'nin iyi kısmını yerle bir etti, öteki iyi kısmını işgal etti (veya o kadar da iyi olmayan kısmını), yırtık çuvaldan dökülürmüş gibi İsrail savunma ordusu basın sözcülüğünden her gün onlarca kilometre yer altı tünelin patlatılmasına, yüzlerce karargâhın ve ofisin ele geçirilmesine, binlerce militanın öldürülmesine ve onlarca Hamas liderinin etkisiz hale getirilmesine ilişkin raporlar etrafa saçılıyor...

Her gün verdiği asker ve araç-gereç kaybına rağmen İsrail ordusu yavaş yavaş alanı kendi kontrolü altına alıyor. İsrail savunma ordusu ile Hamas'ın salt askeri ve ekonomik gücünün kıyaslanması mümkün değil: Bu durum er veya geç- bir veya beş sene sonra İsrail'in Gazze'yi tamamen işgal edebileceğini ortaya koyuyor. İşte bu, operasyonun amaçlarından biri olarak bir süre önce İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu tarafından dillendirilmişti.

Ancak İsrail için sorun bu amaçlara ulaşmanın imkansızlığı Filistinlilerin ve aynı zamanda tüm Arap dünyasının fiziki bakımdan imha edilmeden bu amaca ulaşılamayacağıdır. İşte bundan dolayı da İsrail'in zaferi prensip olarak ulaşılamaz bir olgudur.

İsrail'in acımasız intikam yoluna ve yapıları yerle bir eden bombardımanlara başvurması Hamas'ın (veya ondan sonra gelecek bir örgütün) saflarına her birinin İsrail ile kişisel hesabı olan asgari yarım milyon insanın geçmesine neden oldu. Hatta şayet mümkün olursa, İsrail'in bugün Hamas liderliğinin tamamını imha etmesi durumunda yerine yeni liderler gelecek.

Hamas liderleri mücadelelerinin ana amacının İsrail'in uluslararası camiadan izole etmek olduğunu defalarca ifade etti. Ve ortaya şöyle bir durum çıkıyor: Uluslararası hukukun hiçe sayılması ve uluslararası camianın baskı yapması durumunda İsrail kesinlikle 'Rezalet kutusu'nda olacaktır. Yani İsrail kaybetti. Kendi askeri güçlerini çıkarıp Filistin Devleti'nin kurulması durumunda İsrail iki kat kaybedecektir.

Ancak hatta askeri açıdan tüm yaklaşımları bir kenara attığımızda uluslararası yorumcular şu noktada birleşiyorlar: Ülke ve toplum olarak İsrail'i her halükarda köklü değişiklikler bekliyor, yani 'eski' İsrail'in artık faaliyetlerinin durduğu söylenebilir.


BBC Rusça Yayınlar Servisi:
 

 

Tayland Başbakanı serbest bırakılan dört yurttaşı hakkında: Duş almak ve akrabalarıyla iletişime geçmek istiyorlar 

Tayland Başbakanı Settha Thaweesin, pazar günü yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'ndeki rehinelerin serbest bırakılmasının ikinci turunda dört Tayland vatandaşının serbest bırakıldığını doğruladı.

Başbakan Thavisin, sosyal medyada "X" hesabında yaptığı paylaşımda, "Herkes güvende, genel olarak ruh sağlığı iyi ve normal konuşabiliyor" dedi.

Thavisini "Onlar duş almak ve akrabalarıyla iletişim kurmak istiyorlar" diye ekledi (Reuters'tan alıntı).

 

İsrail'in serbest bıraktığı Filistinli kadının hikayesi

Israa Jabis, Hamas ile İsrail arasındaki takas anlaşması kapsamında cumartesi günü serbest bırakılan Filistinli kadınlardan biri.

Arabası Batı Şeria'daki kontrol noktasına bir buçuk kilometre uzaklıktaki bir otoyolda durdurulduktan sonra 2015'ten beri İsrail'de hapisteydi. 

İsrailliler daha sonra bunun bir arabayı patlatma girişimi olduğunu söyledi ve Arap medyası arabasının motorunun arızalandığını yazdı.

31 yaşındaki Filistinli kadın, kurşunla yaralandı ve yüzü ciddi şekilde yandı.

11 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve karşılığında serbest bırakılmadan önce 8 yıl hapis yattı.

Fotoğrafta Jabis, 8 yaşındayken terk etmek zorunda kaldığı 15 yaşındaki oğluna sarılıyor.
 

İzvestiya:
 

 

Gazze Şeridi'ndeki ilk İsrailli rehineler Kızıl Haç'a teslim edildi

İsrailli ve Taylandlı rehinelerden oluşan ilk grup Kızıl Haç'a teslim edildi

The Times of Israel gazetesinin 24 Kasım Cuma günü bildirdiğine göre, Gazze Şeridi'nde Hamas militanları tarafından tutulan ilk rehine grubu Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) çalışanlarına teslim edildi.

Gazete, "İsrailli bir yetkili, "İsrailli rehinelerden oluşan ilk grup şu anda Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin elinde, ambulanslarla güney Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus'tan Refah kontrol noktasına doğru gidiyor" diye yazdı.

Hamas ayrıca bir grup rehinenin serbest bırakıldığını da doğruladı.
 

 

Filistin yanlısı aktivistler New York'taki Şükran Günü geçit törenini bozdu

Filistin yanlısı protestocular New York'taki Macy's geçit törenini kesintiye uğrattı. Şükran Günü dolayısıyla geleneksel bir geçit töreni düzenlendi. 

İzvestiya TV kanalının haberine göre, bir grup aktivist avuçlarını asfalta yapıştırdı. Beyaz takım elbiseli insanlar kana benzeyen kırmızı bir sıvıyı üzerlerine döktüler.

Protestocular "Filistin özgür olacak" sloganı attı. Bunun üzerine polis protestocuları çitlerin arkasına aldı. Yolun açılmasının ardından yürüyüşe devam edildi.

İzvestiya TV kanalı kablo operatörlerinin paketlerinde mevcuttur, Moskova'da 26. düğmededir. Kanal ayrıca iz.ru web sitesinde de canlı olarak yayımlanıyor.
 

TASS:
 

 

Gazze'den tahliye edilen Rus vatandaşlarını taşıyan bir özel uçak daha Moskova'ya doğru yola çıktı

Uçuş beş saatten fazla sürecek

TASS muhabirinin bildirdiğine göre, Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'na ait özel bir uçuş, Gazze Şeridi'nden tahliye edilen Rus vatandaşlarını Moskova'ya ulaştırıyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU