Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu: 15 milyon 120 bin emeklimizin tamamına bir defaya mahsus 5 bin liralık ödeme yapacağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Öğretmenler Günü dolayısıyla İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte konuştu

Ekran alıntısı: AA

İstanbul Kongre Merkezi’ndeki Öğretmenler Günü Buluşması’nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; çalışan emeklilere de 5 bin lira ikramiye verileceğini açıkladı.

Erdoğan şöyle konuştu:

"Biz de hakkaniyetli bulmamıştık"

Uzun yıllar ülkeye hizmet edip milletimize vazifelerini başarıyla yerine getirdikten sonra bugün emekliliğini yaşayan öğretmenlerimize de sağlıklı, hayırlı ve uzun ömürler temenni ediyorum. Bu vesileyle emeklilerimizle ilgili bir müjdeyi sizlerle ve aziz milletimizle paylaşmak istiyorum. Emeklilerimizin yükünü hafifletmek amacıyla geçen ay bir defaya mahsus 5 bin liralık ilave ödeme kararı almıştık. Bununla ilgili kanun teklifimiz Meclisimizin onayından geçti ve 10 milyon 430 bin çalışmayan emeklimizin hesabına 5 bin liralık ödemeleri yatırıldı. Açıkçası emeklerimizin bir kısmının dışarıda bırakılması şahsen bizim de içimize sinmeyen, bizim de hakkaniyetli bulmadığımız bir durumdu. Dahası bunun çiftçi ve esnaf emeklilerimizin içinde yer aldığı diğer emeklilerimizde bir gönül kırgınlığına sebep olduğunu üzüntüyle müşahede ettik. Pazartesi günkü kabine toplantımızda çalışma ve maliye bakanlarımıza gerekli düzenleme ve düzeltmelerin süratle yapılması talimatını verdim. Bakanlarımız hazırlıklarını bugün itibarıyla tamamladılar. İnşallah önümüzdeki hafta ilgili kanun teklifini Meclisimize sunacağız. İlk düzenlemeden yararlanamayan çiftçi ve Bağ-Kur'lu esnaf emeklilerimiz başta olmak üzere 4 milyon 689 bin emeklimizin de tek seferlik 5 bin liralık ödeme imkanından faydalanmalarını sağlayacağız.

Böylece 15 milyon 120 bin emeklimizin tamamına bir defaya mahsus 5 bin liralık ödeme gerçekleştirmiş olacağız. Aldığımız kararın başta çiftçi ve esnaf emeklilerimiz olmak üzere diğer tüm emeklilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. İnşallah bundan sonra da emeklilerimizin yanında olmayı sürdüreceğiz.

Bugün de 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü idrak ediyoruz. Çağın getirdiği sıkıntıları milletler ancak kökleriyle bağlarını sağlam tutarak aşabilirler. Diğer türlü sağa sola savrulmaktan kurtulamazlar. 

"Eğitimde OECD'nin ortalamasına yaklaştık"

21 sene önce aziz milletimizin takdiriyle ülkeyi yönetme sorumluluğunu üstlendiğimizde önceliğimiz eğitim öğretim oldu. Şartlar ne olursa olsun ikinci plana atılmasına izin vermedik. Eğitim bütçesi 652 milyar liraya çıktı. 2024 yılı bütçemizde eğitim öğretime tahsis edilen tutar ise 1 trilyon 620 milyar liradır.

Derslik sayımız 343 binden aldık 619 bine okul saygımızı 50 binden 95'e yükselttik. 800 bin yeni atamayla öğretmen kadromuzu genişlettik. Yeni öğretim yılında 1 milyon 203 bin öğretmenimiz ve 19 milyon öğrencimize hizmet sağlıyoruz. Altyapıya yaptığım yatırımların olumlu sonuçlarını gördük. sınıftaki öğrenci sayısı 30 25 bazı yerlerde 15'e düşürdük, şu anda bunu da başardık. Öğretmen başına düşen öğrenci sayımızda 28'den 18'e ortaöğretimde 12'ye düştü. OECD'nin ortalamasına yaklaştık. Yine bu dönemde okullaşma oranlarımız tüm kademelerde tarihimizin zirvesinde. Kı8z çocuklarımızın önündeki engelleri kaldıran biz olduk. 

"Kapsamlı demokratik dönüşüm"

Biz gelince ders kitaplarını ücretsiz dağıttık. 171 milyon ders kitabını öğrencilere ücretsiz dağıttık. 560 bin etkileşimli tahta kurduk. Kat sayı adaletsizliği kaldırarak, meslek liselerinin önünü açarak, kılık kıyafetle ilgili yasaklara son vererek, Kuran-ı Kerim ve Siyer-i Nebi derslerini yaygınlaştırarak, zenginliğimizin farkında vararak eğitimde çok kapsamlı bir demokratik dönüşüme imza attık. 

Biz hükümet olarak sadece bütçede atamalarda da önceliği eğitime verdik. Şu anda görevdeki öğretmenlerin yüzde 80'i bizim zamanımızda atandı. Bundan sonra da gerekeni yapacağız. eğitim öğretimi direkt bekamızı ilgilendiren bir milli mesele olarak görüyor ve siyasetin üstünde tutuyoruz. Bir diğer husus öğretmenlerin maaşı ve özlük haklarıyla ilgili iyileştirmelerdir.

Hükümetlerimizi karnesi ortadadır. En düşük öğretmen maaşı 470 lirayken bugün bu rakam 23 bin 900 liraya çıktı. Rlar bazında 2022'de bir öğretmen 292 dolar kazanırken bugün bunun 3 katını alıyor. Hem TL hem de dolar olarak reel artış var. dünyada enflasyon son 70 yılın zirvesinde olduğu bir atmosferde bizim etkilenmediğimiz söylenemez. Kira artışlarının baskısının farkındayız ama ev sahiplerini insaf dışı tutumunu bir kenara koyamayız.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU