Gazze'deki kan bankaları acil nakil ihtiyacıyla mücadele ediyor

Stoklarının bir kısmının tükendiği kan bankasında, mevcut kan miktarı çok sınırlı hale geldi. 0 Rh negatif kan grubu stoku ise tamamen tükendi

Her gün yüzlerce yaralı hastanelere geliyor, binlerce yaralı kan nakline ihtiyaç duyuyor / Meryem Ebu Dakka- Independent Arabia

Ömer, Güney Gazze'deki Han Yunus şehrinde bulunan Nasır Tıp Merkezi'ne yaralı olarak getirildi.

Diz bölgesinden kan kaybediyordu ve tedaviyi üstlenen doktora göre bir şarapnel parçası nedeniyle çok büyük miktarda kan kaybetti.

Laboratuvar testlerinin ardından, Ömer'in kan seviyesinin 4 civarında, çok düşük olduğu, ancak kan grubu nadir bulunan 0 Rh negatif olduğundan kan bankasında ihtiyacı olan kan bulunamadı.

Bu nedenle hastaneye ulaştıktan yaklaşık bir saat sonra yaşamını yitirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kan bağışları sınırlı

Ömer'in durumu, hastanelere ulaşmadan önce büyük miktarda kan kaybeden yaralılar arasında sıkça görülüyor.

Ayrıca, bazı yaralılar kan nakline ihtiyaç duyuyor ancak Gazze'de şu anda kan nakli yapılamadığı için bu kişiler her an hayatlarını kaybetme riski altındalar.

Hamas ile İsrail arasındaki yoğun çatışmanın 21'inci gününde, Sağlık Bakanlığı, yaralanmaların hızla artmasının bir sonucu olarak kan ünitelerinde ciddi bir eksiklik yaşandığını ve Şifa Hastanesi'nin kan bankasının sürekli bombardıman ve yakıt eksikliği nedeniyle çalışamaz hale geldiğini bildirdi.

Ancak savaşın 41'inci gününde durum daha da zorlaştı. Kan bankası stoklarının büyük bir kısmı tükendi ve mevcut kan miktarı çok sınırlı hale geldi.

Üstelik 0 Rh negatif kan grubu stoku tamamen tükenmiş bulunuyor.

Kan birimlerinin eksikliği nedeniyle Sağlık Bakanlığı, Gazze sakinlerinden kan bağışında bulunmalarını istedi.

Kan Bankası Yardımcı Direktörü Enver el-Malhi, "Kan temininde büyük zorluklarla karşı karşıyayız. Çeşitli kan gruplarından yaklaşık sekiz bin üniteye sahiptik, ancak hepsi tükendi" dedi.

Gazze'deki hastanelere 31 binden fazla yaralı ulaştı, bu da uzman kan bankasının tüm kan birimlerinin tükenmesine neden oldu.

Al-Malhi, "Yaralıların yaklaşık yüzde 40'ı kan nakline ve yüzde 10'u da kan nakline ihtiyaç duydu" diye ekledi.

Sağlık Bakanlığı, Gazze sakinlerinden acil olarak kan bağışı yapmalarını istedi, ancak sınırlı sayıda insan bu çağrıya cevap verdi.

Malhi'ye göre, savaşın başlangıcından bu yana yaklaşık üç bin ünite kan toplandı, ancak bu miktar çok az ve eksikliği gidermek için yetersiz.

Her gün yüzlerce yaralı hastanelere gelirken binlerce yaralı kan nakline ihtiyaç duyuyor.


Dışardan kurtuluş yok

Kan Bankası verilerine göre, depolama dolaplarında mevcut olan kan ünitesi sayısı 1500.

Bunların içinde ise 0 Rh negatif kan grubu stoku tamamen tükenmiş durumda. Malhi, bu kan grubunun tüm yaralılara verilebildiği ve sadece kendi grubundan alınabildiği için en çok talep gören grup olduğunu ve bu nedenle hızla tükendiğini belirtti.

Bu kan grubunun eksikliği özellikle cerrahların çalışmalarını zorlaştırıyor, çünkü yaralıları kurtarmak için genellikle 5'ten fazla kan ünitesine ihtiyaç duyuyor.

Malhi'ye göre, "kan bağışçıları kan bankasına sadece her 4 ila 6 ayda bir kan bağışlayabiliyorlar, bu da bağışçıların sürekli kan bağışı yapmasını zorlaştırıyor. Bunun çözümü ise dışarıdan gelecek kan ünitelerine izin vermek olabilir."

Kan bağışçılarının çoğu kan bankasına ulaşmak için uzun mesafeleri yürümek zorunda kaldıkları için tükenmiş durumdalar.

Saddam, "Ben yorgundum ve doktorlar bana dinlenmemi söylediler, ancak kanımı almaya başladıklarında bayıldım. Açtım ve en az iki gündür su içmemiştim" diye konuştu.

Kan birimlerinin eksikliğinin yanı sıra, sağlık çalışanlarıyla ilgili başka bir sorun daha var. Filistin Sağlık Bakanı Mey el- Keyle, "Gazze'de kan torbaları, kan türü testi için araçlar ve hatta kan nakli çözeltileri bulunmuyor" dedi.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları başlamadan önce, bölgedeki hastaneler zaten ilaç eksikliği yaşıyordu ve ilaçların yüzde 44'ü eksikti.

Tıbbi tüketim malzemelerinde de yüzde 32'lik bir eksiklik vardı ve laboratuvarlar ile kan bankaları için kullanılan tek kullanımlık malzemelerde yüzde 60'lık bir eksiklik bulunyordu. 

Keyle'ye göre, hastanelere gelen çok sayıdaki yaralı, Gazze'deki yara pansumanları, anesteziler ve kan bankalarındaki tek kullanımlık malzemelerin hızlı bir şekilde tükenmesine neden oldu.

Merkezi laboratuvarlar, malzeme ve elektrik eksikliği nedeniyle ciddi bir zorluk yaşadı ve yaralılara hizmet vermeye devam edemedi.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU