Riyad, neden Afrika kıtasına yöneliyor?

Suudi-Afrika zirvesinin önemi, siyasi, ekonomik, yatırım, güvenlik ve kültürel alanlarda çeşitli stratejik iş birliğinin geliştirilmesinde yatıyor

Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile Suudi-Afrika Zirvesi'ne katılan ülkelerin liderleri / Fotoğraf: SPA

İki taraf arasında çeşitli siyasi, ekonomik, yatırım, güvenlik ve kültürel alanlardaki stratejik işbirliğini, ortak çıkarları artıracak, kalkınma ve istikrarı sağlayacak şekilde geliştirmeyi amaçlamayan Suudi-Afrika Zirvesi dün Suudi başkenti Riyad'da sona erdi. 

Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, zirve öncesinde yaptığı konuşmada, Suudi-Afrika ilişkilerinin yol haritası olan Riyad Bildirisi taslağının kabul edildiğini duyurdu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Afrika kıtasıyla ilişkilerimiz diplomatik ve insani nitelikte"

Siyasi analist Ayed el-Mani, Independent Arabia'ya yaptığı açıklamada, "Afrika'nın faydalanılabilecek kapsamlı ve güzel potansiyelinden bahsediliyor. Afrikalı liderler, onları sömürmediğimizi, onların iyiliği ve kendi iyiliğimiz için onlarla birlikte çalıştığımızı çok iyi biliyorlar. Bu topraklardaki zenginlikler arasında petrolün yanı sıra tarım, su ve manganez, uranyum, altın ve gümüş gibi doğal hammaddeler de yer alıyor. Suudi ve Körfez özel sektörünün bu ülkelere yatırım yapması iyi bir fırsat. Ülkeler için stratejik açıdan en iyisi, yatırımı dağıtmak ve gıda kaynaklarını çeşitlendirmekten geçiyor. Her yönde ilerleyen ülkelerimiz, Doğu ve Batı Asya'da, yakın ve uzak ülkelerinde, ayrıca günümüz Afrika'sında ortaklıklarını genişletmeyi ve çeşitlendirmeyi hedefliyor" ifadelerini kullandı. 

Ekonomi uzmanı Nasır el-Masri, Suudi-Afrika zirvesinin hedefleri hususunda Independent Arabia'ya verdiği demeçte, "Suudilerin Afrika'ya yönelimi, stratejik çıkarlarımızın bir kısmının o bölgede olması, sermayemizi, yatırımlarımızı ve devlet fonlarımızı Afrika'daki projelere aktarmak üzere yönlendirmemiz anlamına geliyor. Afrika bizim için çok şey ifade ediyor. İnsan sermayesinden, stratejik lokasyonlardan, havalimanlarından ve madenlerden faydalanabiliriz. Suudi Arabistan'ın, Körfez ülkeleri ile Afrika ülkeleri arasında ekonomik, insani, siyasi ve sosyal tüm konularda entegrasyon yönünde doğru yolda olduğuna inanıyorum. Afrika kıtasıyla ilişkilerimiz diplomatik ve insani nitelikte. Hayırseverlik ve gönüllülük çalışmalarının yanı sıra, Afrika'yı karşılıksız olarak inşa etmeyi amaçlayan insani hizmetlerle ilgili daha önceki Körfez yardım deneyimleri de buna dahil" dedi. 


1 milyar doları aşan kalkınma projeleri ve kalkınma programları

Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman, söz konusu zirve sırasında, kıta ülkelerinde 10 yıllık bir süre içinde değeri 1 milyar doları aşan kalkınma projeleri ve kalkınma programlarının hayata geçirilmesi için Suudi Arabistan Kralı'nın Afrika'da kalkınma girişiminin başlatıldığını duyurdu.

Ayrıca Suudi Arabistan'ın Afrika Birliği'nin (AfB) G20'ye daimi üyelik almasına açık desteğini veren ilk ülkelerden biri olduğuna dikkat çekti.

Aynı zamanda, "Krallık, 54 Afrika ülkesindeki kalkınma ve insani yardım projelerine destek amacıyla 45 milyar dolardan fazla para sağladı" ifadelerini kullandı.
 


Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi'nin (KSRelief) 46 Afrika ülkesine yaptığı yardımın tutarı 450 milyon doları aştı. 

Riyad'ın Afrika'nın borçlarına yönelik yenilikçi çözümleri destekleme konusundaki arzusuna değinen Prens Selman, ülkelerin kendi kaynaklarını ve yeteneklerini geliştirme hakkını vurguladı.

Veliaht Prens, Suudi Arabistan'ın çeşitli sektörlerde 25 milyar doların üzerinde yeni yatırım planladığını, 2030 yılına kadar Afrika'ya 10 milyar dolar değerinde ihracat yapmak ve 5 milyar doların üzerinde kalkınma finansmanı sağlamak istediğini söyledi.


Karşılıklı ticaret

Suudi Arabistan ile Afrika ülkeleri arasındaki ticaret hacmi, 2023'te 74,735 milyar riyale (20 milyar dolar) ulaştı.

Bunun 53,071 milyar riyali (14 milyar dolar) ihracat iken, ithalat ise 21,664 milyar riyale (5,8 milyar dolar) yükseldi. İhraç edilen ürünler arasında değerli metal ve mineral ürünler, plastik ürünler, gübreler, organik kimyasal ürünler ve inorganik kimyasal ürünler bulunuyor.

İthal edilenler arasında ise canlı hayvanlar, meyveler, kahve, çay, baharatlar ve çeşniler gibi ürünler yer alıyor. 

Suudi Arabistan ile Afrika ülkeleri arasındaki ilişkilerin tarihi, 16 ortak komite, iki koordinasyon konseyi ve yedi iş konseyinin kurulduğu onlarca yıl öncesine dayanıyor.

Bu kapsamda çeşitli siyasi, ekonomik ve kalkınma alanlarında 250'den fazla işbirliği anlaşması imzalandı. 

Suudi Haber Ajansı'nın bildirdiğine göre (SPA) Suudi Arabistan'ın Afrika kıtasının, ülkelerinin ve halklarının geleceğine olan ilgisi, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın Mayıs 2021'de Paris'te düzenlenen Afrika Ekonomisi Finansmanı Zirvesi'ne katılımıyla başladı.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU