Rus basınında Gazze savaşı: "İsrail masrafları hesaplıyor"

"Gazze Şeridi'ndeki operasyon ne kadar uzun sürerse İsrail ekonomisi açısından sonuçları da o kadar ağır olacak"

Fotoğraf: Reuters

7 Ekim'de başlayan Gazze savaşı bir ayı geride bıraktı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra'nın bildiriğine göre, şu ana kadar Gazze'de 4 bin 800'ü çocuk, 2 bin 550'si kadın olmak üzere, 9 bin 770 sivil hayatını kaybetti.

Gazze'deki bilanço, br buçuk yıldan fazla bir süredir devam eden Rusya-Ukrayna savaşı ile kıyaslandığında tablo daha net ortaya çıkıyor.

Zira Ukrayna savaşında bir buçuk yılda ölü sayısı 10 bin sivile yaklaşırken, istatistiklere göre daha bir ay dolmadan Gazze'de kurbanların sayısı 10 bine yaklaştı.

Peki, ikinci ayına giren Gazze savaşını, Rus basını nasıl görüyor?

Independent Türkçe için 6 Kasım Pazartesi günü Rus basınında yer alan haberleri derledik.
 

TASS:
 

 

"Kaynak, Çin ve BAE'nin Orta Doğu konusunun BM Güvenlik Konseyi'nde görüşülmesi talebinde bulunduğunu belirtti"

Kaynak, Çin ve BAE'nin BM Güvenlik Konseyi'nin Ortadoğu toplantısına katılma talebini bildirdi

Kaynağa göre, toplantıda Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye Mülteci Kampı ve Şifa Hastanesi yakınındaki saldırılar tartışılacak

Birleşmiş Milletler'den (BM) bir diplomatik kaynak, TASS'a Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Filistin-İsrail ihtilafına ilişkin pazartesi günü kapalı toplantı yapmasını talep ettiğini söyledi.

Kaynak, "Çin ve BAE Pazartesi günü saat 15.00'te (Türkiye saatiyle 23.00'te) ) bir toplantı talep etti" dedi. Toplantıda özellikle Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye Mülteci Kampı'na yönelik saldırılar ve Şifa Hastanesi yakınındaki acil yardım konvoyuna saldırılar tartışılacak. 

Brezilya'nın BM'deki daimi temsilciliği ise toplantının konuşmacılarının BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths ve BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Thor Wennesland olacağını bildirdi.
 

Kommersant:
 

 

İsrail masrafları hesaplıyor

Gazze Şeridi'nde İsrail'in teröre karşı operasyon masrafları ne kadar?

Calcalist sitesinde ülkenin (İsrail -ed.n.) Maliye Bakanlığı verilerine dayandırdığı haberine göre, Hamas'a karşı operasyon İsrail'e 50 milyar dolara mâl olacak.

Askeri operasyonların 12 ayı geçmemesi; çatışmaların Gazze Şeridi'yle sınırlı kalması; Hizbullah, İran veya Yemen'in tam anlamıyla savaşa dahil olmaması ve seferber edilenlerin hepsinin işlerine geri dönmesi koşuluyla, harcamalar İsrail'in yıllık GSYİH'sinin yaklaşık yüzde 10'u hacminde olacak.

Calcalist, Maliye Bakanlığı'nın bu değerlendirmeyi olumlu nitelendirdiği belirtiliyor. Karşılaştırma yapmak gerekirse İsrail, koronavirüs salgınıyla mücadele için bütçeden yaklaşık 40 milyar dolar harcadığı görülecektir.

Kommersant FM Radyosu'nun Tel Aviv'de bulunan yorumcusu Mihail Gureviç, İsrail yönetiminin Gazze Şeridi'ndeki operasyonlara yapacağı masraflar hakkında daha detaylı konuştu:


“Savaşa sarf edilecek milyarlarca dolardan bahsederken, bu miktarın sadece doğrudan askeri harcamaları değil, aynı zamanda iç cephenin masraflarının da dahil olduğunu aklımızda tutmalıyız. 

Halihazırda on binlerce insan işini kaybetti ve sınır bölgelerinden tahliye edilmek zorunda kaldı. (İsrail'in -ed.n.) Kuzeyde Lübnan, güneyde ise Gazze Şeridi ile sınırı var. Bu insanları korumak da çok paraya mâl oluyor. Üstelik onlar çalışamıyorlar.

İsrail ekonomisinin yapısı büyük ölçüde, sıradan bir nedenden dolayı artık daha az gelişmiş olan yüksek teknolojili ürünler üzerine kurulu: birçok yazılımcı ve programcı ordunun ihtiyaçları için çalışıyor veya askeri mesleklerinden dolayı sadece orduya hizmet etmeye gidiyor. 

Bu arada Maliye Bakanlığı, start-up şirketlerine bu sefer beklemeleri ve kapanmamaları için 100 milyon dolar tutarında özel bir yardım paketi açıkladı. 

Tarım sektörü zarar görecek. Bu sektöre bağlı alanlar en verimli bölgeydi. Her şey bir tarafa, örneğin İsrail'in domates ve biberlerinin yüzde 75'i burada yetişiyordu ve bunların büyük bir kısmı ihraç ediliyordu.

Çatışmalardan sonra hangi bütçe için hangi kaynaklar kalacak? Operasyon başarılı olursa, İsrail silahlarına olan talebin artacağı ve buna bağlı olarak İsrail'in kaybedilen kayıpları hızla telafi edebileceğine inanılıyor. 

2022 yılında bütçe fazla verdi, yani mali rezervler var. Elbette vergi oranlarıyla ilgili sorunları çözmek gerekiyor, artarsa şaşırmam. İsrail ekonomisinin desteklenmesi konusu, Amerikalı ortaklarla yapılan toplantılarda gündeme getirildi. Beyaz Saray'ın imzalaması gereken 14,3 milyar dolarlık yardım paketinin yüzde 30'u vatandaşların ihtiyaçlarına gidecek. 

Uzmanlar, Amerikalıların yardım paketinin son olmayacağına ve İsrail ekonomisini dolarla desteklemesi halinde bu yatırımların oldukça kârlı bir şekilde geri dönebileceğine inanıyor.

Aynı zamanda Yahudi devletinin Maliye Bakanlığı, İsrail'in çatışmalardan sonraki ekonomik toparlanma hızının pandemi sonrası dönemlerle karşılaştırılmasının pek mümkün olmadığını belirtiyor. 2021 ve 2022'de, koronavirüs kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından tüm piyasa aktörleri zaman kaybetmeden yeniden çalışmaya başladı, tüketim ve istihdam hızla arttı.

Artık birçok işletmenin savaş koşullarına adapte olduğunu,  bazılarının tamamen kapatıldığını, yaklaşık 40 bin kişinin işini kaybettiğini belirten analistler, iş faaliyetlerini yeniden canlandırmanın zor olacağını söylüyor. 

Gazze Şeridi'ndeki operasyon ne kadar uzun sürerse İsrail ekonomisi açısından sonuçları da o kadar ağır olacak. 

İsrailli siyaset bilimci Simon Tsipis, savaşın en azından 2024 sonuna kadar sürebileceğine inanıyor:

“İsrail'in askeri doktrini, ekonomistlerin hesaplamalarına göre ülkenin bir buçuk yıldan fazla sürecek topyekûn bir savaşa dayanamayacağını belirtiyor. Ancak artık savaş değil, terörle mücadele operasyonu yürütüyoruz. Bu operasyon için kullanılan ekonomik güç, üçüncü bir devletle yapılacak tam kapasiteli askeri harekata sarf edilecek GSMH'nin yüzde 10'nundan bile uzak.

51 milyar dolar astronomik bir rakam. Bu tür harcamalar ancak aynı anda iki veya üç cephede yapılacak geniş çaplı bir savaş için geçerli. Bu gibi durumlar için acil yedek fonları mevcut ve AB veya ABD bankalarından da kredi kullanılabilir. Başta ABD olmak üzere, Avustralya, Kanada ve AB'den çeşitli kuruluşlardan yardım alıyoruz. Ancak temelde bu yardım askeri değil, tıpkı takas gibi insani bir yardım, yani örneğin para temini karşılığında gıda temini veya yakıt ya da diğer stratejik malzeme ve hammaddelerin temini gibi.

Şu ana kadar İsrail ekonomisi çatışmalardan büyük oranda etkilenmedi. Yedek askerler seferber edildiğinde onlara temel bir maaş ödenir. Bu maaş ulusaldan yani vergi bütçesinden geliyor. Pek çok iş alanı savaş temelinde ilerliyor. Bu artık özel ambulans şirketleri, güvenlik kurumları, nakliye şirketleri ve gıdayla uğraşan bazı kuruluşlar için geçerli.

2023 sonuna kadar askeri operasyonun tamamlanmasının mümkün olmayacağını varsayıyorum. Her şeyin 2024 ortasından önce biteceği, çok iyimser bir tahmin olur. Ben bunun gelecek yılın sonuna kadar sürmesini beklememiz gerektiğini söyleyebilirim.”

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, ekim ayının sonunda yağtığı açıklamada, Yahudi devletinin Gazze'deki günlük operasyonlarının maliyetinin yaklaşık 250 milyon dolar olduğunu değerlendirmişti.

Bu hesaplamalara göre İsrail, Hamas'la çatışmanın tırmanmaya başladığı günden bu yana askeri ihtiyaçlara yaklaşık 7,5 milyar dolar harcamış olabilir.
 

 

 

"İran, Rus gazı konusunda takas operasyonlarına başlamaya hazır"

İran İslam Cumhuriyeti'nin Rusya Büyükelçisi Kazım Celali, Kommersant'ın Tahran ile Moskova arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geleceği hakkındaki sorularını yanıtladı

Rusya ile dost ülkeler arasındaki ticaret cirosunun artması eğilimi İran'ı da esirgemedi: 2023'ün ilk 9  ayında İran yüzde 30 büyüdü. İran İslam Cumhuriyeti'nin Rusya Federasyonu Büyükelçisi Kazım Celali, Kommersant muhabiri Natalia Portyakova ile yaptığı röportajda her iki ülkenin de gelecekte bu rakamı artırmaya kararlı olduğunu garanti etti. 

"İki ülke arasında uygulanmakta olan tüm projeleri incelemek" için en yakın fırsatlardan biri, Rusya Başbakanı Mihail Mişustin'in de katılacağı Tahran'da yapılacak 3. Hazar Ekonomik Forumu.


- Ortadoğu'daki çatışmayla başlayacağım. Batı'da, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırısının, İsrail ile Arap ülkeleri arasındaki normalleşmeyi bozmak amacıyla İran tarafından kışkırtıldığı ve hatta planlandığı yönünde bir versiyon ortaya çıktı. Bu tür açıklamalara yanıt olarak ne söyleyebilirsiniz? 

- Filistin sorununun bugünün, hatta dünün meselesi olmadığını biliyorsunuz. Bu sorun zaten 75 yaşında. Ve biliyorsunuz ki Batı'da onlar hiçbir zaman bunun gerçek temel nedeni ile uğraşmak istemediler. Hiçbir zaman bu sorunun kökenine bakmak istemediler ve sorumluluğu daima başka ülkelere kaydırdılar. Bana öyle geliyor ki aslında Batı bir bütün olarak kendi hayal gücüyle bu tür düşünceleri besliyor ve şimdi de yayıyor.

Ve bu sorunun temelinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de bahsettiği ‘adalet eksikliği' yatıyor. Ve biz adaleti yeniden tesis edene kadar bu durum devam edecek.

1979'daki İslam Devrimi'ni hatırlayın. Peki 1979'dan önce İsrail ile Arap ülkeleri arasında herhangi bir çatışma yok muydu? Peki bunun için kimi suçladılar? Bana öyle geliyor ki bunlar kafalarında formüle edip geliştirdikleri hayali kurgular. Bu meselenin köküne inerek sorunu kökten çözmemiz gerekiyor.
 

 

Amerikan nükleer denizaltısı Ortadoğu'ya ulaştı

ABD Merkez Komutanlığı'nın "X" sosyal ağındaki hesabında paylaşılan bilgiye göre, ABD'nin Ohio sınıfı stratejik nükleer denizaltısı, Ortadoğu'da ABD Merkez Komutanlığı'nın sorumluluk alanına girdi.

Ohio sınıfı denizaltılar ABD'nin stratejik saldırı nükleer kuvvetinin omurgasını oluşturuyor. Kıtalararası balistik füzelerle donaltıldılar.

USS Gerald R. Ford ve USS Dwight D. Eisenhower uçak gemilerinin liderliğindeki iki Amerikan taşıyıcı saldırı grubu daha önce Ortadoğu'ya gelmişti. Ayrıca bölgeye 300 ABD askerinin daha gönderildiği belirtildi.

ABD, İsrail ile Hamas arasındaki savaş zemininde Ortadoğu'daki grubu güçlendirdi. Pentagon bunu, herhangi bir devleti veya "devlet dışı aktörü" Gazze Şeridi'nin ötesindeki düşmanlıkları tırmandırmaktan caydırma arzusuyla açıkladı. Amerikalı yetkililer henüz İsrail'e asker göndermeyi planlamıyor.


Lenta.ru:
 

 

İran'dan İsrail'e acil nükleer silahsızlanma çağrısı

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, BM Güvenlik Konseyi ve UAEA'ya İsrail'in nükleer silahlardan arındırılması için önlem alma çağrısında bulundu

İran Dışişleri Bakanlığı'nın "X" sosyal ağındaki (eski adıyla Twitter) sayfasında yapılan açıklamaya göre, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir Abdullahiyan, BM Güvenlik Konseyi (BMGK) ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nı (UAEA), İsrail'in nükleer silahlardan arınması için acil önlemler alması çağrısında bulundu.

Açıklamada, İsrail Miras Bakanı Amihai Eliyahu'nun Gazze Şeridi'ne nükleer saldırı yapılmasına ilişkin sözlerinin, İsrail rejiminin "direniş karşısında etkin bir şekilde yenilgiye uğratıldığının" kanıtı olduğu kaydedildi.

İran Dışişleri Bakanı yaptığı açıklamada, "BMGK ve UAEA, apartheid devletini silahsızlandırmak için hızlı ve derhal harekete geçmelidir" dedi.

Eliyahu daha önce Gazze'ye atom bombası atılacağı yönündeki açıklamanın mecazi olduğunu açıklamıştı. İsrailli politikacı aynı zamanda terör eylemlerine güçlü bir tepki verilmesi gerektiğine de dikkat çekti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU