Libya'daki bölünme, Derne'nin yeniden inşa sürecini dondurdu

Derne ve Selden Etkilenen Şehirlerin Yeniden İnşası Konferansı'nın faaliyetleri, tavsiyeler sunulamadan sona erdi. Gözlemciler, siyasi yatırımın mahvolmasına karşı uyarıda bulundu

Derne ve Selden Etkilenen Şehirlerin Yeniden İnşası Konferansı çalışmalarından bir kare / Fotoğraf: Twitter

Libya'nın doğusundaki Bingazi kentinde Derne ve Selden Etkilenen Şehirlerin Yeniden İnşası Konferansı'nın ikinci oturum etkinlikleri 2 Kasım Perşembe günü sona erdi.

Konferansın ilk oturum etkinliklerine geçtiğimiz 10 Eylül'de, 162 Arap ve yabancı şirketin yanı sıra, çok sayıda diplomatik heyetin katılımıyla Danyal kasırgasının yerle bir ettiği Derne kenti ev sahipliği yapmıştı.

Parlamento tarafından atanan Libya İstikrar Hükümeti (LİH) lideri Usame Hammad, konferans sırasında yaptığı konuşmada, ulusal şirketlere deneyim alışverişinde bulunma, ekonomik ve çevresel performansı artırma, arzulanan kalkınma planlarını gerçekleştirme, tasarım ve uygulamada en yüksek kalite oranlarına ulaşma yolunda uluslararası ve bölgesel şirketlerle ortaklıklar kurma çağrısında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hükümetin bu hedeflere ulaşmak için büyük projeler başlatma niyetinde olduğunu vurgulayan Hammad, "Gerçek bir ortaklığın, hükümete bilimsel ve teknik tartışmalar yoluyla sahada etkili öneriler sunma fırsatını sağlayacağını" doğruladı.
Konferansın amacı, Danyal Kasırgası'ndan etkilenen şehirlerde yaşamı yeniden tesis etmek ve kalkınma ruhunu yeniden yaymak olarak ifade ediliyor. Ancak Abdulhamid Dibeybe başkanlığındaki Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) ile LİH arasında yeniden imar projelerini yönetme hakkı konusunda bir rekabet ortaya çıktı. Dolayısıyla konferans faaliyetleri, yeniden imar girişimlerinin Batı ve Doğu kutupları arasındaki çatışma bataklığına kayacağı endişelerinin yaşandığı bir dönemde düzenlendi" dedi.


Hükümetlerin rekabeti

Derne'de bulunan Madrid Medya Merkezi Libya işleri uzmanı Muhammed es-Sarit, iki hükümet arasındaki siyasi bölünme ışığında yeniden inşa planının iptal edilmesinden korktuğunu ifade etti.

Sarit, Başkent Trablus'taki Dibeybe hükümetinin, Bingazi ve Derne Yeniden İmar Fonu'na iki milyar Libya dinarı tahsis ettiğini ve Derne'nin yeniden inşasına yardımcı olması için Dünya Bankası'na resmi bir talepte bulunacağını açıkladı.

Sarit, öte yandan Parlamento'nun 10 milyar Libya dinarı (iki milyar dolar) değerinde bir acil durum bütçesini onaylamasının, Derne ve kasırgadan etkilenen diğer bölgelerin yeniden inşası konusundaki bölünme ve rekabetin yoğunluğunu gösteren faktörler arasında olduğunu ifade etti.

"Bu felaketlerle mücadele edebilmek için siyasi istikrar gereklidir. Aynı zamanda Danyal Kasırgası'nın kalıntılarına yönelik iyileştirme planlarının kabul edilmesini kolaylaştıracak birleşik bir devlete ihtiyaç duyulmaktadır" diyen Sarit, bu gerginliklerin ortasında yeniden yapılanmaya doğru ilerlenemeyeceğini, etkilenen bölgelerin birleşik bir yapı dışında yeniden inşa edilme şansının olmadığını ifade etti.

Sarit, "Mali destek sağlayacak ülkeler, ancak birleşik bir yapının sunabileceği garantiler istiyor. Bu ülkeler, kendilerini riske atarak bölünmüş bir ülkeye lojistik ve mali yardım sağlamazlar" ifadelerini kullandı.
 


Sarit, Independent Arabia'ya verdiği demeçte "Yeniden yapılandırma dosyası, hükümetinin meşru ve uluslararası alanda tanınmış olduğuna inanan Dibeybe ile UBH'nin süresinin dolduğunu ve LİH'in meşru olduğunu düşünen Hammad arasında bölünmüş durumda" dedi.

Sarit, yardım sağlama niyetinde olan bölge ülkeleriyle ilişkilerde olumlu bir etkisi olacağı için ayrılık buzullarının eritilmesi çağrısında bulundu.


Siyasi görevlendirme

Sarit, iki hükümetin de imajlarını parlatmak ve popülaritelerini arttırmak için bu dosyayı istismar etmelerine karşı uyarıda bulunarak "Çatışmanın tarafları kurtarıcı gibi görünmeye çalışacak ve destekçileri nezdinde popülaritelerini arttırmak için bu yıkım yoluyla siyasi yatırım yapmaya çalışacaklar" dedi.

Sarit, "Yeniden yapılandırma dosyasının başarısı için birleşik bir hükümet gerektiğini, Libya'da ise biri doğuda diğeri batıda olmak üzere her birinin diğeriyle buluşması zor olan iki hükümet bulunduğunu" belirtti.

Sarit, "Libya dosyasına müdahil olan ve çatışmanın taraflarını destekleyen ülkeler krizinin yanı sıra, bu ülkelerin iradesi de yeniden yapılandırma dosyasının başarısından ya da başarısızlığından sorumludur" ifadelerini kullandı.

Derne şehrinin ve selden etkilenen diğer bölgelerin yeniden inşasına yönelik uluslararası konferansın geçen ekim ayının 10'unda düzenlenmesi planlanmıştı.

Ancak konferansın ikinci oturumu, Libya'nın doğusundaki yetkililerin ifadesine göre lojistik nedenlerle ve şirketlere yeniden inşa sürecine katkıda bulunacak etkili çalışmalar ve projeler sunmaları için gerekli zamanı vermek amacıyla bu ayın başına ertelendi.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU