Fransa İçişleri Bakanlığı: Gazze'deki çatışmaların başlangıcından bu yana 588 Yahudi karşıtı eylem kaydedildi

Darmanin “Polis ve jandarma, gece gündüz Yahudi dininin mensuplarını koruyor" dedi

Fransa Hahambaşı Chaim Corsia (ortada), 9 Ekim 2023'te Fransa'nın başkenti Paris'te Fransız Yahudi cemaatinin üst düzey yetkilileriyle birlikte, Hamas savaşçılarının İsrail'e eşi benzeri görülmemiş saldırısının ardından Fransa'daki Yahudi cemaatinin yaşadığı yerlerde güvenliğin güçlendirilmesi konulu bir toplantının ardından açıklama yaptı / Fotoğraf: AP

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin yaptığı açıklamada, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmanın başladığı 7 Ekim'den bu yana Fransa'da 588 Yahudi karşıtı eylemin rapor edildiğini belirtti. Alman Haber Ajansı'nın (DPA) haberine göre başkent Paris ve diğer şehirlerde Filistinlileri ve İsrail'i desteklemek için yürüyüşlerin yapıldığı bir dönemde, çatışmaların artması üzerine Fransız yetkililer ülke genelindeki Yahudi cemaatinin ibadethanelerindeki güvenliği güçlendirdi.

C News kanalının aktardığına göre Darmanin, konuya ilişkin dün (Salı) yaptığı açıklamada, “Polis ve jandarma, gece gündüz Yahudi dininin mensuplarını koruyor. Fransa tüm Yahudi karşıtı saldırıları kovuşturma ve bunlara karşı yaptırım uygulama konusunda kararlı. Yahudi dininin Fransız mensuplarına saldırı, Cumhuriyete saldırı anlamına gelir.” ifadelerini kullandı. Darmanin, Yahudi karşıtı eylemlerin niteliğine ilişkin bilgi vermedi.

Fransa Başbakanı Elizabeth Bourne, internetteki nefret içerikli paylaşımlara ilişkin raporları toplayan ve işleyen Pharos platformunun 4 binden fazla uyarı aldığını duyurdu.

Fransız Le Figaro gazetesinin haberine göre Elizabeth Bourne, 23 Ekim Pazartesi günü Ulusal Meclis'te yapılan bir tartışma sırasında, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail’e saldırısından bu yana Fransa'da "Yahudi karşıtı eylem veya tehdit" nedeniyle 300'den fazla kişinin tutuklandığını ifade etti. Başbakan: "7 Ekim'den beri Yahudi karşıtı eylemler veya tehditler nedeniyle 300'den fazla kişi tutuklandı" açıklamasını yaptı.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin 17 Ekim'de yaptığı açıklamada, 7 Ekim'den sonra "Yahudi karşıtı eylemler" nedeniyle "183 tutuklama" gerçekleştiğini bildirmişti. Darmanin o günkü açıklamasına göre 7 Ekim'den bu yana “327 Yahudi karşıtı eylem, 3 bin 176 rapor ve 281 mahkeme sevki” bildirildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un İsrail, Batı Şeria ve Ürdün'ü ziyaret etmesi dikkat çekiyor.

Hamas 7 Ekim'de İsrail yerleşimlerine sürpriz bir saldırı düzenledi ve yaklaşık bin 400 kişiyi öldürdü. İsrail buna Gazze Şeridi'ni iki haftadan uzun bir süre boyunca sürekli bombalayarak karşılık verdi; altyapıdaki büyük yıkımın yanı sıra bugüne kadar 5 binden fazla kişi öldü. Fransa Cumhurbaşkanı'nın açıklamasına göre Hamas saldırısında 30 Fransız hayatını kaybetti, diğer 9 kişi ise kayıp veya Hamas hareketi tarafından rehin alındı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU