Prof. Dr. Kamil Veli: Rekabet ortamından uzak durulmalı, Türkiye'yle istişareler azami düzeye çıkarılmalı

İstanbul Aydın Üniversitesi Kafkas ve Ortadoğu Araştırmaları Merkezi'nin eski başkanı Prof. Dr. Kamil Veli, Independent Türkçe'ye bölgede gelişen olaylarla ilgili açıklamalarda bulundu

Prof. Dr. Kamil Veli

İstanbul Aydın Üniversitesi Kafkas ve Ortadoğu Araştırmaları Merkezi’nin eski başkanı Prof. Dr. Kamil Veli, Independent Türkçe'ye bölgede gelişen olaylarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Kamil Veli, "7 Ekim'den beri süren Hamas-İsrail çatışmasında gerilim artarken dünyanın çeşitli noktalarından yükselen sert tepkileri ne ABD ne de İsrail bekliyordu. Hiçbir suçu olmayan çocukların öldürülmesini Allah-u Teala dışında hiçimse affedemez. Bu trajediyi durdurmanın yolu ABD başkanının konuşması olamaz. Çünkü Biden'ın konuşması ateşin üstüne benzinle giden bir konuşmaydı" dedi.


"Azerbaycan'ın tutumunu doğru bulmuyor ve karşı çıkıyorum"

Filistin'de çoğu çocuk ve masum sivillerden oluşan binlerce şehide duyulan saygının bir gereği olarak Türkiye'de 18 Ekim Çarşamba günü 3 günlük milli yas ilan edildi.

Türkiye'nin 3 günlük yas ilanın çok mühim bir insancıl olay olmanın yanı sıra, aynı zamanda katliamlara karşı önemli bir protesto olduğunu söyleyen Prof. Dr. Veli, Azerbaycan'ın Türkiye'nin bu kararını desteklemediğini hatırlattı.

"Azerbaycan'ın tutumunu doğru bulmuyor ve karşı çıkıyorum" diyen Prof. Dr. Veli, "Çünkü dininden ve ırkından bağımsız olarak orada hayatını kaybedenlerin tamamı insandır" diye konuştu.
 

ERdoğan.jpg
Fotoğraf: tccb.gov.tr

 

"Azerbaycan hangi mantıkla paramparça olmuş Filistin'den destek beklemişti?"

Prof. Dr. Kamil Veli, sözlerine şunları ekledi:

Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan, elindeki lazerle hep duygulanarak İsrail'in 1948'den bu yana işgal ettiği Filistin topraklarını gösterirken bu durumdaki Filistin'den nasıl bir destek beklenebilirdi?

Azerbaycan'ın etrafında Rusya ve İran gibi kendisinin güçlenmesini asla istemeyen ülkeler mevcut iken Filistin bahanesini gündeme getirmek ne derecede adil?


"İsrail'in Azerbaycan'da uyguladığı projeler İran-Azerbaycan ilişkilerini geriletiyor"

Prof. Dr. Veli, "Azerbaycan'ın bu tür oyunlara girmesini büyük hata sayıyorum. Çünkü İran'ın gücünü asla küçümsememek gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Ayrıca, meselenin bir değer tarafında Ukrayna'ya "diz çöktürememiş" bir Rusya olduğunu hatırlatan v"Azerbaycan bu maceralara asla girmemeli ve ülkeler arasındaki gizli rekabetlerin enstrümanına dönüşmemelidir" değerlendirmesinde bulundu.
 

aa.jpg
Fotoğraf: AA

 

"İran'ın amacı suyu bulandırıp bir kenara çekilmek"

"Türkiye 1639'dan bu yana İran ile hep diplomasi dilinde konuştu ve biri ötekinin içişlerine karışmadı. Azerbaycan'ın bunu örnek alması ve Türkiye'nin yolunu izlemesi gerekir" diyen Prof. Dr. Veli, "İran'ın amacı suyu bulandırıp bir kenara çekilmek" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Veli'ye göre İran, doğrudan İsrail ile savaşa girmek yerine desteklediği örgütleri piyasa sürmeyi tercih ediyor.


"Tüm yumurtaların İsrail sepetine doldurulması diplomasi kurallarına aykırı"

Azerbaycan'ın Ermenistan'a karşı izlediği politikaların sonucunda yaptırımlar gelirse, bunun altından kalkmasının zor olacağını ileri süren Prof. Dr. Kamil Veli, şu görüşlerini paylaştı:

Burada da Sayın Erdoğan gibi halihazırda dünya siyasetinin en deneyimli ve etkili siyasetçilerinden birini dinlemesi Azerbaycan'a fayda getirecektir. Bu gelişmelerde yumurtaların tamamının İsrail'in sepetine doldurulması diplomasinin genel kurallarına da aykırı. Ona göre İsrail-Filistin sorununda Azerbaycan, Türkiye'nin çizgisine gelerek yumurtaların hepsini aynı sepete doldurmaktan vazgeçmeli, Ankara'yla istişareleri azami düzeye çıkarmalı.
                   

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU