Birleşmiş Milletler: Gazze Şeridi'nin günde 100 yardım tırına ihtiyacı var

İsrail'in dün kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ne yardımın girmesine izin verdiğini açıklamasından saatler sonra Griffiths, “Çok sayıda tırla başlamalıyız. Günde 100 tıra ulaşmamız gerekiyor. Daha önceki Gazze yardım programında da durum böyleydi” dedi

Fotoğraf: AA

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, dün (Çarşamba) CNN’e yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nin büyük miktarda insani yardıma ihtiyacı olduğunu ve bunun günde yaklaşık 100 tır olduğunu tahmin ettiklerini belirtti. Griffiths ayrıca, yardımların ve tırların güvenliğinin sağlanması çağrısında bulundu.

İsrail'in dün kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ne yardımın girmesine izin verdiğini açıklamasından saatler sonra Griffiths, “Çok sayıda tırla başlamalıyız. Günde 100 tıra ulaşmamız gerekiyor. Daha önceki Gazze yardım programında da durum böyleydi” dedi.

İsrail’i ziyaret eden ABD Başkanı Joe Biden ise ülkesinin tırları sınırdan olabildiğince hızlı geçirmek için ortaklarıyla birlikte çalıştığını belirtti.

Griffiths, yardımların giriş ve dağıtım yollarının belirlenmesi için taraflarla ‘çok detaylı’ görüşmeler yapıldığını bildirdi.

Griffiths, “Her gün büyük çapta, kararlı, sık ve güvenilir bir şekilde müdahale edebileceğimize dair bir garantiye sahip olmalıyız” diye vurguladı. Aralarında 14 bin Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) çalışanının da bulunduğu Gazze Şeridi'ndeki BM çalışanlarının yardım dağıtabileceği belirtildi.

Griffiths, uluslararası insancıl hukukun, insani yardım kuruluşlarının, insanların kendilerini güvende hissettiği yerlere yardım dağıtmasını gerektirdiğini hatırlatarak, “İnsanlara tam bir güvenlik içinde ulaşabilmeliyiz” dedi.

Salı gününden bu yana Mısırlı yetkililerle görüşmek üzere Kahire'de bulunan Griffiths, şunları söyledi:

Bunlar açıklığa kavuşturulması ve onaylanması gereken şeyler. Bunların önümüzdeki günlerde gerçekleşeceğini umuyorum. Böylece bu temel yardım programını başlatabiliriz.

Gazze'ye binlerce ton insani ve tıbbi yardım taşıyan yüzlerce tır, Gazze Şeridi'ne girebilmek için Mısır tarafında Refah Sınır Kapısı önünde bekliyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisi, “İsrail'in Mısır'dan insani yardım gelmesini engellemeyeceğini” doğruladı.

Sivil halka yalnızca ‘yiyecek, su ve ilaç’ sağlanacağını ifade eden Griffiths, İsrail’in 7 Ekim'den bu yana savaş yürüttüğü Hamas'a malzeme ulaştırılmasına izin verilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Griffiths, yardımın yalnızca sivillere gideceğini ve Hamas'a ulaşmayacağını BM'nin doğrulayacağını vurguladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU