Greta Thunberg Asperger sendromuyla ilgili konuştu: Farklı olmak bir süper güç

“Asperger sendromluyum ve bu bazen standarttan biraz farklı olduğum anlamına geliyor”

İsveçli genç iklim değişikliği aktivisti Greta Thunberg, eylül sonunda New York’taki BM iklim zirvesine katılmak üzere okyanusu güneş panelleri ve sualtı türbiniyle donanmış bir yelkenliyle 15 günde geçerek geçen hafta ABD'ye ulaşmıştı (Reuters) 

İsveçli çevreci aktivist Greta Thunberg kendisine konan Asperger sendromu tanısıyla ilgili duygularını paylaşarak, neden çoğu zaman bu konuda konuşmadığını anlattı.

Thunberg, Manhattan’daki bir iklim değişikliği zirvesine katılmak için denizde 15 gün geçirdikten sonra geçen hafta New York’a vardı.

16 yaşındaki aktivist şehre varmasının ardından cumartesi günü, görünüşü ve “farklı olması” ile ilgili kötü yorumların bir kısmına cevap vermek için sosyal medyada konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Twitter ve Instagram’da yaptığı paylaşımlarda Thunberg “Sizden nefret edenler görünüşünüzle ve farklılıklarınızla uğraşıyorsa bu başka hiçbir şey bulamadıkları anlamına gelir. Böylece kazanan taraf olduğunuzu bilirsiniz!” diye yazdı.

Genç aktivist sözlerine “Asperger sendromluyum ve bu, bazen standarttan biraz farklı olduğum anlamına geliyor. Ve doğru koşullar sağlandığında, farklı olmak bir süper güçtür” diye devam etti.

Thunberg’e göre hastalığından şimdiye kadar açıkça bahsetmemesinin sebebi rahatsızlığının arkasına “saklanmak” değil, “cahil kişilerin” verebileceği tepkiler.

Thunberg sözlerine şöyle devam etti:

Çoğu cahil kişinin bunu hala bir ‘hastalık’ ya da olumsuz bir şey olarak gördüğünü biliyorum. Ve inanın, bana konulan tanı beni daha önce sınırladı. Okul grevlerine başlamadan önce ne enerjim vardı ne arkadaşım, kimseyle konuşmazdım. Yeme bozukluğum vardı ve evde tek başıma otururdum. Artık bunların hepsi geçti gitti, çünkü birçok insana bazen sığ ve anlamsız görünen bu dünyada bir anlam buldum. 

Thunberg, Instagram paylaşımını “aspiepower”, “neurodiverse” ve “npf” etiketleriyle sonlandırdı.

“NPF”, İsveççe’de nörogelişimsel bozukluklar anlamına gelen neuropsykiatriska funktionsnedsättningar kavramının kısaltması.

Sosyal medyada çok sayıda kullanıcı Thunberg’in mesajını destekledi.

Norveç Prensesi Martha Louise de Instagram’da yaptığı paylaşımda “Kesinlikle katılıyorum. Kimsenin arayışını durdurmasına izin verme. Dünyanın sana ihtiyacı var!” diye yazdı.     

 

 

Fotoğrafçı ve deniz biyoloğu Paul Nicklen ise yaptığı yorumda “Tüm bu harekete umut ve hayat veriyorsun” dedi. 

Otizm NI’ye göre, Asperger sendromu otizm spektrumuna giren bir hastalık.

Ulusal Otistik Derneği, Asperger sendromuyla yaşayan kişilerin “dünyayı diğer insanlardan farklı gördüğünün, duyduğunun ve hissettiğinin” ve genellikle “ortalama ya da ortalamanın üzerinde zekaya” sahip olduğunun altını çiziyor.

Manhattan’a varmasının ardından Thunberg, bir grup destekçisine “iklim krizi”ne karşı mücadelenin devamının önemiyle ilgili bir konuşma yaptı.

Thunberg şunları söyledi:

Tüm aktivistlere mesajım, devam etmeleri. Bazen gerçekten imkansız ve umutsuz gibi göründüğünü biliyorum, hep öyle görünür. Bu yüzden devam etmelisiniz, çünkü yeterince uğraşırsanız bir fark yaratacaksınız. Ve eğer yeterince insan doğru şey için birlikte durur ve savaşırsa her şey olabilir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU