Blinken’ın İsrail ve Filistin ziyaretinin amacı ‘ateşkes değil’

Şarku’l Avsat’a konuşan kaynaklar: Gezinin amacı savaşın genişlemesini önlemek ve Hamas’ın elindeki esirleri serbest bıraktırmak

Fotoğraf: AA

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarını kapsayan bir geziye başladı. Geçtiğimiz eylül ayından bu yana planlanan gezinin amacı Arap ülkeleriyle normalleşme ve Orta Doğu’da barışı tesis etme çabalarını ilerletmekken artık esas olarak, cumartesi günü Hamas’ın Gazze Şeridi’ni çevreleyen İsrail bölgelerine ve yerleşim yerlerine saldırısının ardından başlayan savaşın yayılmasını önlemek.

Şarku’l Avsat’a röportaj veren ziyaretin planlanmasıyla yakından ilgili kaynaklar, “Blinken’in bölge gezisine ilişkin düzenlemelerin geçtiğimiz ay New York’ta düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun üst düzey toplantıları sırasında hazırlandığını” yani Gazze’deki savaşın başlamasından çok önce planlandığını söylediler.

İsminin gizli kalmasını isteyen bir kaynak, “Gezi ilk başta 12 Ekim olarak planlanmıştı. Daha sonra Blinken’in randevularındaki çakışmadan dolayı tarih 17 Ekim’e kaydırılmıştı. Ancak Gazze’de cumartesi gününden bu yana yaşanan tehlikeli gelişmelerin ardından esas tarihe dönülmesine karar verildi” ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu bilgiler, kaynağa göre Blinken’in ziyaretinin ilk amacının “esas olarak Arap-İsrail barış süreci” olarak düşünüldüğünü gösteriyor. Kaynak, ziyaretin şu andaki amacının ateşkese yönelik diplomatik bir sürece girmekten ziyade “genel olarak barış” ile ilgili “daha ​​geniş bir çerçeve aramak” olduğunu söyledi.

Ziyareti sırasında Blinken’ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve diğer İsrailli yetkililerle görüştükten sonra Ramallah’a geçerek Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmesi bekleniyor. Blinken’in gezi duyurusunda Batı Şeria yer almadı. Blinken, bölgeye yaptığı önceki ziyaretlerde Filistin Yönetimi’nin kontrolündeki bölgeleri ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı ziyaret etmişti.

İsrail’e desteğin bir göstergesi olarak, Tel Aviv’in Hamas tarafından tutulduğunu ve içlerinde bazı ABD vatandaşlarının da olabileceğini söylediği 100’den fazla esirin serbest bırakılmasını sağlama çabaları doğrultusunda Blinken’in İsrailli yetkililerle, “bölgedeki ABD müttefikleriyle çalışmaya paralel olarak ABD askeri desteğinin güçlendirilmesi” meselesini görüşmesi bekleniyor.

ABD Başkanı Joe Biden salı günü yaptığı açıklamada, cumartesi günü Hamas’ın saldırısında en az 14 ABD’linin öldürüldüğünü duyurmuştu. Blinken’in en büyük önceliği “daha geniş bir savaşın patlak vermesini önlemek için büyük ölçüde İran’ı ve Hizbullah gibi İran destekli grupları hedef alan caydırıcı bir mesaj iletmek” olacak.

Blinken cumartesi gününden bu yana Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar, Mısır, Ürdün ve Türkiye’deki mevkidaşlarıyla telefon görüşmeleri yaptı. ABD’li yetkililer, “Washington, bölgede Hamas üzerinde etkisi olan ülkelere ve İsrail’e düşman olan diğer ülkelere, çatışmanın tırmanmasını engellemeye yardımcı olmaları için baskı yapıyor” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Blinken’in son temaslarında “yoğun bir şekilde İsrail’in yanında durmaya” odaklandığını söyledi ve “İsrail’e düşman olan tarafların bu durumu kullanmaması ve Gazze’de tutulan tüm rehinelerin serbest bırakılması için çabalaması gerektiğini” kaydetti.

Şarku’l Avsat’ın Reuters Haber Ajansı’ndan aktardığı habere göre Orta Doğu Enstitüsü İran Programı Direktörü Alex Vatanka “Hamas’ın saldırısı, ABD’nin bölgede olmadığı veya bölgeye bağlılığının eksik olduğu algısının bir hatırlatıcısıdır. Bazı aktörler bunu yorumlayıp yapmamaları gereken şeyleri yapabilirler” dedi.

Washington, Blinken’in gezi sırasında mevkidaşlarıyla görüşebileceği bir diğer konunun İsrail ve Mısır ile Gazze’den sivillerin güvenli geçişi olacağına işaret etti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU