Suudi Arabistan, Güvenlik Konseyi'nde ‘kapsamlı reformlar’ yapılmasını istedi

Alimi, Yemen'in "kölelik çağlarına" döneceği konusunda uyardı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, New York'ta bakanlar düzeyinde yapılan "2024 Gelecek Zirvesi" hazırlık toplantısında bir konuşma yapıyor / Fotoğraf: AP

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Güvenlik Konseyi'ne, "katılımı ve temsili genişletecek ve krizlere tepkiyi güçlendirecek" kapsamlı reformlar yapılması çağrısında bulundu.

Suudi Arabistan Basın Ajansı, Prens Faysal'ın, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu çalışmaları sırasında bakanlar düzeyinde gerçekleştirilen "2024 Gelecek Zirvesi" hazırlık toplantısında şunları söylediğini aktardı: “Anlaşmazlıkları çözmek için diyaloğa ve güvenlik ve istikrarın sağlanmasında iş birliğine dayanan yapıcı ilişkiler, kapsamlı kalkınmaya ulaşmanın yolu olacaktır. Uluslararası çok taraflı iş birliği çerçeveleri, gelişmekte olan ülkeler de dahil olmak üzere tüm ülkelerin kaygılarını ve ihtiyaçlarını kapsayacak şekilde geliştirilmeli ve reforme edilmelidir. Bu reformların Birleşmiş Milletler’in organlarını kapsaması da önemlidir.”

Ayrıca Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, devlet dışındaki silahlı grupların kriz yaratmada ve uluslararası barış ve güvenliği tehdit etmede giderek artan rolü konusunda uyardı. Bu uyarı, Arap Zirvesi Troykası ile Güvenlik Konseyi arasında dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleşen gayrı resmi diyalog oturumundaki konuşmasında yapıldı. Prens Faysal, Suudi iletişim ve koordinasyon ekibini Riyad'da Sana heyetiyle bir araya getiren ciddi görüşmelerin olumlu sonuçlarını da memnuniyetle karşıladı. Bu görüşmelerde Umman da yer aldı.

İlgili bağlamda, Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Raşid el-Alimi dün Birleşmiş Milletler platformundan ülkesinin Husi varlığı altında "kölelik çağlarına" döneceği konusunda uyarıda bulundu. El-Alimi, BM ilkelerine uygun olarak kalıcı bir barışın sağlanması gereğinin altını çizdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın.

DAHA FAZLA HABER OKU