BM yaşlanırken... Dünyada "Birleşen Milletler Toplulukları" çağı

Birleşmiş Milletler, yönetilmesi ekonomi ve diplomasinin ötesine geçip askerî güç kullanımına kadar uzanan jeopolitik çatışmalar karşısında çaresiz

Görünüşe bakılırsa BM, tedavisi olmayan bir hastalığa tutuldu / Fotoğraf: AFP

Sözleşmesine göre uluslararası güvenliği ve barışı koruma konusunda Birleşmiş Milletler'in (BM) sahip olduğu rolden geriye ne kaldı?

New York'taki cam kibrit kutusundaki 78'inci sonbahar oturumunda bu uluslararası örgütün sonbaharına da şahit olunmadı mı?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kralların, devlet başkanlarının, bakanların ve büyükelçilerin oluşturduğu kalabalığa hitaben en yüksek uluslararası kürsüden yapılan konuşmanın ve yetkililer arasındaki ilişkilerin, hesapların ve kibarlıkların taşıdığı perde arkası görüşmelerin ötesine geçen bir şey var mı?

Doğrusu, bu uluslararası örgüt yaşlandı ve durumu pek parlak değil.

Dünya koşullarının bir aynasından ibaret hale gelen bu kuruluş, tedavisi olmayan hastalıklarla boğuşuyor.

Bu hastalıkların önde gelen altı tezahürü şu: 

  • Sadece küçüklerin çatışmalarında işe yarıyor.
     
  • Büyükler çatıştığında ya da anlaşmazlığa düştüğünde felce uğruyor.
     
  • 'Laik bir papa' olarak nitelenen BM Genel Sekreteri, felaketler karşısında endişesini dile getirmek ve ağlamak için en büyük gözyaşı stoğuna sahip olmaya mahkûm. Böylece el-Mütenebbi'nin, 'Sanki rüzgâr altımdaymış gibi endişeleniyorum' sözü onun için geçerli hale geliyor. 
     
  • Örgütteki bürokrasi, merhum Genel Sekreter Boutros Boutros-Gali'nin de dediği gibi 'Mısır'daki bürokrasinden çok daha ileride. 
     
  • Bugünkü dünya, İkinci Dünya Savaşı'nın galipleri Roosevelt, Stalin ve Churchill arasındaki bir anlaşmaya dayalı olarak bu uluslararası örgütün kurulduğu dünya değil artık. Örgütün gömleği, değişen dünyaya dar geliyor.
     
  • Büyüklerin çıkarları ve hesapları, bu örgüte bir donukluk ve damar sertliği dayatıyor. Daimi üyelere yeni ülkelerin eklenmesi için Güvenlik Konseyi'nin yapısında iyileştirme yapılacağına dair vaatler, havada kaldı. Başkan Biden'ın Brezilya'yı, Hindistan'ı, Güney Afrika'yı, Almanya'yı ve Japonya'yı daimi üyelere dahil etme yönündeki önerisinin akıbeti ise meçhul. Herhangi bir ülkenin ruh halinden veya hesaplarından korunmak amacıyla, bir karar tasarısının iptal edilmesi için veto hakkının iki veya daha fazla üye tarafından kullanımının şart koşulmasına dair öneri karanlıkta kaldı. 

Genel Sekreter Antonio Guterres'in G20 zirvesinde, "Biz gerçekten küresel bir aileysek o zaman vazifesini yerine getirmekten aciz bir aileye benziyoruz. Ayrışmalar artıyor, gerginlikler alevleniyor ve güven aşınıyor. Tüm bunlar önce dağılma, yolun sonunda da çatışma tehdidi barındırıyor" ifadelerini dile getirmesi şaşırtıcı değildi. 

Moskova ile Kiev ve beraberinde NATO arasındaki Ukrayna savaşı gibi küresel bir vekalet savaşı sırasında bu uluslararası örgütün etkisiz kalması alışılmadık bir şey değil.

Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna savaşının çok kutuplu bir dünya düzenine götüreceğini düşünüyor.

Ama sorun bu düzenin doğup doğmayacağı değil, BM sisteminde bir değişikliğe yol açıp açmayacağıdır. 
 


BM'ye bağlı kuruluşlarla Dünya Sağlık Örgütü ve Gıda ve Tarım Örgütü'nün kalkınmada oynadığı rolün ve UNESCO'nun kültürel rolü ile uluslararası acil durum güçlerinin güvenlik rolünün önemini inkâr eden yok.

Ama pratikte dünya G7, G20, BRICS, ASEAN, Doğu Asya Grubu, IGAD, Şangay, G77+Çin ve belki de yoldaki G2 (ABD ve Çin) gibi 'Birleşen Milletler Toplulukları' aracılığıyla idare ediliyor.

Bunun yanı sıra Avrupa Birliği, Avrasya Birliği, İslam İşbirliği Teşkilâtı, Arap Birliği, Afrika Birliği ve Körfez İşbirliği Konseyi gibi bölgesel kuruluşlar da rollerini oynuyor.

Ayrıca ABD, Avustralya ve Birleşik Krallık arasındaki AUCUS; ABD, Hindistan, Japonya ve Avustralya arasındaki QUAD; ABD, Birleşik Krallık, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda arasındaki UKUSA (Beş Göz) ve NATO gibi askerî ve güvenlik ittifakları ile iş birliği anlaşmaları da söz konusu.

Yeni olan, şey; ABD, Güney Kore ve Japonya arasında bir eksen oluşumu ve Çin, Rusya ve Kuzey Kore arasında karşıt bir eksenin başlangıcıdır. 

Tek ama farklı bir dünya, 'örgütlerin anası' olması gereken uluslararası bir örgüt ve yönetilmesi siyaset, ekonomi ve diplomasinin ötesine geçerek askerî güç kullanımına uzanan jeopolitik çatışmalar… 

Asya'da ABD ile Çin'in Tayvan için verdiği mücadeleyi saymazsak dünya için, Avrupa'da Ukrayna'daki gibi bir savaştan daha tehlikeli bir şey yoktur.  

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Aybüke Gülbeyaz

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU