Libyalılar, Derne'deki selde ailelerini kaybeden çocukları sahipleniyor

Libya'nın doğusunda selin vurduğu şehirlerde ailelerini kaybeden çocukların perişan hali, şehir dışındaki, özellikle ülkenin batısındaki vatandaşları bu çocukları sahiplenmeye ve maddi destek vermeye yöneltti

Derne şehrinde yaşanan sel sonrası birçok çocuk ailesiz kaldı. (Reuters)

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) bildirdiğine göre, yaklaşık 300 bin çocuk Daniel kasırgasından etkilendi. UNICEF, etkilenen bölgelerdeki çocuklara destek sağlamak ve ailelere yardım etmek için acilen 6,5 milyon dolara ihtiyaç duyuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trablus sakini Nizar Muhammed el-Halavi, Şarku'l Avsat'a verdiği demeçte, Derne'deki yetim çocuklardan birine bakmayı teklif ettiğini belirterek tek kızına gösterdiği ilginin aynısını göstereceğinin sözünü verdi.

Derne’de sel sonrası yetim kalanlardan bir çocuğa sponsor olmak istediğini ifade eden Libyalı Ümmü Mehdi şunları söyledi:

“Ülkemiz ve Derne halkı için bu çocuklara sahip çıkmak yapabileceğimiz en basit şeylerden biri. Bir dereceye kadar maddi ve sosyal istikrara sahip olmam, bu çocuğun yetiştirilmesi için uygun bir ortam sağlayacak.”

Şarku’l Avsat’a konuşan Libya Temsilciler Meclisi üyesi Rabia Bu Ras da bu yöndeki taleplerin Libyalıların yapılarının ve kültürlerinin doğal bir parçası olduğunu belirterek şunla açıklamada bulundu:

 “Mağdurların yakınları bu yetimlerin terk edilmesini kabul etmeyebilir. Zira Libya toplumunda aile bağlarını sürdürmek önce gelir. Çocuğun tüm ailesini kaybettiği, herhangi bir akrabasının bulunmadığı doğrulansa dahi, himaye süreci basit bir şekilde gerçekleşmeyebilir. Bu çocukların bakımını üstlenen Sosyal Meseleler Bakanlığı himaye sürecini düzenleyen koşulları belirliyor, onlarla ilgilenilmesini ve korunmalarını sağlıyor.”

UNICEF'in açıklamasına göre, ebeveynlerini kaybeden veya ailelerinden ayrılan çocuklar şiddet görme ve sömürülme gibi tehlikelere karşı daha savunmasız hale geliyor.

Derne’deki yardım komiteleri gönüllülerinden Ebubekir el-Mansuri, Şarku'l Avsat'a şu açıklamada bulundu:

“Akıbeti henüz belli olmayan çocukların sayısı 300 civarında. Bu çocuklar barınma için belirlenen iki okula dağıtıldı. Şehrin hayatta kalan sakinlerinin çoğu, kayıp çocukları veya akrabalarını aramak için iki okulu ziyaret ediyor. Ayrıca mahsur kalan insanlar için sığınma evlerine dönüştürülen diğer okullara da sık sık gidiyorlar.”

Libyalı sivil aktivist Nasır Ammar ise Libyalıların Derne kurbanlarına duyduğu büyük sempatinin bu talepleri beraberinde getirdiğini belirtiyor. Şarku’l Avsat’a konuşan Ammar, Facebook platformu aracılığıyla ve telefon üzerinden bine yakın sponsorluk talebinin geldiğini, bu taleplerin sürdüğünü kaydetti.

Maddi gücün yanı sıra bu çocuklara istikrarlı bir yaşam sağlamak için kefil talebinde bulunanların sosyal statüsünün incelenmesi, davranışlarının değerlendirilmesi gerektiğine değinen Ammar, Sosyal Meseleler Bakanlığının sponsorluk kararı almadan önce birçok sosyal araştırma yürüttüğünü vurguladı.

Genel Halk Komitesi'nin Libya'daki yetimlere sponsorluğu düzenleme yönünde aldığı karar; bu çocukların ebeveynlerinden birinin veya her ikisinin bulunmaması veya akrabalarının bulunmamasını şart koşuyor. Çocukları sahiplenen ailenin manevi ilkelere bağlı evli bir çift olması, ailenin ekonomik koşullarının himaye olunan çocuğun gerekli ihtiyaçlarının karşılanmasına imkan sağlaması şartı aranıyor.

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın.

DAHA FAZLA HABER OKU