Mahsa Amini unutulmadı: Dünyanın pek çok kentinde kadınlar Amini için toplandı

İran'da geçen yıl ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeten Mahsa Amini; Türkiye ve dünyanın çeşitli kentlerinde yapılan gösterilerle anıldı

Fotoğraf: AA

ABD'nin başkenti Washington'daki Lafayette Meydanı'nda ve Londra'da toplanan bir grup, 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin İran'da polis nezaretinde hayatını kaybetmesinin birinci yılı dolayısıyla gösteri düzenledi.

Türkiye'de de İstanbul ve Diyarbakır'da yapılan etkinliklerde Mahsa Amini'den sonra İran'da başlayan direnişe dikkat çekildi.

"Diktatörlere karşı özgürlük"

VOA Türkçe'de yer alan habere göre İstanbul Kadıköy'deki açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Mahsa Amini’nin öldürülmesinden sonra İran’da büyüyen direnişi selamlamak, İranlı kadınlarla dayanışmak için Türkiye’de sokaklara çıktık. Bugün bir kez daha yan yanayız. İran’da, Türkiye’de ve her yerde diktatörlere karşı özgürlük demeye devam ediyoruz. Çünkü biliyoruz; İran’da da Türkiye’de de diktatörler ve onların toplumsal dayatmaları benzer. Bugün bu topraklarda erkek şiddetine karşı mücadelemizle kazandığımız yasalar, ne içtiğimiz, cinsel yönelimimiz, cinsiyet kimliğimiz, güvenceli bir yaşam hakkımız hepsi tehdit altında, hepsi saldırı altında.

Diyarbakır'da Dağkapı Meydanı’nda düzenlenen etkinliğe katılan kadınlar, Amini’nin öldürülmesinden sonra başlayan eylemlerim sloganı haline gelen ‘Jin Jiyan Azadi” (Kadın, yaşam, özgürlük) yazılı dövizlerle alanda toplandı. Ellerinde Amini’nin fotoğrafları da bulunan kadınlar eylem öncesi saygı duruşunda bulundu.

İran'da Mahsa Amini'nin babası gözaltına alındı

İran'da yapılan anmalarda ise  Amini’nin babası kızının ölümünün yıldönümünde gözaltına alındı.İran devlet medyası ülkenin farklı şehirlerindeki gösterilerde polisin çok sayıda kişiyi gözaltına aldığını duyurdu.  Mahsa Amini’nin ölümünün birinci yıldönümü nedeniyle İran’da güvenlik güçleri özellikle ülkede Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde önlemleri artırmıştı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU