Dünya artık insanlar için güvenli değil mi?

Araştırmacılar gezegenin iklimi, biyolojik çeşitliliği, toprağı, tatlı suyu, besin kirliliği ve yeni kimyasalların tamamen dengesiz ve kontrolden çıkmış durumda olduğunu tespit etti

Fotoğraf: Şarku'l Avsat

Almanya’da yürütülen yeni bir çalışmada, Dünya’nın artık insanlık için güvenli olmadığı ortaya çıktı.

Söz konusu çalışmada, dokuz temel sağlık ölçümünden altısında güvenlik standartlarının aşıldığı ve geri kalan üç ölçümden ikisinin ise yanlış yöne doğru ilerlediği görüldü.

Şarku’l Avsat’ın Sky News’ten aktardığı habere göre, çalışma ekibi, gezegenin iklimi, biyolojik çeşitliliği, toprağı, tatlı suyu, besin kirliliği ve yeni kimyasalların (mikroplastikler ve nükleer atıklar gibi insan yapımı bileşikler) tamamen dengesiz ve kontrolden çıkmış durumda olduğunu tespit etti.

Bulguları Science Advances dergisinde yayınlanan araştırma, yalnızca okyanusların asitliği, hava sağlığı ve ozon tabakasının güvenli kabul edilen sınırlar içerisinde olduğunu ve hem okyanus, hem de hava kirliliğinin yanlış yöne doğru ilerlediğini ortaya çıkardı.

Araştırmanın ortak yazarı ve Almanya’daki Potsdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü’nün Yöneticisi Johan Rockstrom çalışmaya ilişkin şunları söyledi;

Çok kötü durumdayız. Bu analizde gezegenin dayanıklılığını kaybettiğini ve çok hasta olduğunu gösteriyoruz.

Araştırmacılar, 2009’dan bu yana Dünya’nın genel sağlığını değerlendirmek için çeşitli bilimsel ölçümler kullanıyor.

Profesör Rockstrom, nehir akışının kötüleşmesi, daha iyi ölçümler ile sorunun anlaşılması nedeniyle, 2015 tarihli çalışmada elde edilen suyun ‘zar zor güvenli’ durumdan ‘kontrol dışı’ kategorisine geçtiğini söyledi.

Ekip, dokuz güvenlik standardının birbiriyle bağlantılı olduğunu kaydetti.

Profesör Rockstrom, “Eğer Dünya bu dokuz faktörü yönetebilirse, Dünya nispeten güvenli olabilir. Ama şu an değil” yorumunda bulundu.

Ekip, bilgisayar simülasyonları kullandığında, iklim veya biyoçeşitlilik gibi bir faktörün kötüleşmesinin, Dünya’nın diğer çevre sorunlarını kötüleştirdiğini, birini düzeltmenin ise diğerlerine yardımcı olduğunu gördü.

Araştırmada, simülasyonlar ‘iklim değişikliğiyle mücadelede insanlığın elindeki en güçlü araçlardan birinin’ toprakları temizlemek ve ormanları kurtarmak olduğunu gösterdi.


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.


Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU