"Trump yönetimi, göçmen kamplarındaki kız çocuklarına yeterli sayıda hijyenik ped sağlamıyor"

Washington Başsavcısı Bob Ferguson, "Başkanın eylemleri ve politikaları acımasız, insanlık dışı ve hukuka aykırı" dedi

Çocukların duşlara, yeterli yiyeceğe ve yatağa erişimine izin verilmemesi iddialara göre 20 yıllık bir yargı kararının ihlali (Reuters)

Gözaltı merkezlerindeki gençlerin katlanmak zorunda kaldığı "berbat" koşullara ışık tutma iddiasıyla açılan davaya göre, Trump yönetimince gözaltı merkezlerinde tutulan göçmen kız çocuklarının hijyenik ped ve tampon gibi temel ihtiyaçlara erişimi çok sınırlı.

Bu yıl içinde çocukların Teksas'ta göç yetkililerinin yönetimindeki tesislerde tutulduğu ortaya çıkmış, dahası Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachalet çocukların, kendisini dehşete düşüren koşullarda gözaltında tutulduğunu dile getirmişti. Çocukların duşa, yeterli yiyeceğe ve yatağa erişimine izin verilmemesinin 20 yıllık bir yargı kararını ihlal ettiği iddia ediliyor.

Şimdiyse 19 eyaletin açtığı davada, oturamayacak kadar küçük odalarda tutulduklarını, gece boyunca "yoklamalarla" defalarca uyandırıldıklarını ve gardiyanların yere attığı yiyecekler için birbirleriyle dövüşmek zorunda kaldıklarını soruşturmacılara anlatan çocuklar, daha fazla ayrıntıyı gün ışığına çıkardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Genç bir tanık Washington eyaletinden avukatlara regl gören çocukların günde sadece bir tampon ya da hijyenik ped temin edebildiğini söyledi. Buna göre en az bir kız çocuğunun "kirlenmiş iç çamaşırını ve kıyafetlerini giymeye devam etmekten başka çaresi kalmıyordu."

Washington Başsavcısı Bob Ferguson Kaliforniya'da açılan davanın arkasındaki isimlerden. Ferguson, Donald Trump'ın göç politikalarının "toplama kamplarındaki Japon asıllı Amerikalılar veya Amerikan yerlisi ailelerinin zorla parçalanması gibi Amerikan tarihinin utanç verici bölümlerini anımsattığını" dile getirdi.

Şu an Pasifik'in kuzeybatısında yaşayan çocuklarla röportaj yapan Ferguson, çocukların "federal gözaltı merkezlerindeki berbat koşulları" açığa vurduğunu söyledi ve ekledi:

Basında daha önce yer bulan diş fırçası, sabun eksiklikleri ve duşlara erişimin olmamasına ilaveten, çocuklar aşırı derecede sıkışık hücrelerde tutulduklarını, daha küçük çocukların ceza olarak kafese konduğunu ve gardiyanların, çocukların kavga etmesi için yiyecekleri yere attığını bildirdi.

Dava, regl dönemindeki bir kız çocuğunun ancak 10 günün ardından duş almasına müsaade edildiğini söyleyen ve Ferguson'ın vatandaşlık hakları dairesinde çalışan araştırmacı avukat Alma Poletti'nin de tanıklığını içeriyor.

Poletti, “Konuştuğum kişi, tesiste başka birinin de regl olduğunu hatırlıyor. İkisine de günde bir adet hijyenik ped veriliyormuş. Regl döneminde olduklarını bildikleri ve hatta diğer kız çocuğunun pantolonunun kan olduğunu gördükleri halde gardiyanlar çocuklara ne duş almalarını ne de kıyafetlerini değiştirmelerini teklif etmiş. (...) Bu kızın kirlenmiş iç çamaşırını ve pantolonunu giymeye devam etmekten başka çaresi yoktu" ifadelerini kullandı. 

Dava, 1997'de yapılan ve Flores Anlaşması olarak bilinen anlaşmanın çocuklar için koyduğu gözaltı standartlarına aldırmayan başkanın, göçmen aileleri belirsiz bir süre gözaltında tutma önerisine meydan okuyor.

Genç göçmenlerin insancıl koşullar altında, üç haftayı aşmayacak şekilde gözaltında tutulması çağrısında bulunuluyor.

 

 

Geçen hafta İç Güvenlik Bakanlığı yeni öneriyi duyurduğunda başkan önerinin, kendi ülkelerindeki koşulların ne kadar kötü olduğuna bakmaksızın Orta Amerika'dan ABD'ye girmeye çalışan göçmenleri caydırmayı amaçladığını söylemişti.

Başkan, “Sınırların kapandığını fark ettiklerinde gerçekleşeceklerden biri, inşa edilen duvarın -farklı noktalarda muazzam sayıda kilometrelerce duvar inşa ediyoruz- güzel bir yapboz gibi bir araya gelerek birleşmesi olacak" demişti.

Göç yetkilileri sorulara doğrudan cevap vermedi.

Genellikle ICE olarak bilinen Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Bürosu'ndan bir sözcü Seattle Times'a, karara bağlanmamış dava için yorum yapmayacağını söyledi.

Ferguson, "Aileleri süresi belirsiz şekilde gözaltına almak ve küçük çocukları gereksiz yere travmaya maruz bırakmak göç politikası değildir. Bu, gücün menfur derecede kötüye kullanımı" dedi.

Başkanın eylemleri ve politikaları acımasız, insanlık dışı ve hukuka aykırı.

2020'de Trump'a meydan okumak isteyen iki düzine Demokrat'tan biri olan Vali Jay Inslee, "Washington bu insafsız politikayı durdurmak için mücadele edecek" dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU