Sudan ordusu, Hartum'daki Zırhlı Birlikler Komutanlığı’nı kontrol altına aldığını duyurdu

Sudan ordusundan yapılan açıklamada, “Ordu güçleri şu an Zırhlı Birlikler Komutanlığı’nı tamamen kontrol altına aldı ve yeni herhangi bir saldırı girişimine karşı da tamamen hazırlıklı” denildi

Fotoğraf: AP

Sudan ordusu dün yaptığı bir açıklamada, Hızlı Destek Güçleri (HDK) tarafından düzenlenen saldırının püskürtmesinin ardından Hartum'daki Zırhlı Birlikler Komutanlığı’nı tamamen kontrol altına aldığını duyurdu.

Alemu’l-Arabi Haber Ajansı’nın (Arab World Press/AWP) aktardığına göre Sudan ordusu, Zırhlı Birlikler Komutanlığı’na Muhammed Hamdan Daklu (Hamideti) komutasındaki ‘isyancı’ HDK tarafından başarısız bir saldırı girişiminde bulunulduğunu ve HDK üyeleri ağır kayıplar verdikten sonra kaçtığını bildirdi. Açıklamada, “Ordu güçleri şu an Zırhlı Birlikler Komutanlığı’nı tamamen kontrol altına aldı ve yeni herhangi bir saldırı girişimine karşı da tamamen hazırlıklı” ifadesin kullanıldı.

HDK Komutanı Hamideti’nin ofisinden İsa el-Kuni dün sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, HDK’nın Hartum'un güneyindeki eş-Şecera bölgesinde Zırhlı Birlikler Komutanlığı’nın ‘büyük bir kısmını’ kontrolü altına aldığını belirtti. AWP’ye konuşan Kuni, komutanlığın doğu ve kuzeydoğu bölümlerinin kontrol altına alındığını ve güneybatı bölümünün kaldığını söyledi. Kuni ayrıca ‘komutanlığı tamamen kontrolü etmek için verilen mücadelenin bir gün içinde biteceğini’ kaydetti.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Sudan ordusu ile HDK arasında Hartum’un güneyindeki Zırhlı Birlikler Komutanlığı ve Omdurman'ın güneyindeki Mühendisler Birliği karargahı çevresindeki şiddetli çatışmalar dün yeniden başladı.

HDK, pazartesi günü çok sayıda askeri teçhizat, silah ve mühimmat deposunun yanı sıra 34 zırhlı araç ve tank, 12 topçu ve 78 askeri araca el koyduğunu, 260 askeri öldürdüğünü ve yüzlercesini de esir aldığını duyurdu.

Buna karşın ordu, HDK'nın eş-Şecera’daki Zırhlı Birlikler Komutanlığı ve mühimmat kompleksine yeniden saldırı girişiminde bulunduğunu ancak saldırının püskürtülerek HDK’ya ağır kayıplar verdirdiğini açıkladı.

Zırhlı Birlikler Komutanlığı, haziran ayında Yermuk Askeri Kampı ve Merkezi Polis Yedek Birlikleri Karargahı'nın düşmesinden sonra ordunun Hartum'un güneyindeki son kalesi haline geldi.

AWP’ye konuşan Hartum sakinleri, dün sabah şehrin güney mahallelerinin büyük bölümünde ağır topçu bombardımanlarının, savaş uçaklarının, patlamaların ve uçaksavar silahlarının seslerini duyduklarını aktardılar.

Umdurman ve Nyala'da yaşanan çatışmalar

Umdurman sakinleri de dün sabah şehrin güneyindeki Mühendisler Birliği karargahı çevresinde ve şehrin orta kesimlerindeki bazı mahallelerde şiddetli çatışmaların yeniden başladığını bildirdiler.

Bölge sakinlerinden Mustafa Said, AWP’ye Omdurman'ın orta kesimlerinde top ve şiddetli çatışma sesleri duyulduğunu açıkladı.

Said, sözlerini şöyle sürdürdü:

Ailemin bazı ihtiyaçlarını karşılamalıydım fakat çatışmalar devam ettiği için yapamadım. Çatışmalar her saat o kadar yoğunlaşıyor ki serseri bir kurşuna kurban gitme korkusuyla yatakların altına saklanıyoruz.

Omdurman’ın çeşitli mahalleleri, ağustos ayının başlarından bu yana hemen hemen her gün Ordu ile HDK arasındaki çatışmalara sahne oluyor. Çatışmaların amacı, Omdurman şehrini Hartum'un kuzeyine bağlayan ve HDK’nın ülkenin batısından Hartum, Bahri ve Umdurman olmak üzere 3 ana bölgeden oluşan başkentine ikmal hattı olarak hayati önem taşıyan Şambat Köprüsü'nü kontrol altına almak.

HDK, Hartum’un büyük bir kısmını kontrol ederken ordu, Nil Nehri’nin her iki yakasında yer alan ve başkenti oluşturan Omdurman, Bahri ve Hartum bölgelerini birbirine bağlayan köprüler üzerindeki ikmal hatlarını kesmeye çalışıyor.

AWP’ye konuşan Nyala’daki görgü tanıkları, Güney Darfur’un yönetim merkezi olan Nyala’da çatışmaların dün sabah yeniden başladığını ve HDK’nın, 16'ncı Piyade Tümeni Komutanlığı’nı insansız hava araçlarıyla (İHA) vurduğunu aktardı.

Diğer yandan Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, pazartesi günü ‘vatanı savunmak için kutsal görevini yerine getirirken öldürüldüğünü’ söylediği Nyala'daki 16’ncı Piyade Tümeni Komutanı Tümgeneral Yaser Fadlallah el-Hazar için taziyede bulundu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın.

DAHA FAZLA HABER OKU