Suriye'nin merkezindeki orman yangınları, Bizans döneminden kalma bir arkeolojik alanı ortaya çıkardı

Antik mezarın dış cephelerinde tavus kuşu, boğa ve haç şeklindeki yazıtlar ve süslemeler bulunuyor

Arkaoloji alandaki çalışmaların sürdürüldüğü bildirildi 

Orman yangınları, artan hava sıcaklıkları nedeniyle son zamanlarda günlük haber bültenlerinin alıştığı bir şey haline gelirken, Suriye'deki Hama Valiliği'nde ormanlık alanlarında çıkan bir dizi yangın felaketinin ardından arkeolojik bir yapı ortaya çıktı.

Bu uzmanlar tarafından belgelenen bu durum "ilginç" değerlendirildi.

Uzman bir arkeoloji ekibi, Bizans döneminden kalma bir piramit gömü olan yeni bir alanın belgelenmesini tamamladı.

Bu, Suriye'de kaydedilen arkeolojik alanlardan biri olarak sınıflandırıldı.

Arkeolojik alanın bulunması Hama Valiliği'nin batı kırsalındaki ormanlık alanlarda çıkan yangınların söndürülmesinin ardından geldi.

Antik mezarın dış cephelerinde tavus kuşu, boğa ve haç şeklindeki yazıtlar ve süslemeler görülüyor.
 

804421-1977486622.jpg
Yanan ormanlık alanda tarihi kanıtlar tespit edildi



Hama Valiliği Eski Eserler Müdürü Hazım Çerkez, 6 x 6 metre boyutlarındaki piramidal mezarı ortaya çıkarmak için alanı incelemek üzere arkeologlardan oluşan uzmanlar komitesinin atandığını ifade etti.

Çerkez'in verdiği bilgiye göre yedi metre yüksekliğinde, iri kalker taşlardan inşa edilmiş, orman ağaçlarının arasında yer alan yapının içinde, her iki yanında piramidal çatıyı taşıyan birer olmak üzere dört kemer var.

Çerkez, uzun süredir yıkılmış durumda olan mezarlığın ise 60 santimetre genişliğinde ve 90 santimetre yüksekliğinde bir kapısı olduğunu aktardı.

Çerkez, MS 2. ve 4. yüzyıllar arasındaki Bizans dönemine ait mezarın mühendislik özelliklerine değinerek, dış cephelerde tavus kuşu, boğa ve haç şeklinde yazıtlar ve süslemelerin olduğunu yanında ise bazı eski çukurların mevcut olduğunu bildirdi.

 

804426-1586910912.jpg
Hama Valiliği Eski Eserler Müdürü Hazım Çerkez, arkeolojik alan hakkında bilgi verdi



Çerkez'e göre, mezarlık, İdlib vilayetinin el-Bara olarak adlandırılan kırsalında bulunan piramidal mezarlara benziyor ve Dünya Miras Listesi'nde kayıtlı unutulmuş şehirlerden biri.

Araştırmacılar, Suriye'nin kuzeyindeki el-Bara bölgesine dağılmış piramidal mezarları, kayaya oyulmuş mezarlar, yazıtlar, yazılar, çizimler ve süslemeler içermesi nedeniyle en önemli arkeolojik anıtlardan biri olarak değerlendiriyor. Bu tür mezarlar tepesinde bir piramit bulunan kare şeklinde bir yapı.

Uzmanlar ayrıca mezarların bu şekilde inşa edilmesi sisteminin, bölgede yaşayan eski insanların büyük saraylarının yanı sıra mezarlarını ve mezarlarını inşa etmelerine neden olan ölüm ve sonsuz yaşam fikriyle ilgili olduğuna inanıyor.

 

Şarku'l Avsat, Independent Arabia 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU