Tel Aviv polis şefi, hükümetin protestoculara karşı şiddet kullanma talebi sonrası istifa etti

Televizyonda açıklama yapan Eshed, tüm kuralları ihlal ettiğini, profesyonel karar verme sürecine bariz bir şekilde müdahale ettiğini söylediği ‘bakanlık kategorisinin’ kendisinden bekleneni yapamadığını söyledi

Tel Aviv Emniyet Müdürü Ami Eshed. Fotoğraf: Arşiv

Tel Aviv Emniyet Müdürü Ami Eshed, dün yaptığı açıklamada, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun radikal sağcı hükümetindeki üyelerin siyasi müdahalesi nedeniyle görevinden istifa ettiğini söyledi. Bu üyelerin protestoculara karşı aşırı güç kullanmak istediğini belirtti.

Eshed, yeni yargı sistemine karşı protestolar düzenleyerek yolları kapatan protestoculara karşı sert eylem talebinde bulunan Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir'den bahsetmedi. Eshed’in söz konusu açıklamasının ardından yüzlerce protestocu İsrail bayrakları eşliğinde “Demokrasi!” sloganları atarak Tel Aviv'de yürüdü. Bazıları büyük bir otoyolu kapatıp lastikleri ateşe verirken polis ile aralarında çatışma çıktı.

Televizyonda açıklama yapan Eshed, tüm kuralları ihlal ettiğini, profesyonel karar verme sürecine bariz bir şekilde müdahale ettiğini söylediği ‘bakanlık kategorisinin’ kendisinden bekleneni yapamadığını söyledi. Aynı zamanda, “Her protestoda Tel Aviv’de bulunan Ichilov Hastanesi’ndeki acil servisi dolduracak olan bu mantıksız gücü kullanarak bu beklentileri kolaylıkla karşılayabilirdim. 30 yıllık hizmetimde ilk kez, sakinliğimi ve düzeni korumamın gerekmediği, aksine tam tersinin gerektiği saçma bir gerçekle karşılaştım” dedi.

Daha önce terörizmi ve ırkçılığı desteklemekten hüküm giyen radikal sağcı Ben Gvir, ulusal güvenlik bakanı olarak seçildiğinde polis gücü üzerinde daha fazla güç sağlamaya çalışmış, bu da güvenlik güçlerine yönelik endişeleri artırmıştı.

Görüşlerinin bazılarından geri adım atan Ben Gvir’in Aralık ayında Netanyahu'nun yeni koalisyonuna katılması, yurtiçi ve yurtdışındaki liberalleri endişelendirdi. Yahudi Gücü Partisi lideri Ben Gvir, İsrail polisine protestoculara davranışlarından dolayı zaman zaman tepki gösteriyor.

Netanyahu'nun koalisyonunun diğer üyeleri de Ben Gvir'in sözlerini tekrarlayarak polisin Ocak ayından bu yana her hafta Tel Aviv sokaklarını dolduran protestoculara ‘yumuşak’ davrandığını, bunun yerleşimcilere karşı yürütülen çok daha sert muamele ile çeliştiğini söyledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU