Netanyahu Golan türbin projesini bir ay daha askıya aldı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu işgal altındaki Golan’da rüzgar türbinleri inşa etme projesinin çalışmalarını durdurarak projeyi bir ay daha askıya alma ve halktan bir temsilcinin de dahil olduğu bir inceleme komitesi oluşturma kararı aldı

Fotoğraf: AFP

Bu açıklamaya rağmen İsrail’deki Dürzi Arap liderleri Netanyahu’ya inanmadıklarını belirttiler. Komitenin kurulmasının geçici bir sus payı olacağı endişesiyle projenin tamamen iptal edilmesini talep ettiler.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şarku’l Avsat’ın İsrail basınından aktardığı bilgilere göre Dürzi liderler türbinlerin kurulmasının, tarım arazilerini yok eden ve çevresel tehdit oluşturan “habis bir yerleşim projesi” olduğunu söylüyor. Dürzi topluluğunun ileri gelenleri yaptıkları açıklamada, projenin iptalini, polis güçlerinin çalışmaların yapıldığı bölgeden çekilmesini, arazi, planlama ve imar sorunlarının Dürzi topluluğu için çözüme kavuşturulmasını talep ettiler.

İsrail’deki Dürzi topluluğunun ruhani lideri Şeyh Muvaffak Tarif, “Son yıllarda uygulanan katı politikalar ve Kaminitz Yasası ve Yahudi Ulusal Yasası gibi ayrımcı yasalar nedeniyle Dürzi beldelerini kaplayacak protesto dalgasıyla ilgili geçmişte uyarılarda bulunmuş ve birkaç kez endişemi dile getirmiştim. Şimdi başımıza başka bir bela açtılar. Bu projeyi iptal ettirmeye ve bize karşı uygulanan ırkçı yasaların yol açtığı sorunların bizimle tartışılmasını sağlamakta kararlıyız (...) Şiddet ve çatışma istemiyoruz” dedi.

İsrail hükümeti, 24 rüzgar türbini inşa etme projesinin özel şirket Energix’e verilmesini onaylamıştı. Yerden 200 metre yükseklikte olacak bu türbinlerin her biri Golan’daki Suriyeli sakinlerin 100 dönümlük arazilerinin üzerine kurulacak. Daha önce bölge halkı, projenin yaklaşık 3 bin dönümlük tarım arazisine ve Golan köylerinde yaşayan insanların yaşamına, sağlık ve çevre koşullarına büyük zarar vereceğini söylemişti.

Golan’ın “işgal altındaki Suriye toprağı” olması ve işgalci İsrail’in burayı kullanmasına izni olmadığı için projenin uluslararası hukuka aykırı olduğunu söylemişlerdi. İsrail’deki Dürzi topluluğunun Arap vatandaşları Golan’daki kardeşleriyle birlik olup bu projeye karşı kitlesel protestolar düzenlemişlerdi.

Bu protestolar ışığında, Netanyahu’nun ofisi Dürzi liderlere, bir aylık bir süreyle projeyi durdurma kararının İsrail polisi ve türbin inşaatını yürütecek olan Energix şirketine iletildiğini bildirdi. Buna karşılık Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir türbin inşaatının devam etmesini talep ederek Netanyahu’nun “Dürzi radikallere boyun eğdiğini” söyledi. Netanyahu, Dürzilerin talebine yanıt verdiğini ve “bu konuyu çözmek için” Dürzi temsilcilerinin katılacağı özel bir komite kurma kararı aldığını belirtti. Komitenin önerilerini bu ayın 19’una kadar sunacağını söyledi.

Bu sırada Golan’da faaliyet gösteren 50’ye yakın türbin bulunuyor. Ortak arazilere inşa edilen ve elektrik üretimi için kullanılan bu türbinlere Araplar itiraz etmiyor. Bu sefer projeye itiraz etmelerinin sebebi kendi tarım arazileri üzerine yapılması. Yerel bir kaynağa göre, çiftçiler başlangıçta projenin kendi lehlerine olduğunu düşündüler ve çoğu, şirketle bunun için bir anlaşma imzaladı. Her dönüm arazi için aylık bin 200 dolar aldılar. Ancak bu türbinlerin sağlığa ve iklime zarar verdiğini, toprağı işgal ettiğini ve tarımı yok ettiğini anlayınca projeye karşı çıkarak kira ücretlerini almayı reddettiler. Ancak şirket parayı banka hesaplarına yatırmaya devam etti.

 

Şarku'l Avsat

 

DAHA FAZLA HABER OKU